Varför kyckling på fredag när du kan äta det på en torsdag?
Eller på måndag, tisdag, onsdag.. när det gäller denna knaperstekt ugnskyckling om du frågar mig. Jag har inget emot att äta samma sak flera gånger i veckan med varierande tillbehör när det gäller vardagsmat och just nu är det denna busenkla variant som ligger på topplistan för både mig och barnen. Svår att misslyckas med, saftig inuti, härlig stekyta och som i stort sett lagar sig själv på en plåt i ugnen.
Här ett recept jag höftat fram som du kan prova att hitta din egen favoritvariant av. T.ex. genom att använda andra kryddor, örter, marinad eller lägga till något mer och förvandla din ugnskyckling till en ny rätt? Klassisk Ceasarsallad? Vispad grädde, chilisås, knaperstekt bacon, banan och jordnötter till Flygande Jacob? Eller kokosmjölk, sweet chili och mango chutney för thai style? En annan god variant är kyckling med mozarella och parmaskinka, men ofta funkar ”keep it simple”-konceptet bra och utan något ”såsigt” blir ytan perfekt knaprig. Mmmm..
Knaperstekt ugnskyckling
Ingredienser, ca 6 port:
- 6 hela kycklingklubbor
- 1-2 msk olivolja
- 1 msk sojasås
- 1 tsk curry
- 2 tsk örtsalt
- peppar
Gör så här:
- Ta ev. bort endel skinn från kycklingen för att smaken ska sätta sig i köttet.
- Lägg kycklingklubborna på en plåt med bakplåtspapper.
- Ringla över olja, sojasås och krydda.
- Gnid in kycklingen i blandningen.
- In i ugnen på 225° i ca 30-45 minuter (beroende på ugn och kycklingens storlek. Ta ut och skär lite i kycklingen så att den inte är rosa intill benen).
- Servera med ex. ris, som vi – pommes, sötpotatis eller vad du önskar + grönsaker och sås. Jag gillar bearnaisesås till det mesta, men även denna enkla vitlökssås eller hummus är gott till.
Min och barnens middag igår, din idag eller till helgen?
Bon apetit! /A