Min rectus diastas-operation – intervju och länkar

Över 4 år har gått sen min Rectus Diastas-operation!

Vet inte om du följt mig så länge och minns, men nog är det galet hur snabbt tiden går? Och hur man glömmer gamla problem och tar den nya livsstilen för given – tills man får en påminnelse. Att jag gjort en rectus diastas-operation tänker jag knappt på längre i min vardag, bara när jag får mail eller meddelanden från tjejer med samma svårigheter jag hade innan operationen. Vilket är ganska ofta. Eller om media hör av sig.

Tidigt igår morse kom reporten Henrik från P4 Stockholm hem till mig för att ställa några frågor om hur jag mår efter min rectus diastas-operation. Du hittar intervjun här, där jag kommer in kl 7.15. Innan och efter det pratar de mer om samma ämne.

Egentligen hade jag hellre snackat om Henriks härliga regnjacka eller spännande jobb än en tråkig gammal skada, men vet hur många det är som oroar sig. Som har ont, tvingas undvika massa saker och inte vet var de ska vända sig för att få hjälp. Alla har inte besvär av en diastas och de flesta kan bli bättre av träning, men i vissa fall är en operation den enda lösningen. Och det känns fruktansvärt orättvist att sjukvården fortfarande ser det som ett skönhetsproblem. Att majoriteten tjejer därför blir nekade hjälp, när en operation faktiskt kan förbättra livskvaliteten enormt för många. Ur ett större perspektiv – en form av könsdiskriminering att se tjejers problem kring graviditeter som något man får räkna med. ”Lite ont hör till och förvänta dig inte att kroppen blir som förr..”

Visst vantrivdes jag med frågor om jag var gravid när jag inte var det, men värst var de okontrollerade smärtorna när jag hostade, nös, ramlade m.m. Utseendemässigt blir min mage aldrig som innan graviditeterna, men jag är ändå väldigt nöjd över hur den i dagsläget ser ut och framför allt – att den inte begränsar mig längre.

Som jag skrivit förr, ju mer vi upplyser och pratar om problem, ju större chans att de åtgärdas. I det här fallet, att rutiner och regler för vad som bör opereras så småningom förändras. Katarina Woxnerud jobbar t.ex. stenhårt med att informera om kvinnors efter-förlossnings-besvär och hjälper tusentals via mammamage.se och Hela Kvinnans Klinik. Du såg henne kanske också i TV4 för 2 dagar sen? Publicitet är som sagt bra, liksom att fortsätta kämpa.

Heja dig som gör det just nu, oavsett med vad. Kram! /A

Fler lästips relaterade till rectus diastas-operation:

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.