Vårda dina relationer och slipp semestertjafs – 8 knep

Sommar och ledighet är underbart, men även påfrestande?

För sina relationer till familj och vänner när man plötsligt ska leva 24 timmar om dygnet ihop. Hur mycket du än älskar alla kan vanor och viljor krocka. Det spelar egentligen ingen roll vilket väder det är, tjafs blir ofta ändå efter en tid, men ännu mer när man trängs ihop inomhus. Tonåringar som vägrar släppa sina mobiler – ja även vuxna för den delen, småbarn med överskottsenergi som tas ut på varandra, mutter över hur “synd det är att inte kunna” det ena och andra. Det “som vi gjorde år xxxx”. Eller ska.

relationer

I förrgår skulle egentligen jag, barnen och x-mannen resa till Mallorca, men bara några timmar innan avgång kom SMSet om att planet var inställt. Vi som varit så nöjda över flyt med att våra pass kommit, bara en dag innan resan. Absolut, vi fick pengarna tillbaka, alla är friska, mätta med tak över huvet, men ändå.. trist. Framför allt barnen var besvikna, men Jonas och jag började genast spåna på en plan B. Vilken får du en hint av på bilderna från förra sommaren.

Och när vi är inne på tema “relationer” är jag glad att det funkar så bra med mitt ex, barnens pappa. På “kärlekstadiet” mer än som vänner gick det ju inte så bra, men ingen annan har ju lika stort intresse i att barnen har det bra. Vi kan diskutera våra sololiv, delar samma träningspassion och har redan våra hushållssysslor med storhandling, matlagning och annat i ryggmärgen för att få allt att flyta. Inga större problem att hålla sams på semestern, men klart att viss irritation uppstår ibland.

Känner du igen dig? Oavsett om det är strålande sol, vilket också kan leda till gnabb p.g.a. svettigt och olika viljor. Här hittar du mina bästa knep för att vårda sina relationer, hålla sams på semestern och få en så skön tid som möjligt ihop med nära och kära.

Vårda dina relationer och slipp semestertjafs – 8 knep

1. Acceptera varandras olikheter. Vi ÄR olika, vilket berikar världen och dumt att ändra på, men visa respekt och försöka förstå varandra. Lyssna. Låt alla vara med och bestämma/göra sin röst hörd. Både när det kommer till mat, utflykter och annat. Med flera lediga dagar ihop kan alla få vara med och tycka till.

sams på semestern relationer

2. Coola ner. Perfektion utifrån en viss persons målade vision är ofta på bekostnad av annat. Alla har som sagt olika önskemål och behov. Vissa vill att det händer något hela tiden, andra gillar att “bara vara”. Försök hitta en kompromiss och om någon sätter sig på tvären – låt hen va! Det finns ingen regel om att alla måste göra allt tillsammans hela tiden, bara för att ni är lediga ihop.

3. Hitta ändå på saker. Det behöver inte vara så stora projekt om du har småbarn eller behöver lugn efter en hektisk vår. Ett besök till närliggande sevärdheter eller bara en promenad in i skogen kan ge spänning i tillvaron. Ofta är det innan ni kommit iväg som är besvärligt, därav kan vissa (speciellt halvstora barn) sätta sig på tvären, men minnet av det ni gjort gör alltid projektet värt. Försök ha tålamod under proceduren innan ni är iväg.

4. Hjälps åt. Förhoppningsvis kommer detta naturligt, men om inte – turas om med att sova ut på morgonen, att fixa mat, passa barn, handla och annat. Kör varannan dag eller liknande så blir det ingen diskussion.

5. Skit i klockan. Är det något som är skönt att slippa på semestern så är det att passa tider, det har dom flesta av oss nog av i vardagen. Att samlas vid måltiderna är alltid trevligt när ni har möjlighet, så låt t.ex. frukost och middag vara de enda hållpunkterna. Vill några hitta på olika saker på dagen är lunchen lättare att hållas “fri”, utan tid att passa.

sams på semestern relationer

6. Ge varandra space. Se punkt ett igen. Alla har olika intressen och är olika sociala. Vissa av oss behöver mer tid för sig själva och sina intressen. Ta det inte personligt om någon går undan och vill vara ifred.

7. Överraska. Speciellt med längre tid på samma ställe kan det ge en kick till förhållandet med något oväntat. Bjud ut på middag på tu man hand med den du älskar? Eller en hotellnatt?

8. Få in daglig rörelse. Oavsett hur – både stora och små mår bra av att röra på sig varje dag. Träna tillsammans eller turas om. Pausa alla skärmar och skicka ut den som inte självmant rör på sig. En studsmatta, bollar, cyklar, promenader etc. är perfekta för spontan rörelse, ny energi och gott humör, liksom olika utflykter.

Hur gör ni för att vårda dina relationer och hålla sams på semestern? Hjälp mig gärna att fylla på listan med dina egna knep i en kommentar.

sams på semestern

Idag ser jag fram emot det här. Inte mot någon egen pool, garanterad värme och sol, men en annan underbar ö än Mallis. Gissar att du kan vilken av bilderna från förra året? Kram och hoppas du har en härlig sommar! /A

2 kommentarer
  1. Jag älskar din blogg, det är den enda blogg jag läst så länge som från tiden du började. Heja dig, vad du är bra på att ge inspiration på ett kravlöst vis.
    Tack för att du skriver❤️

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras

Anna Jonasson - Trend o träning