Om rectusdiastasoperation i Malou efter tio

Igår var ingen vanlig måndag – jag var med i Malou efter tio för att prata om min rectusdiastasoperation!

Du som följt mig ett tag vet att jag skrivit mycket om magen innan- och efter den rectusdiastasoperation jag gjorde 2015. Om allt min mage varit med om i form av 3 graviditeter, 2 kejsarsnitt, 1 navelbråcksoperation och slutligen operationen. Hur jag tränat efter operationen och nu alltså på TV4 hos Malou där även läkaren Claes Gädda var på plats. Har berättade om varför man får en diastas, alltså separation mellan de raka magmusklerna, samt hur en rectusdiastasoperation utförs medan jag var där som ett levande exempel.

Före- v.s. någon vecka efter rectusdiastasoperationen.

Det var lite nervöst att vara med i direktsändning, men Malou har ett proffsigt lugn som smittar av sig. Jag tror inte några grodor hoppade ur min mun och att jag fick fram det jag tycker är viktigt: att kvinnor ska få den vård som borde vara självklart. Att ingen som lider ska behöva hosta upp +75 000 kr ur egen ficka när det finns hjälp via vårt lands sjukvård som ökar ens livskvalitet – i de flesta fall!

2 veckor efter diastasoperation + 1 år efter diastasoperation /Anna Lissjanis
Vänster: 2 veckor efter operationen. Höger: 1 år efter operationen.

Såklart även bra att poängtera att det finns risker med en så stor operation, vilket Claes Gädda tog upp i programmet. Att ca 10% inte får önskade resultat, men enligt nya studier får ändå majoriteten en betydligt bättre livssituation. 90% är mycket jämfört med 10% och jag gissar att dessa 10 inte har fått hjälp med rätt träning efteråt? Eller hade en annan förväntansbild över hur magen skulle se ut? En operation bör alltid kompletteras med rätt återhämtning tillbaka till en stark vardag och är det magens utseende man vill förändra rekommenderar jag en privat plastikklinik snarare än att vända sig till Landstinget.

Hur får jag hjälp med en rectusdiastasoperation?

Många har hört av sig till mig innan det här programmet och även nu efter. Mitt råd är att vända sig till din husläkare eller barnmorska som kan skriva ut en remiss till rätt läkare. Där får du en bedömning ifall du har en såpass bred diastas att den inte går att träna bort/leva med. Över 5 cm är det jag hört ska vara ett ”giltigt” mått, men såklart att det finns fall där mindre än så ger stora problem och tvärtom.

Jag vill också lyfta att det GÅR att leva ett fullgott liv med en liten diastas, ifall du har god kroppskontroll och får stabilitet av starka rygg- och coremuskler. Jag hade själv inte ont i ryggen, vid lyft eller träning med min 5 cm-diastas tack vare min kroppskontroll och styrka. Dock gav okontrollerade rörelser, nysningar, om jag ramlade etc. fruktansvärda smärtor. En personlig bedömning om operation är lösningen är alltid bäst.

Förutom att det kändes grymt att vara med och belysa en viktig fråga var det kul att se TV4 från insidan. Jag bor bara några 100 meter därifrån och har alltid varit nyfiken på hur det ser ut och intresserad av media över lag. Stötte på killarna från Mando Diao som spelat på nyhetsmorgon och det kändes även lyxigt att bli uppsminkad. En lite glammigare måndag helt enkelt, med viktiga inslag.

Missade du programmet om rectusdiastasoperation och vill se det hittar du det här (jag kommer in ca kl 10.29) eller på TV4-play.

Kram! /A

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras