Andas dig till bättre hälsa? 10 hälsoeffekter av andning

Ett. Andetag. I. Taget.

Att nyttja alla hälsoeffekter av andning, så enkelt och svårt ibland. Jag kan själv hoppa över andetag i jakt på nästa när jag är stressad eller mår dåligt, vilket är dumt eftersom att djupandas hjälper. Och att andas är ju – tillsammans med hjärtslagen – det mest fundamentala för vår existens. En självklar hälsofaktor många av oss inte tänker på, vilket är mänskligt, men bra att utnyttja sin fulla potential.

Därför denna påminnelse inför helgen. Knappast någon rocket science, men att du var och när som helst kan ta ett långsamt, djupt andetag och påverka massor.

10 hälsoeffekter av andning

• ökar din syresättnigen i kroppen

• ditt sinne blir mindre reaktivt

• nervsystemet stärks

• rädslor börjar lösas upp

• vänster och höger hjärnhalva balanseras

• irritation, nedstämdhet och osäkerhet minskar

• matsmältningen förbättras

• lugn och tålamod förbättras

• du blir mer närvarande

• du får mer ork

Ändå lätt att missa sista biten luft ner i lungorna, jag vet. Speciellt i hektiska stunder som sagt och ibland längre perioder. Och snabba andetag är också bra ibland, när du springer intervaller t.ex., men som sagt – vi får flera hälsofördelar med andning, lugnt och djupt ibland också.

Yoga är min bästa stund för medveten djupandning, liksom lugnare löpning, bild från tisdagsjoggen då jag gav mig ut mycket för det. Men djupandas gör jag ofta även vid en promenad, styrketräning eller när som helst då jag behöver ny kraft/släppa stress/lugna ner mig/få tålamod m.m. Då drar jag ner luft djupt via näsan och blåser ut så låååångsamt jag kan. Finns många olika andningsövningar om du googlar, men behöver inte vara krångligare än så. Kram! /A

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras

Anna Jonasson - Trend o träning