Magstatus 5 månader efter diastasoperation – bilder och film

Flera av er läsare har frågat om min mage efter rectus diastasoperationen. Själv tycker jag mig ha tjatat om den hela tiden iblandat i andra blogginlägg. Här några exempel för er som vill kika:

Men jag har inte visat resultatet på i bild eller film på länge. Så här ser magen ut i avslappnat respektive åtspänt läge, nästan på dagen 5 månader efter operationen.

Enligt röntgenbilder sitter allt ihop som det ska med lite lös hud över, och i filmklippet nedan berättar jag mer och den. Jag passar även på att besvara en läsarfråga från Lisa:

Hej! Jag undrar hur det blev efter diastasoperationen, kanske har du uppdaterat och jag har missat. Ser det bättre ut? Känns det bättre? Var det värt det?

Ytterligare en fråga som jag glömde besvara i filmen var om själva ärret:

Efter operationen, har du ett ärr som sträcker sig utmed hela bikinilinjen? Var du tvungen att tejpa ärren för att få ”snyggare” resultat?

Svar: Jag har ett bikinisnitt i samma ärr som mina två tidigare kejsarsnitt fast lite längre. Detta tejpar jag fortfarande och ska så göra upp till ett halvår för snyggare resultat. Det ser ut som en glad mun, precis som min.

Utseendemässigt är jag glad att slippa frågor om jag gravid i avslappnat tillstånd, även om gravidmagar är bland det vackraste jag vet men inget tillstånd jag vill befinna mig i livet ut. Men som jag även nämner i filmen är jag  mest lycklig över att kroppen är hel och fungerande igen. Det är fortfarande för tidigt att säga hur den känns i ”normalt läge”, då jag kan använda musklerna utan att tänka. Nu får jag koncentrera mig på att dra åt magen på rätt sätt och ibland blir den trött av ansträngningen, men som jag känner idag var det i mitt fall med 5 cm diastas helt klart värt en operation. De lagade även ett bråck i gamla bikinisnittet som ändå hade behövts fixas inom sin tid.

Jag passar även på att visa upp min film från 2012 där jag pratar om magträning efter graviditet, och på slutet även tar upp mitt problem med diastasen. Tänk att jag fick operationen utförd till slut. Att min målmedveten och envishet lönade sig.

Återhämtningen och vägen tillbaka till en funktionell mage och träningen efter en bukoperation är lång, därför ser jag absolut inte kirurgi som ett bättre alternativ än att träna sin mammamage – OM det går. För en diastas på över 4 cm bredd går inte att träna ihop, den kan leda till ryggbesvär och att kvinnor mår dålig över hur den ser ut. Detta kan även ge andra mentala och fysiska problem, t.ex. ätstörningar för att magen buktar även på en mager person som eller att det är svårt att använda magmusklerna med för mycket mat i magen. Då tycker jag man ska stå på sig. Att det borde vara en självklarhet att få hjälp.

7 kommentarer
 1. Hej!
  Hur vet jag exakt hur mycket diastasen är i cm?
  Har tränat med en PT i ca 10v 2-3ggr i veckan och magen har blivit bättre men inte bra. Utseendemäsdigt 0 resultat. Men jag känner att magen är bättre och jag vet hur jag ska aktivera magmusklerna när jag tränar.
  Har varit på Akademikliniken på konsultation men höll på att trilla baklänges när jag fick reda på vad en op skulle kosta.
  Min husläkare vet ingenting om diastas & har inte lyckats med att få till en remiss till ett sjukhus som kan titta på mig.
  Har du några bra tips på hur jag går vidare och hur ska ska kunna stå på mig.
  Mvh Nicole

  1. Nicole – jag gick till läkaren på Mödravården som kollade magen med ultraljud och mätte. Där har de bättre koll än vissa husläkare och kan skicka din remiss.

   Jag vet inte hur det ser ut ute i landet men här i Stockholm verkar det bara vara Södersjukhusets kirurgmottagning som tar kvinnors problem med diastas på fullt allvar. Be att remissen skickas dit om du bor i kommunen.

   Jag håller tummarna för dig!

 2. Hej!
  Ville bara säga att jag läste fin blogg för första gången idag och tycker att du verkar ha en så bra och sund inställning till allt. Jag ska själv opereras för min rectus diastas den 28 april. Jag ska dessutom få ett nät inopererat som ska ’laga’ de bråck jag har i bukväggen och också stödja den samma. Du fick inte något nät inopererat, var det för att du inte hade några bråck (längre)?
  Hälsningar Elin

  1. Hej Elin!

   Välkommen, vad roligt att du hittat min blogg OCH roligt att du också får en operation utförd. Det är ju tyvärr inte självklart..

   Nej, jag fick inget nät vad jag minns, men hade ett mindre bråck vid snittet efter två tidigare kejsarsnitt. Tror inte de använde nät där heller utan bara sydde igen. Antar att det beror på läkare & hur skadan ser ut om man får nät eller inte, men vore intressant att veta. Skriv gärna igen om du frågar och/eller för att uppdatera hur operationen gått.

   Stort lycka till!

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras