”Tagervadmanhavermat” – 6 goda recept av dina rester

goda recept

Gamla bananer, överbliven potatismos, ägg eller annat gott och blandat hemma? Perfekt till smarrig snabbmat.

Ofta tycker jag många goda recept är dom du trollar ihop av restmat från skåp och frys. Dessutom både ekonomiskt, miljövänligt att använda upp mat istället för att slänga och du spar tid på att slippa handla nytt. Eller som mig nu – att äta rensa ut och äta upp inför en resa. Idag reser jag och katterna till Jämtland och blir borta i över en vecka, därför försöker jag göra slut på alla färskvaror. Här exempel på goda recept av det jag själv brukar laga av typisk ”restmat”.

”Tagervadmanhavermat” – 6 goda recept av dina rester

Att göra egen potatismos tar tid, men när jag väl lagar det gör jag en riktigt stor omgång. Helst ska det räcka till en middag för hela familjen och att dagen efter steka potatisplättar av resterna.

Potatisplättar

Ingredienser, ca 4 portioner:

  • 10 dl potatismos
  • 2-3 ägg
  • 1 dl mjöl (kan uteslutas9
  • 1 tsk salt
  • smör eller olja att steka i
  • lingon och eventuellt stekt bacon till (eller äppelmos som mina barn gillar)

Gör så här:

  • Blanda potatismos, ägg, mjöl och salt i en bunke.
  • Smält smör i en stor stekpanna. Klicka i smet och platta till med en stekspade till plättar.
  • Stek tills de fått fin färg, ca 3-4 minuter på varje sida.
  • Servera med exempelvis bär, sylt, bacon, fläsk, keso eller ät som de är.

enkel moussakaÖverbliven, färdigstekt färs efter tacos eller andra middagar är alltid smidigt till lasagne eller en moussaka som här.

Mumsig och enkel moussaka

Ingredienser:

  • 1 gul lök
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 3 msk olivolja
  • 500 g köttfärs (valfri sort, även vego funkar fint)
  • 1 förpackning (500 g) krossade tomater
  • salt & peppar
  • 2 auberginer, ca 600 g
  • 2 dl grädde
  • 3 ägg
  • 2 dl riven parmesanost (alt. fetaost)

Gör så här:

  1. Skala och finhacka lök och vitlök (om du inte redan har färdigstekt färssås).
  2. Fräs löken i 1 msk av olivoljan i en stekpanna.
  3. Tillsätt färsen och låt bryna med tills den fått fin färg.
  4. Häll över tomatkross och smaka av med salt och peppar. Låt puttra under lock ca 30 min.
  5. Under tiden – skölj och skär auberginen i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg ut skivorna på dubbelvikt hushållspapper och strö över salt. Låt ligga ca 15 min.
  6. Riv permasanost under tiden.
  7. Stek auberginskivorna i resten av olivoljan i en stekpanna ca 2 min per sida.
  8. Varva köttfärssås, aubergine och permasanost i en ugnssäker form.
  9. Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar. Häll blandningen i formen och strö över permasan.
  10. Gratinera mitt i ugnen i 225ºC, ca 20-40 minuter.
  11. Servera moussakan med en grönsallad, gärna i form av ännu mer grekisk stil med fetaost, ringlad olivolja, tomater, rödlök och avocado. Yum!

goda receptEn 80-talsklassiker och ett av alla goda recept jag brukar följa när bananerna börjar bli bruna.

Flygande Jacob

Ingredienser:

  • 1 grillad kyckling i bitar (eller 2 kycklingar om ni är fler än 4 personer)
  • 2-3 bananer
  • 3 dl grädde
  • 1,5 dl chilisås
  • italiensk salladskrydda
  • curry
  • 1 paket bacon (knaperstekt)
  • jordnötter/cashewnötter

Gör så här:

  1. Lägg kycklingbitarna i en smord, ugnssäker form. Strö lite italiensk salladskrydda över.
  2. Dela bananerna på längden och lägg över kycklingen. Krydda med lite curry på dem.
  3. Stek bacon och låt rinna av på ett hushållspapper. Sätt ugnen på 225°.
  4. Vispa grädden fluffig och blanda i chilisås.
  5. Lägg på bacon över kycklingen och bananerna. Täck alltsammans med grädd- och chilisåsblandningen.
  6. In i ugnen i ca 10 minuter. Strö sedan över jordnötter.
  7. Servera gärna med en blandad sallad och ris.

goda receptKonservburkar är alltid bra att ha hemma till nödfall. Och har du dessutom mejerier och färska grönsaker som ”måste ätas upp” är en wrap med tonfiskröra perfekt.

Wrap med krämig tonfiskröra

Ingredienser, ca 2 portioner:

  • 1 burk tonfisk
  • ½ finhackad rödlök
  • 2 dl crème fraîche (alt. keso, kvarg, gräddfil eller tjock yoghurt)
  • 2 msk majonäs
  • örtsalt, peppar, dillkrydda (eller vad du gillar)
  • 1 avokado
  • valfria grönsaker, ex. sojabönor, bladspenat, grönkål, paprika..
  • 1 kokt ägg
  • 1 msk pumpakärnor
  • 2 tortillabröd

Gör så här:

  1. Låt tonfisken rinna av.
  2. Koka ägg.
  3. Finhacka löken och skär avokado i bitar.
  4. Blanda tonfisk med majonäs, crème fraîche, rödlök och smaka av med kryddor.
  5. Lägg tonfiskröra, avokado, valfria grönsaker, ägg och pumpakärnor på tortillabröd. Rulla ihop, ät och njut!

goda receptKanske det absolut bästa tipset om du vill skrapa ihop en middag av det du har hemma?

Wok

Ingredienser:

  • Olja till stekning
  • Blandade grönsaker
  • Kokosmjölk
  • Kryddor
  • Kött/fisk/fågel/bönor/kikärter/ägg/quorn/soja eller vad du vill

Gör så här:

  • Hetta upp olja i en stor stekpanna/wokpanna.
  • Fräs ingredienserna du har hemma tills det fått fin färg. Smaksätt med kryddor, ev. soja, sesampasta, chili, vitlök eller vad du tycker om.
  • Häll över kokosmjölk. Den enda ingrediensen jag verkligen vill ha i en wok, annars kan allt annat variera.
  • Toppa gärna med salta nötter och servera med exempelvis ris, nudlar, pasta eller som den är.

räkomelett goda receptYtterligare en bra skåprensningsrätt där det enda måste är ägg, annars kan övriga ingredienser varieras, fler goda recept på omelett hittar du här och en vegansk variant här.

Omelett

Ingredienser, ca 2 portioner:

  • 4 st ägg
  • 0,5 dl vatten/mjölk/grädde
  • 2 krm salt
  • valfria tillbehör som exempelvis kalkon, bladspenat, broccoli, lök, svamp, lax, ost, räkor?
  • Smör/olja till stekning

Gör så här:

  1. Blanda ägg, vätska och salt.
  2. Stek eventuella extratillbehör i smör/olja på medelhög temperatur.
  3. Häll i äggblandningen och peta lite i smeten så att den rinner ner i botten av stekpannan och stagnerar.
  4. Stektid beror på hur krämig du vill ha den.
  5. Servera med sallad och kanske en knäckemacka?

Med dessa goda recept kanske du kan slappna av på vägen hem från jobb eller skola? Spara ett par minuter genom att strunta i affären. Låt skåpen och mat där hemma som håller på att bli gammal bestämma vad det blir till middag idag eller senare i veckan.

Smaklig spis! /A

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras