9 år efter operation av rectus diastas – nuläget och vägen hit

efter rectus diastas operation

Kroppen är fantastisk!

Oavsett om din mage återhämtar sig naturlig väg på olika sätt eller det krävs en operation av rectus diastas som mig. Gäller såklart även i andra fall, men nu snackar vi kring en graviditet, Mamatummy Day till ära.

Att bli mamma är bland det absolut häftigaste jag varit med om och vad jag minns såhär långt i efterhand – även att vara gravid. Visst har jag haft mina krämpor som många andra gravida och behövt lång återhämtning efter kejsarsnitt och operation av rectus diastas, men rent mentalt. Jag var otroligt lycklig när ett-, två- och TRE små liv växte i min mage. Som att det plötsligt gick upp för mig hur cool kroppen faktiskt är, att den kan faktiskt kan skapa liv – och sen: komma tillbaka till sin tidigare funktion. Magiskt, men ibland med viss hjälp som sagt.

Alla mina 3 graviditet och förlossningar har sett olika ut och innan vi går in på min operation av rectus diastas ska du få en kort resumé:

 • 2005: gravid med trillingar, katastrofsnitt  i vecka 27 och ”bara” vår 750 g (idag ca 80 kg!!) hjälte Hugo överlevde.
 • 2007: relativt enkel graviditet med Hampus i magen och naturlig förlossning.
 • 2011: gravid med tvillingar, tung graviditet med fin upplevelse med planerat kejsarsnitt.
 • 2012: diastas på över 5 + navelbråck som opererades. Redan då hade jag smärtor vid okontrollerade rörelser men mitt önskemål att dom även skulle göra en operation av rectus diastas samtidigt som navelbråcket nekades. ”Det är bara ett skönhetsproblem”.
 • 2013: trots att jag var smal i övrigt, tränade och körde massa långpass inför En Svensk Klassiker var magen stor som om jag var gravid i v. 20. Gick ständigt runt med åtdragna coremuskler, både för att slippa frågor om jag var gravid och eftersom jag fick ont annars. Nekades ändå hjälp av flertalet läkare.
 • 2014: blev intervjuad av bl.a. Aftonbladet och tidningen Må Bra efter att jag skickat brev till Patientnämnden. Bokade även in mig på privat klinik, beredd att hosta upp 75 000 kr ur egen ficka.
 • 2015: kom med i en studie av bl.a. kirurgen Anders Olson och fick slutligen igenom en operation av rectus diastas via Landstinget.
 • 2015 tills idag: gjorde en tidig kontroll och fick råd av mammamage-experten Katarina Woxnerud hur jag skulle komma igång med min träning och fortsatte med successivt mer avancerad träning, på liknande sätt som jag trappade ner under graviditeterna. Under 3 års tid gjorde jag även kontroller av magfunktionen i studien på SÖS där jag opererats och 2023 – ny kontroll hos Katarina..

gravidträning

2 veckor efter diastasoperation + 1 år efter diastasoperation /Anna Lissjanis
Vänster: 2 veckor efter operationen. Höger: 1 år efter operationen.

Du ser att den här magen gått igenom endel. Att det inte är konstigt att all påfrestning av 3 graviditeter, varav 2 med fler än 1 barn och 2 kejsarsnitt… påverkat och orsakat en diastas. Ändå nekades jag – och flera kvinnor med mig – hjälp via Landstinget. Sjukt.

Onödig oro?

Vi pratar ofta fysiska problem och om kvinnor som mår mentalt dåligt pga magens utseende efter graviditeter, men såhär 8 år efter operationen vill jag även lägga till dåligt samvete och oro:

”Spänner jag magen rätt nu? Tränar jag för hårt? Kan jag själv ha orsakat skada på operationsärret? Så att det gått upp?”

Tankar som malt inom mig i flera år när något känts ”konstigt” eller jag råkat spänna ut magen ibland. Detta var anledningen till att jag bokade in ännu ett återbesök hos Katarina på Hela Kvinnans Klinik 2023, 8 år efter operationen. Trots att jag är stark och inte har några fysiska hinder av magen idag har jag varit rädd. Spänt den onödigt mycket av rädsla och klandrat mig själv när tröttheten orsakat värk i bäckenbottenmuskulaturen, när det snarare var oron i sig som var boven.

operation av rectus diastas
2023: Återkontroll 8 år efter operationen.

Att se svart på vitt via ultraljud att magmusklerna sitter ihop var en ENORM lättnad. Jag hade t.o.m. tätare mellan dom raka musklerna än vad många har innan en graviditet, kontroll av- och muskelstyrka var bra. Som att ett ton lättade från mina axlar, eller magen den här gången. Och med avslappning – djupare andetag och mer avspända muskler. Några kloka råd jag fick med mig av Katarina:

Trötthet i magmuskler / bäckenbotten?

– Du HAR naturlig en naturlig anspänning i coremusklerna. Lita på den, du behöver inte dra åt extra i vardagliga positioner och lättare rörelser.

– Vid tyngre belastning kan du spänna magen extra och det är ingen fara om magen buktar ut ibland, men använd andning och försök hitta stöd av dom inre magmusklerna.

– Notera hur dom små inre magmusklerna jobbar i olika positioner, utan att spänna åt extremt mycket.

– Öva avslappning i bäckenet och djupandning.

– När du sitter, ha lite bredd mellan benen så att bäckenet kan sjunka och slappna av.

Se en film från kontrollen här.

Här hittar du även ett program för att träna upp din mage med 8 övningar att öka nivå för nivå – från en lämplig start till allt tyngre. Jag ger förslag på repetitioner och set, men gör så många du klarar med god muskelkontakt av varje övning.

träna coreträna coreProgram skapat i ExorLive.

Stärk din mage – från ”lätt till svår” med 8 övningar

 • Sittande knä mot armbåge
 • Fyrfotastående knälyft
 • Sidliggandes bäckenlyft
 • Dead bug
 • Ryggliggande dubbel bensträck
 • Sneda crunches med knälyft
 • Hollow rock
 • Planka med diagonalt ben-/armlyft

Upplägg: Plocka 2-3 övningar att köra ex. 3 x 10 reps/sida och lägga till i din nuvarande träning. Eller fler som ett enskilt corepass?

Hur får jag hjälp med en operation av rectus diastas?

Många hör av sig till mig gällande min operation av rectus diastas och undrar hur jag fick hjälp. Mitt råd är att vända sig till din husläkare eller barnmorska som kan skriva ut en remiss till rätt läkare. Där får du en bedömning ifall du har en såpass bred diastas att den inte går att träna bort/leva med. Över 5 cm är det jag hört ska vara ett ”giltigt” mått, men såklart att det finns fall där mindre än så ger stora problem och tvärtom.

Jag vill också lyfta att det GÅR att leva ett fullgott liv med en liten diastas, ifall du har god kroppskontroll och får stabilitet av starka rygg- och coremuskler. Jag hade själv inte ont i ryggen, vid lyft eller träning med min 5 cm-diastas tack vare min kroppskontroll och styrka. Dock gav okontrollerade rörelser, nysningar, om jag ramlade etc. fruktansvärda smärtor där det kändes som att ”tarmarna skulle pressas ut” mellan musklerna. En personlig bedömning om operation är din lösning är alltid bäst.

Några slutord

Jag är lyckligt lottad och tacksam att jag fick vara med i studien som gav mig en operation för mitt problem – OCH lättad att allt ser ut- och funger prima idag, 9 år efter. Jag vet också att det är många lider och kämpar för att få den vård som borde vara självklar för alla, vilket är orimligt och orättvist. Det är därför jag berättar om min egen resa och lyfter frågan om hälsa kring graviditet och förlossning. För att flera ska få upp ögonen för att kvinnor har rätt till bra hjälp och inte ska behöva höra att en operation av rectus diastas är en ”onödig skönhetsoperation”. Eller ”jamen, du kan ju inte räkna med att magen ska funka som innan du har fått barn”.

Jodå, det kan du visst. Kram! /A

Fler lästips relaterade till rectus diastas-operation:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.