Vägen tillbaka efter kejsarsnitt eller operation av rectus diastas

Gravid Anna Lissjanis

Såhär på Internationella Kvinnodagen passar det bra att skriva om mammamagar.

Trots att vi lever på 2000-talet är orättvisorna stora mellan män och kvinnors vård. De problem med magen och dess muskler efter en eller flera graviditeter räknas som normalt, något kvinnor bara får räkna med. Dessutom är många osäkra på hur deras magar ska tränas och rädda att göra fel. Vilken träning som är bäst efter en graviditet/kejsarsnitt eller bukoperation beror på din bakgrund, din fysiska hälsa idag (hur bra det läker) och hur operationen utförts, därför är det svårt att ge generella råd, men jag kan i alla fall ge några tips som passar alla och en bild över hur det sett ut för mig.

diastas_fore_efterFöre/efter rectus diastas-operationen.

Om bara ett par veckor har det gått ett helt år sen jag opererade min rectus diastas och här sammanfattar jag hur rehabiliteringsträningen av magen sett ut – en resa som många läsare är nyfikna på och ofta mailar mig om. Efter tre graviditeter, två kejsarsnitt och som personlig tränare hade jag både kunskap och erfarenhet av hur jag skulle träna. Det är klart mycket lättare då, plus att jag tränat själv i hela mitt liv vilket gett mig god kroppskontroll, men ingen graviditet, operation eller läkning är lik den andre.

Utgå alltid från dig själv och de råd du får av din läkare, men ta gärna med dig det av min träning som passar dig.

halshund_arm

Vecka 1-4

De första veckornas träning bestod av att komma igång med det vardagliga livet. Att resa mig ur sängen (genom att lägga mig på sidan, ner med benen och komma upp), klä på mig, gå, lyfta föremål som max vägde 1 kg och hitta kontakten med de inre magmusklerna och bäckenet. Jag fick ha en gördel på mig, första tiden dygnet runt, och sen dagtid. Fokuserade mycket på core- och knipmusklerna, bl.a. genom styrkeknip och övningar jag fått från sjukhuset.

Inga tunga lyft på 6-8 veckor men kortare promenader kom jag igång med efter bara ett par dagar. Här är det väldigt lätt träning som rekommenderas till en början med fokus på att återfå kontakten och göra corestyrkan automatsik igen, något den ofta inte har efter en förlossning eller bukoperation. Jag tycker Mammamage-appen är en bra första start för att du ska komma igång säkert, men när du fått magen kontrollerad och är redo har jag skrivit om styrketräning efter graviditet/operation här och här. Nedan en andra bra övningar jag fått av Katarina Woxnerud.

Stående knipövning:

Lyft bröstet i en stolt hållning, knip bäckenmusklerna och aktivera magmusklerna under naveln med tanken att du ska ”dra ihop höftbenen”. Svanka lätt så att de nedre, inre ryggmusklerna spänns. Detta gör det lättare att slappna av i magmusklern uppe vid revbenen vilket kan vara bra att undvika om man har en bred diastas/efter kejsarsnitt. Håll spänningen 10 sekunder x 2-4 så ofta som möjligt. Syftet med övningarna är att aktiveringen ska bli spontan så du inte ska behöva tänka på att aktivera dem i vardagen.

Kom-igång-övning för de djupa magmusklerna:

 1. Stå på alla fyra och lyft upp svansbenen något mot taket för att koppla på djupa ryggmusklerna.
 2. Koppla på knipmusklerna i underlivet och musklerna under naveln genom att tänka att ”höftbenen ska ihop”.
 3. Tryckt ner en hand och motsatt knä något mot golvet, håll trycket ca 5-6 sekunder för att sen skifta hand/ben och upprepa 2-4 ggr/sida x 2.
 4. Kontrollera så att ryggen är stilla så att du inte krummar uppe vid bröstkorgen och viker kroppen i sidled.

hoftlyft_hemma

Vecka 5-16

Successivt utökade jag mina promenader och sjukgymnastiken med hemmaträning. Precis som efter mina graviditeter började jag träningen liggande med gummiband och egen kroppsvikt där jag lättare kunde avlasta de raka magmusklerna. Exempel på ett av de första  träningspassen jag körde hemma hittar du här.

Att tänka på:

 1. Knipet! Även när du tränar axlar kan du knipa och hålla i samband med att du andas in.
 2. Lugna fokuserade rörelser där du avbryter om det gör ont i magmusklerna/operationssåret.
 3. Djupa andetag. Det bidrar till cirkulation i hela kroppen, och framför allt det eventuella operationssåret, som påskyndar läkningen.

Spinning, Anna Lissjanis

Vecka 17-32

När jag blivit såpass stark i magen att hemmaträningen börjat kännas lätt, d.v.s. att magen var stark nog för tyngre, yttre belastning, och jag tröttnat lite på promenaderna började jag träna på gym. Spinning med högt styre var första riktiga pulshöjaren.

Vid styrketräningen körde jag övningar för bäckenbotten, benen och de övningar för överkroppen med minsta möjliga aktivering av de yttre magmusklerna. Hemma med gummiband och på gymmet mycket i cabelcross och stabila maskiner. Ganska typiska isolerade och lätta ”byggarövningar” som jag vanligtvis kör som komplementövningar i slutet av mina styrkepass.

Anna Lissjanis, coreträning

Vecka 33-53

Jag kom igång med lätt jogging, eller gågging som jag gjort en film om här, och ökade långsamt upp till vanlig löpning. Idag, 11 månader efter operationen springer jag som vanligt och kanske t.o.m. bättre. Eftersom jag inte har en stor separation mellan magmusklerna kan även de yttre magmusklerna ge stabilitet. Nu springer jag både intervaller och långpass utan problem, men jag har hela tiden känt efter och ökat distans och fart långsamt.

Även vid styrketräningen vågar jag lyfta allt tynger vikter, göra marklyft, pull-ups och dips, men inte för tuffa specifika magövningar, hopp eller hastiga lyft. Det stramar i det inre ärret, känns obehagligt och jag är rädd att diastasen ska öppnas igen. Därför håller jag mig till trygga styrkeövningar jag har kontroll över.

Jag har även kommit igång med mer corespecifik träning igen, som yoga och rena corepass. Även här måste jag backa ibland, t.ex. vid positioner som båten, uppåtgående hund och full brygga där magen sträcks ut, men det går i alla fall framåt och jag är glad för varje steg.

Solkrigaren i löpskor - Anna Lissjanis

Om två veckor har jag läkarkontroll och får veta hur läget är på insidan. Det blir både spännande och läskig, men jag tror att det läkt bra med tanke på hur magen känns, allt jag kan göra och hur den ser ut. Fortfarande är det hud som skrynklar sig och så kommer det nog alltid att se ut, men en magrutemage har aldrig varit målet, utan hur den fungerar. Tänk vad den här magen gått igenom. Jag älskar min mage för vad den gett mig och fortfarande gör i form av upplevelser ♥

Mamatummy Day måndag 25 april

Men långt ifrån alla kvinnor får hjälp, kan behöva betala uppåt 75 000 kr ur egen ficka, eller lider och kämpar för att få den vård som borde vara självklar. Det är därför jag berättar om min egen resa och även i år är stolt ambassadör för Mamatummy Day – en dag för att lyfta frågan om hälsa kring graviditet och förlossning på initiativ av mammamageexperten Katarina Woxnerud. Att kvinnor har rätt till bra hjälp och inte höra ”jamen vad förväntar du dig du när du har fött två barn?”. Eller fyra.

Under Mamatummy Day/Mammamagedagen måndag 25 april hålls aktiviteter blir över hela landet, liksom i Norge och Finland. I Stockholm med ett event på tjejgymmet Rosa Skrot, Torkel Knutssonsg 41, Stockholm, kl 15-20. 50 goodiebags lottas ut löpande i samband med föreläsningar, prova på och testning av mammamagar (och pappamagar).

Visa ditt stöd genom att delta vid eventet eller/och lägga upp ett foto på din mage på Instagram och Facebook 25/4. Det är inte tänkt som en uppvisning av vältränade magar, utan hur en kvinnas mage ser ut ”på riktigt”. Tagga ditt foto med #mamatummyday #mamatummy #mammamage

Läs mer

Här har jag filmat och skrivit mer om navelbråck, separerade magmuskler och min operation.

24 kommentarer
 1. Hej Anna!
  Wow vilken kämpe du är !
  Tack för alla goda råd och tips.
  Men fy faan , ursäkta, att du har behövt kriga så för något som många män får hjälp med direkt.
  Har själv kämpat i 1 1/2 år med att få hjälp. Träffade till slut på en kirurg som förstod fullständigt och har nu äntligen fått en tid för operation nu i dec….
  Ska hålla mig till rehaben för att få tillbaka min styrka och kontroll igen.
  Tack för att du finns💖
  Mvh/ Katarina Mali

 2. Hej Anna!
  För 3 dagar sedan opererades jag för navelbråck och rectusdiastas på SÖS. Allt verkar ha gått bra och jag är precis hemkommen från sjukhus. Har läst din blogg en hel del både innan och nu dagarna efter op. Tack för att du delat med dig av dina erfarenheter! Det är otroligt värdefullt att få tips och råd. Jag tänkte ta en dusch idag. Känner mig dock rädd att vara utan gördel… Läskigt att inte ha stödet när man står/sitter. Endast varit utan gördel kort stund i liggande än så länge. Hur gjorde du första gångerna? Dusch utan gördel? Kanske sitta på en stol? Eller bör man duscha med gördel o sedan passa på att tvätta den? Hälsningar / Emma.

  1. Emma – så var det för mig med. Det kändes som att magen bara vällde ut utan gördel, men det är ingen fara att vara utan den en liten stund.

   Jag hade två stycken så att jag kunde tvätta en i taget. Det kan vara värt att köpa en extra, men att duscha med den på behöver du inte gör.

   All lycka till nu!

 3. Hej Anna o tack för ditt svar! Det blev dusch utan gördel; lite otäck känsla men det funkade:-). Det känns bättre för varje dag nu. Orkar mer och har mindre ont. Blev så glad när jag såg att du sprungit halvmaran! Varit nedslagen vad gäller träning en tid, men inser nu hoppfullt att jag också (förhoppningsvis) kommer kunna börja löpträna igen:-). Så himla roligt! Tack för inspiration!

 4. Fick du tungt att andas av gördeln? Vill ju att den ska sitta tight så att den ger bra stöd, men jag kämpar verkligen med andningen eftersom gördeln ju även trycker ihop revbenen.

  1. Hej Josefina! Grattis till operationen. Hoppas smärtan lägger sig snart, men jag vet att det tar tid. Du är stark, ha tålamod!

   Jo, jag har också överskottshud som läkaren inte prioriterade att ta bort (eftersom jag opererades via Landstinget). Men det bekymrar mig inte nämnvärt. Som du säger – bättre att fokusera på funktionen.

   Jag minns inte att jag hade svårt att andas, däremot att det var svårt att äta så mycket jag önskade. Men det är också en begränsad tid. Du vänjer dig och snart är du av med den. Tiden går fort!

   Stort lycka till nu!

   1. Tack för ditt fina svar 🙂 Nu har det gått ca två veckor sedan operationen och jag mår riktigt bra! Blir mer och mer rörlig och klarar mig på bara alvedon nu. Inga problem med andningen längre och gördeln som kändes så hemsk i början är riktigt komfortabel nu. Är dock väldigt trött och måste vila mycket, men det är ju inte så konstigt. Känner mig dock lite vilsen gällande rehab… Frågade efter rehabövningar på sjukhuset, men de sa att jag bara skulle fokusera på promenader och vardagssysslor så länge jag har gördeln. Men det känns ju helt fel! Det borde ju vara jätteviktigt att få kontakt med de inre magmusklerna redan nu! Tittade på övningarna du fick. Rekommenderades de till alla som genomgått den här typen av operation eller var de speciellt framtagna till dig? Är van att träna mycket, men fick inte till mammamageövningarna innan operationen och nu känns det ännu svårare att hitta de inre magmusklerna. Känns så läskigt att rehabträna själv utan guidning av någon sjukgymnast. Är rädd att förstöra något om jag gör fel, men är också rädd att förstöra något om jag inte kommer igång med rehabträning snart… Lite moment 22 alltså…

    1. Josefina – skönt att operationen gick bra, men galet att du inte får råd för din träning. De övningar jag fick var allmäna för alla som genomgått en bukoperation, så de kan du också börja med. Och mammamage-appen är toppen. Där behöver du INTE vara orolig att gå för fort fram. Där gör du ju ett steg i taget och när du klarar övningarna går du vidare. Kör igång på en gång med knipövningar och mammamageappen tycker jag. Lycka till!

 5. Tack! Åkte på en infektion (inget allvarligt, känner mig hängig och äter antibiotika) så just nu orkar jag ingenting förutom knipövningar. Men så fort jag blir piggare ska jag köra igång med mammamageappen och övningarna du fick! 😀

 6. Hej Anna,
  Stort tack för att du delar med dig av berättelsen om operationen. Jag har en tid själv nu i april, ska bli jätteskönt att få det gjort. Undrar hur du gjorde med barnen när du kom hem igen? Kunde du ta hand om dem eller var de så stora att de klarade sig? Jag har tvillingar som är 3 år och otroligt klängiga, så är lite orolig att de kommer dra i mig så att jag råkar använda magen fast man inte ska.

 7. Hej Karin
  Jag operades för 9 veckor sedan. Jag kunde inte ta hand om mitt barn första veckan. Inte mig själv heller. Jag hade matservice hos pojkvännen och mormor som barnvakt. Sonen är 4.5 år. Jag var så trött och matt och har inte kraft att bre en smörgås. Att gå på toaletten var kämpigt. Redan efter 7 dagar mycket bättre. Ps tips Drick dropparna för magen. Jag glömde en dag. Jag fick förstoppning av morfinet och det var verkligen inte kul. Det var värre än själva operationen. Bara man tar magdropparna så funkar det.
  Nu går allt bättre. Tar av korsetten om några dagar. Promenerar. Sjukskriven 5 veckor. Sakta blir det bättre för varje dag. Jobbar som massör. Går hur bra som helst med korsett. Har två stycken olika korsetter.

  1. Hej, och stort tack för svar och tips! Jag ligger på sös nu efter operationen, allt verkar ha gått bra och jag är väldigt glad att det är gjort men har såklart värk och är väldigt trött. Fattar inte riktigt hur jag ska orka med ”familjelivet”, men får väl helt enkelt visa tydligt för barnen att jag inte kan hjälpa dem lika mycket under en period. Skönt att höra att du mår bra när det gått en tid! Upplever du skillnad i magstödet jmf med innan op? /Karin

   1. Skönt att det gått bra! Du får ta en dag i taget. Och ja – jag upplever stor skillnad. Kommer alltid ha ökad känslighet och en ”stramande känsla” i magen, men mycket bättre än innan. Kram och lycka till nu!

 8. Hur ska jag gå tillväga för att få hjälp med magen? Min lilla son är snart 4 år och jag har haft ont i ryggen pga att magen är helt delad, gick till vårdcentralen där den kvinnliga läkaren rent av skrattade åt mej och jag fick svaret att efter tre barn får man räkna med att kroppen blir annorlunda. Träffade sen en fantastisk sjukgymnast som hjälpte mej med massa övningar, men magen går inte ihop, diastasen är inte så bred men däremot djup, jag kan nästan sticka ner hela min hand mellan magmusklerna. Livet känns allmänt tråkigt då jag inte kan ta en lång löptur längre eller lyfta tungt. Jag jobbar även inom vården och varje dag slutar med smärta i ryggen. Vart ska jag vända mej?

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras