Torsdag och snart sportlov hos mormor passar perfekt för ett “tbt”-inlägg med mumsbullar!
Som du hör på namnet, mumsiga grahamsbullar som barnen älskar och även kul att göra ihop med någon du tycker om? Dör en smula av gullighet när jag ser bilderna på Junior och Jonna från inlägget jag skrev 2013:
I perioder bakar jag mycket bröd men har under senare tid taggat ner i köket eftersom det är svårt att hinna med 4 busungar att passa upp. Ingen idé att stressa med att allt ska vara hembakt och hemlagat, även om det är något som präglat min uppväxt. Mamma bakade mycket, men då var det ju andra tider och fråga om ekonomi och tillgänglighet. De här “mumsbullarna” (grahamsbullar) återkom ofta på brödfatet tillsammans med tunnbröd och grovbröd.
Idag fick tvillingarna vara med och “hjälpa till”. De bakade och bakade – speciellt Jonna som vägrade låta sin bulle “vila under täcket på plåten” utan geggade och knådade lääänge.
Mormors mumsiga grahamsbullar
Ingredienser, ca 10-12 bullar:
- 1 pkt jäst
- 3 dl varmt vatten
- 50 gr smält smör
- 1 tsk salt
- 1 msk socker
- 4 el. 6 dl vetemjöl
- 2 dl grahamsmjöl
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225° och smält smöret.
- Häll vatten, smör, salt och socker i en bunke och blanda.
- Smula i jäst i mjölet och blanda i vätskan.
- Häll i så mycket grahamsmjöl du vill ha och resten vetemjöl.
- Blanda tills degen blir lagom – den ska inte vara för fast.
- Gör bullar och jäs på plåten ca 40 minuter.
- Grädda i 225° i ca 10-12 minuter.
Grahamsbullar var gott ändå med mycket smör och ost på, men den söta nyponsoppan ratades stort. Söta drycker – något jag också är uppväxt med och som var helt naturligt då. Tänk vad kosttrender kommer och går men man växer upp och blir hyfsat normal ändå.
Växer upp gör även barn. I morgon tar jag och katterna tåget upp och på lördag kommer dessa små till Jorm ihop med sina storebröder. Ser fram emot en vecka med extra mycket tid ihop! ♥/A