Veckomatsedel: 6 goda middagsrecept nr 11

goda middagsrecept

Fler goda middagsrecept är aldrig fel, eller hur?

Här har jag åter samlat några av mina goda middagsrecept från bloggarkivet. Att plocka bland eller om du vill följa matsedeln rakt av? Som vanligt med baktanken att du ska få varierade middagar som passar olika smaker, en blandning av basvaror, lättlagat och mer avancerat, plus en vilodag för kocken. Varsågod att sno det du blir sugen på!

Om du vill komplettera med fler goda middagsrecept hittar du tidigare matsedlar här:

Veckomatsedel: 6 goda middagsrecept nr 11

Meatfree Monday: Ugnsgratinerade rödbetor, grönkål och fetaost

Ingredienser:

      • Grönkål
      • Rödbetor
      • Rödlök
      • Fetaost
      • Olivolja
      • Flingsalt/örtsalt

Gör så här:

      1. Stek hackad grönkål så att den blir mjuk i en stekpanna alt. tillsammans med övrigt på en plåt i ugnen.
      2. Dela rödbetor i lagom storlek, lägg på en plåt med skivad rödlök och smulad fetost. Blanda med olivolja/kokosolja och salta.
      3. In i ugnen på 225° i ca 30 minuter.

goda middagar

Tisdagsfisk: Het tonfiskwok

Ingredienser, 4 portioner:

      • 2 burkar tonfisk
      • 1 burk kokosmjölk
      • kokosolja att steka i
      • 1 vitlök
      • 1 msk röd currypasta
      • 1 msk fisksås
      • 1 msk sojasås
      • wokgrönsaker eller vilka grönsaker du önskar
      • valfria nötter
      • salt, peppar och kryddor efter smak

Gör så här: Woka grönsakerna ett par minuter i kokosolja och tillsätt sen kokosmjölk, tonfisk och kryddor. Toppa med nötter och servera med nudlar, ris, quinoa eller vad du önskar.

goda middagar

Onsdagsfärs: Pitabröd med färsfyllning

Ingredienser:

      • 1 förpackning kött-, kyckling- eller vegofärs
      • olja att steka i
      • 1 påse tacokryddor alt. egna kryddor
      • 2 dl vatten
      • pitabröd efter antal personer
      • riven ost
      • creme fraiche
      • 1 vitlöksklyfta
      • valfria, färska grönsaker

Gör så här:

      1. Stek färsen i olja. Blanda i kryddmix och vatten. Låt koka ihop.
      2. Blanda creme fraiche med pressad vitlök och valfria kryddor.
      3. Hacka grönsaker och värm pitabrödet ett par minuter i ugnen.
      4. Fyll brödet med färs, grönsaker, riven ost och vitlökssås.

Torsdagssoppa: Spenatsoppa med ägghalvor

Ingredienser, 4 portioner:

      • 1 påse färsk spenat ca 500 gram eller 400 g hackad fryst spenat
      • 1 gul lök
      • 2 msk smör eller olivolja
      • 2 msk vetemjöl
      • 1 liter vatten + 2 buljongtärningar
      • 0,5 tsk salt och 1 krm vitpeppar
      • 2 dl grädde
      • kokta ägg

Gör så här:

      1. Hacka lök och stek i smöret.
      2. Tillsätt spenat och fräs en stund.
      3. Häll på buljong och krydda med salt och peppar.
      4. Tillsätt mjölet och rör ut.
      5. Koka under lock i ca 20 minuter.
      6. Tillsätt grädde på slutet och koka upp.
      7. Mixa med stavmixer om du önskar en slät soppa.
      8. Tillsätt ägghalvor om du vill och servera gärna med något gott bröd.

kycklingburgare goda middagsrecept

Kyckling på fredag: Kycklingburgare

Ingredienser till ca 8 st:

      • 500 g kycklingfärs
      • 2 ägg
      • curry, paprikakrydda, spiskummin eller vilka kryddor du gillar
      • salt och peppar
      • olja eller smör till stekning

Gör så här:

      • Blanda färs med ägg och kryddor. Smeten blir lös och kladdig, men ägget binder den när du steker.
      • Värm en stekpanna med fett och klicka ut lagom stora biffar. Platta till och forma när du steker dem.
      • Vänd efter några minuter och se till att de blir genomstekta, utan att ligga på för länge och bli torra.

goda middagsrecept

Helgpasta: Krämig laxpasta med vitvinssås

Ingredienser:

      • lax (efter antalet personer som ska äta)
      • 1 citron (pressa i såsen efter smak)
      • 4 schalottenlök (går att utesluta)
      • ½ kruka färsk timjan (alt. 1 msk torkad)
      • 1 ask färsk bladspenat (ca 100g)
      • 2 dl vitt vin
      • 1 msk kycklingfond (alt. buljong)
      • 1½ dl grädde
      • Salt & peppar
      • Pasta av valfri sort (jag använde gul sojabönspasta)

Gör så här:

      1. Tillred laxsidan eller stex tärnade laxfiléer.
      2. Koka under tiden pastan men spar ca 3 minuter på koktiden.
      3. Stek löken för sig, blanda med lax och övriga ingredienser utom spenaten.
      4. Rör ner pastan och låt puttra ihop tills pastan är helt klar.
      5. Sist ut – i med bladspenaten och låt den bli varm.
      6. Smaka av med citron, salt och peppar.
      7. Servera med sallad och kanske en mumsig hummus?

Önskar dig många smakliga måltider. Kram! /A

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.