Välkommen till 80-talsköket!
Du med minnen från årtiondet har säkert också ätit Flygande Jacob några gånger? Dåtidens spännande rätt med ”banan och nötter bland kycklingen!?” Exotiskt. Och jag älskade det, nu också, men har som med mycket annat glömt bort att laga det.
Tills nu. Det är så praktiskt med mat där du kan göra en stor laddning av för att sen variera på olika sätt kommande dagar. Jag tänker på färs till tacos, pasta, lasagne.. och nu kyckling. Att äta som den är med ris & Co., Ceasarsallad och här: Flygande Jacob med twist. Lite mer sting med en viss del hot tacossås, kalkonbacon och salta mandlar istället för jordnötter. Det gör du som du vill, men här ett basrercept att utgå ifrån.
Flygande Jacob med twist
Ingredienser:
- 1 grillad kyckling i bitar (eller 3 tillagade kycklingfileer)
- 1 banan
- 2 dl grädde (helst vispgrädde, men du kan även ta en lättare variant)
- 1,5 dl chilisås
- 0,5 dl hot tacosås
- örtsalt / salladskrydda
- broccoli
- curry
- 1 paket bacon (stekt och avrunnen)
- salta mandlar /jordnötter/cashewnötter
Gör så här:
- Lägg kycklingbitarna i en ugnssäker form. Strö örtsalt.
- Dela bananen och lägg över kycklingen. Krydda med lite curry.
- Stek bacon och sätt ugnen på 225°.
- Vispa grädden fluffig och blanda i chilisås.
- Lägg på bacon över kycklingen och bananerna. Täck alltsammans med grädd- och chilisåsblandningen.
- In i ugnen i ca 10 minuter. Strö sedan över jordnötter.
- Servera med en blandad sallad och ris.
Med ett stort lass Flygande Jacob önskar jag dig en riktigt god helg, kram! /A