Ugnsrostad grönkål- och rödbetssallad – recept

rödbetssallad 

Grönkål!

Här från en throw back till höstlovet i Jorm 2018, då det fortfarande gick att plocka direkt från mina föräldrars land till en härlig grönkål- och rödbetssallad. Och med tanke på att det är knappt en månad kvar till december – kanske den godaste ”juliga” grönsaken jag vet. Grönkål känns passande av någon anledning och rödbetor är ju traditionell julmat i form av sill- eller rödbetssallad, men jag har aldrig varit så förtjust i det. Gillar du? Om inte, ja annars också för den delen, rekommenderar jag att du provar det här – ja, gärna redan nu!

rödbetssallad 

Jag kunde inte hålla mig till julafton och har redan lagat två omgångar av denna varma rödbetssallad. Lika vacker som läcker och näringsrik. Rödbetor är fullproppade med bland annat grymma kolhydrater och nitrat, bra för bl.a. blodtrycket och kroppens syresättning. Grönkål innehåller massor av vitaminer, antioxidanter, fibrer och kalcium m.m. Och kombinerar du båda dessa med rödlök, fetaost, flingsalt och kokosolja får du en riktig närings- och smaksuccé!

rödbetssallad 

Ugnsrostad grönkål- och rödbetssallad

Ingredienser:

  • Grönkål
  • Rödbetor
  • Olivolja
  • Flingsalt/örtsalt
  • Ex. på mer gott att ha på: champinjoner, rödlök, fetaost, pinjenötter, pumpakärnor, valnötter..

Gör så här:

  1. Dela rödbetor i lagom storlek, lägg på en plåt med olivolja/kokosolja och salta.
  2. In i ugnen på 225° i ca 15 minuter.
  3. När rödbetorna börjar få karamelliserad yta – häll över rikligt med grönkål, övriga tillbehör du önskar och in i ugnen ca 10 minuter till. Rör om ibland så att grönkålen blir ”blöt” av rödbetorna och inte bräns.

grönkålssallad

Själv åt jag min rödbetssallad med ugnsgrillad lax, stekt ägg och soja/ingefära/chilisås. Rekommenderas varmt! /A

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras

Anna Jonasson - Trend o träning