100% träning för överkroppen – 6 övningar (minimal för underkroppen)

100% överkropp!?

”Hur kör jag träning för överkroppen – utan att belasta underkroppen?” frågade Annika mig på Instagram. Förmodligen p.g.a. en skada eller operation, men lika aktuellt kring en graviditet, vid mer isolerad styrketräning eller som myspass tänker jag.

Här visar jag träning för överkroppen med 6 övningar där jag använder ett gummiband, men du kan lika gärna köra med ett par hantlar, kettlebells, i kabelmaskin..  det är sittandet som är grejen för att ”koppla ur” underkroppen så mycket som möjligt, eller ligg ner för att använda den ännu mindre: 

100% träning för överkroppen – 6 övningar (minimal för underkroppen)

1. Sittande rodd

➤Tränar: rygg, baksida axlar, armar

2. Liggande bröstpress

➤Tränar: bröstmuskler, axlar, armar

3. Sittande axelpress

➤Tränar: axlar, armar

4. Sittande tricepspress

➤Tränar: triceps (d.v.s. baksida överarm)

5. Sittande bicepscurl

➤Tränar: triceps (d.v.s. framsida överarm)

6. Sittande baksida axeldrag

➤Tränar: baksida axlar (ev. lite rygg/armar)

Hur? Jobba 45 sek per övning och sida, med 15 sek vila/byte av övning mellan. Vila 1 min, upprepa 3 varv ≈ 24 minuters pass.

Varför? Vid en skada, operation, graviditet eller andra gånger du bör undvika att belasta delar av- eller hela underkroppen. Eller som ett isolerat byggarpass av specifika delar utan att överträna andra? Kanske som mindre ansträngande övningar mellan dina tuffare dina övingar? Du har dina skäl och bestämmer.. ☆ /A

Mer rekommenderad träning för överkroppen:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.