Hurra för Hampus 16 år – och oss mellanbarn

Hampus.

Carl Hampus Junior, familjens mellanbarn och sommarens sista födelsedagskille som fyller.. 16 år idag!? Djurälskaren, omtänksamma medlaren, pajasen, retstickan, åskmolnet och solstrålen. Social och omtyckt bland vänner, samtidigt som han har behov att dra sig undan och vara för sig själv ibland. Kloka killen som har hyfsat lätt för sig både i skolan och flera sporter, men inte är den som hörs mest. Eller syns i mitt flöde, eftersom han inte vill lika ofta som förr. Lillebror till Hugo och från 4-års ålder – storebror till tvillingar, vilket innebar att han fick samma plats i syskonskaran som mig.

”Mamma, känner du dig ensam nu när Bobbo och Lo inte är där?” ringde han och sa när våra kära katter åkt med mina föräldrar till Jorm. Bara det säger mycket om Hampus ♥

Jag älskar alla mina barn lika mycket förstås, men har alltid känt ett speciellt band till Hampus. Dels eftersom jag delar hans personlighet, den underfundiga humorn, energin och envisheten. Dels p.g.a positionen i syskonskaran. Jag är också mellanbarn med en storasyster och en lillebror och delar flera av de typiska egenskaperna som mellanbarn ofta har. Vet av erfarenhet att du kan behöva kämpa lite mer än dina syskon för att få uppmärksamhet, men att det även har sina fördelar med trygghet från storasyskon. Att vara född in i en familj där föräldrarna är lite coolare av sin erfarenhet och att du redan har en eller flera ”vägvisare”.

Jag vet också att mellanbarn har lättare att hamna i trubbel p.g.a. sin kamp om uppmärksamhet, därav ännu en anledning till att jag är extra observant på min älskade mellanpojke, men det kan även vara en positiv drivkraft. Jag vill att Hampus alltid ska känna sig älskad nog att inte behöva bevisa för alla att han är ”duktig”, men att han kan nyttja sina mellanbarnskrafter för att komma dit han vill i livet.

Det är intressant med psykologi och beteendevetenskap tycker jag, därför delar jag gärna mer om mellanbarn längre ner i texten. Vet inte om källorna är 100% tillförlitliga, men jag känner i alla fall igen flera av sidorna både hos mig själv och honom. Gör du, som också är mellanbarn?

Med viktigast först – min halvstore kille, dagens födelsedagstonåring, min eviga kärlek. Här en bildbomb och återblick på Hampus 16 år.

Hurra för Hampus, 16 års kärleksbomb

tvåbarnschocken

Idag för 16 år sen blev jag 2-barnsmamma då lille Hampus föddes. Jag brukar skoja om att han är mitt enda ”normala barn”, med syfte på att det var min enda graviditet med ”bara” ett barn i magen och naturlig förlossning. Och jag minns både den och graviditeten som en så fin tid. Mådde strålande, kunde träna (såklart anpassat efter magen/han däri) hela perioden och slapp fler åkommor än lite åderbråck. Hugo som skulle fylla 2 år, var en enkel kille att ha och göra med under tiden, sov som en klocka och sa inte många pip. Sen kom lillebror..

hampus Lissjanis tvåbarnschocken

..och tvåbarnschocken. Dagen före beräknad förlossning ville Hampus ut och hans bestämda humör höll i sig. Han skrek och skrek. Jonas har aldrig varit så vältränad, haha, för varje kväll sprang han med vagnen så att jag skulle kunna sova och ta morgonskiftet. Så ja, en liten chock blev det, men kolliken växte bort och den andra var betydligt större – att gå från 2- till 4-barnsmamma. Där snackar vi ”inte räcka till”.

Såhär i efterhand inser jag hur tufft det kan vara med flera småbarn, tvåbarnschock är inget påhitt. Men samtidigt är det solklart vad som får en att orka – kärleken. Glädjen. Det är ingen slump att bebisar är så underbara och ja – även 16-åringar.

tvåbarnschocken
I mormors famn, bara ett par veckor gammal.

tvåbarnschocken

Foto: Helena Palmgren

tvåbarnschockentvåbarnschockentvåbarnschocken

Hampus, så klok, humoristisk och full av kärlek – inte minst till sina lurviga småsyskon. Ena stunden en retsticka, andra bästa poolaren, tjurskallen och pajasen. Och det är inte bara jag och Jonas som har äran att vara en del av Hampus liv  – mitt hjärta smälter när jag ser hur tajta framför allt han och Hugo är. Tjafsar och slåss så att jag blir rädd att dom ska ha ihjäl varandra ibland, men andra gånger: bästa vänner. Syskonkärleken är stark, avslappnad, ärlig och ibland hård, mer om just mellanbarn nedan som sagt.

Själv får jag fira denna fantastiska födelsedagskille mer i Jorm senare idag – längtar..

..stort grattis Hampus! Älskar dig så mycket att orden inte räcker till.. ♥ /Mamma

P.S. Om mellanbarn:

Stereotypen: Ett socialt geni, en fredsbevarare och noggrann med rättvisa.
Ibland kallat det bortglömda barnet, eftersom det kan få svårt för det att göra sig synligt mellan stor och liten. Du har varit klämd i mitten och varken varit stor och duktig eller liten och gullig. Eftersom du har lärt dig att inte ställa till besvär utan hellre foga dig så har du också utvecklat stor flexibilitet och kan anpassa dig till de mest skiftande situationer.

Men det kan också ha varit svårt att byta roll, från att vara minst till att bli mellanbarn när ett nytt syskon föds. I en familj med tre pojkar kan den mellersta bli extremt manlig, han tvingas ta i för att synas. Om det är tre flickor satsar den mellersta ofta på utseendet, odlar sin kvinnlighet för att synas och bli bekräftad. Hon kan få svårt att hitta sin roll och kan få anlag för depression och är också överrepresenterad ibland kvinnliga alkoholister.

Bästa sidor: Du är en fredlig lagspelare som trivs bra i mitten. Mellanbarn har lärt sig att både ge och ta order och har fått psykologiska muskler för livet. Duktiga på att kompromissa och medla. Flexibla, tål förändringar bra och lyssnar gärna på andra.

Sämsta sidor: Tar inte ställning, blir alldeles för lagom och har inga bestämda åsikter. Smiter undan vissa uppgifter och hänger med kompisar och kollegor i stället. Kan dra sig in i sin drömvärld eller kämpa extra hårt för att utmärka sig.

Här trivs du inte: I konservativa, tråkiga yrken och miljöer. Där du känner dig ensam och inte hittar din identitet.

Partner: Eftersom du är flexibel och har erfarenhet av både äldre och yngre syskon så kan du passa ihop med nästan vem som helst.

Yrke: Diplomat, jurist, socialarbetare, medlare eller förhandlare. Mellanbarnet är också vanlig i fackliga sammanhang. Även programledare är ett typiskt yrke. Där får mellanbarnet synas ordentligt, men behöver inte stå för åsikter själv utan har en megafonroll.

Fakta från Sund.nu och Expressen Hälsoliv där du även kan läsa om övriga i syskonskaran.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.