Mod & resultat

Det största hindret för att vi ska nå våra drömmar och mål här i livet är rädsla för att misslyckas. I vissa kulturer räknas misslyckanden som meriter i ditt CV, men i Sverige är ett konkat företag knappast något vi stoltserar med trots att varje försök är tecken på mod och drivkraft. Själv är jag ganska ”osvensk” på så sätt, inte rädd att berätta öppet om mina misslyckanden och svagheter, men även tvärt om – att vara stolt när jag lyckas. Vågar.

I förrgår var jag så glad att kunna träna med fria vikter och övningar där bålen är med mer utan att det kändes obehagligt eller gjorde ont i magmusklerna. Nu var det över 4 månader sen jag opererade ihop min rectus diastas och säkert har jag kunnat köra friviktsträning länge men inte vågat. Ingen stor sak i världen, men för mig är varje litet framsteg mot mer rörelsefrihet guld. En glädjekick.

axelp_postop

Eftersom jag fortfarande inte har full känsel och har svårt att aktivera hela magen samtidigt brukar jag kolla på magen i vissa övningar för att se så att jag spänner rätt och inte tappar magstödet. Drar ihop från sidorna och inåt istället för utåt. Vid passet var det första gången jag testade en sittande axelpress i smithmaskin istället för liggande i cabelcross. Och jag kunde ju!

Att prova något nytt och tagga upp träningen kan ta dig närmare dina resultatinriktade mål, men det gäller att ta mod till sig och kliva ur komfort zone. Av egen erfarenhet och efter alla år som PT vet jag att många begränsas, inte i brist på kunskap eller vilja, men av rädsla att göra fel, av osäkerhet och rädsla att misslyckas. Men du behöver inte ta så stora steg. Även små förändringar gör stor skillnad, t.ex:

 • Testa tyngre vikter i alla övningar vid din styrketräning. Du är starkare än du tror och blir ännu mer av att utmana dig.
 • Spring lite längre än den vanliga rundan, om så bara 500 meter.
 • För viktnedgång – ät bara när du är hungrig. Mellanmål passar vissa för att inte överäta vid huvudmåltiderna, men lyssna på kroppens signaler istället för att ”äta i förebyggande syfte” om du vill gå ner i vikt.
 • För dig som vill gå upp i vikt och bygga muskler – våga äta mer och oftare. Ett extra mellanmål eller något större portioner av den mat du vanligtvis äter.
 • Anmäl dig till ett lopp. Även om målet bara är att ta dig runt är det en grym motivationshöjare och oavsett tid är du en vinnare. Som vågar.

Skriv ner allt du vill uppnå på papper och gör en plan. Planera in träningen i kalendern, köp/kasta saker som tar dig mot/hindrar dig att nå målet, boka en PT, eller framför allt – våga tro på att du kan. Resultat kommer av att drömma, litet och stort, testa och aldrig misslyckas. För ett försök är alltid lyckat, oavsett resultat. En medalj av mod.

5 kommentarer
 1. Det här med mål…som är så viktigt att ha…
  Kan vara svårt tycker jag. Jag skulle vilja ha mer konkreta mål. Jag vill träna för att bli starkare och snyggare. Och?! Det är ju inget mätbart mål? Jag strävar inte direkt efter att gå ner i vikt, mer att tighta till kroppen.
  Jag tycker om att cykla. Dålig på att cykla längre sträckor. Min man cyklar Vättern. Okej, om jag ska ge mig på Vättern nästa år!? Det är ju ett konkret mål. Men jag vet inte hur man gör för att nå sitt mål. Ja, att jag behöver träna inser jag ju…Men hur mycket? Hur ofta osv….
  Jag skulle också vilja bli bättre mentalt. Om jag cyklar och det blir jobbigt så tänker jag ”åhh vad jobbigt, nu orkar jag inte mer” osv. Visst försöker jag tänka ”kom igen nu! Kämpa! Du blir starkare av detta” osv. Men önskar att jag vore starkare i pannbenet.
  Tips hur man blir stark mentalt?

  1. Linda – du måste inte cykla Vättern för att nå de mål du har – att tighta till kroppen vilket jag antar betyder att du vill bygga muskler & tappa lite underhudsfett? Men att ha ett mer mätbart mål är inte fel, gäller bara att hitta något du gillar att göra. Om styrketräning är roligast kan du t.ex. blanda in pulshöjare för att öka förbränningen eller köra ett kort & intensivt löp- eller spinningpass i samband.

   Men just mätbara mål var det. Ett kortare löplopp kanske, något som får dig att springa = mer pulsträning. Eller att du helt enkelt ökar vikter/distans på konditionsträningen/antalet intervaller etc. vecka för vecka. Det är mätbart & kommer också ge dig resultaten du önskar, utan att du fokuserar på just kroppens utseende. Se det istället som en bonus! 🙂

 2. Hej Anna. Jag undrar om du skulle kunna tipsa om några övningar för rygg där man inte belastar axlarna?
  Jag opererade min högra axel för en månad sedan och har jättesvårt att komma på övningar för ryggen. Jag tränar vanligtvis enbart med skivstänger och fria vikter. Jag får träna rygg för min sjukgymnast så länge axeln inte behöver jobba eller belastas. Det innebär att jag inte ens får hålla i en hantel med höger arm eller lägga en skivstång på axeln.
  Jag kan bara komma på ryggresningar på boll och rygglyft och sen tar det tvärstopp.
  Har du några tips kanske? =)

  1. Marieh – har du provat olika roddövningar? Hög rodd tror jag inte på eftersom axlarna är med mer där, men där du drar mot nedre delen av magen med överarmarna nära kroppen? Testa kanske med TRX, gummiband eller hantlar & fokusera på musklerna mellan skulderbladen. Hoppas det funkar & att axeln snart blir bra.

 3. Verkligen sant det där med att faktiskt våga ta det lite osäkra, tex en tyngre vikt! Man kan ju alltid byta till en lättare om det skulle vara för tungt 🙂
  Vi får bli bättre på att komma ur komfort-zonen i alla sammanhang tror jag och bli bättre på att våga misslyckas för att kunna lyckas!

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras