Slipp matlagning varannan dag med 6 goda ”resträtter”

resträtter

Överbliven potatismos, köttfärssås, grillad kyckling eller annat kvar från dagen innan? Perfekt till smarriga resträtter.

Tid och lust att laga mat från scratch varierar, varför varannan dag storkok, varannan resträtter kan underlätta. Dessutom både ekonomiskt, miljövänligt att använda upp mat istället för att slänga och sist men inte minst – du spar energi och tankeverksamhet på att handla och vad du ska laga dagen efter. ”En dag köttfärsås, nästa lasagne..” eller när du vill rensa ut och äta upp inför exempelvis en resa?

Här hittar du några goda resträtter jag själv brukar laga vannan dag eller av det som finns hemma.

Slipp matlagning varannan dag med 6 goda ”resträtter”

potatisplattar2 - resträtterAtt göra egen potatismos tar tid, men när jag väl lagar det gör jag en riktigt stor omgång. Helst ska det räcka till en middag för hela familjen och att dagen efter steka potatisplättar av resterna.

Potatisplättar

Ingredienser, ca 4 portioner:

  • 10 dl potatismos
  • 2-3 ägg
  • 1 dl mjöl (kan uteslutas9
  • 1 tsk salt
  • smör eller olja att steka i
  • lingon och eventuellt stekt bacon till (eller äppelmos som mina barn gillar)

Gör så här:

  • Blanda potatismos, ägg, mjöl och salt i en bunke.
  • Smält smör i en stor stekpanna. Klicka i smet och platta till med en stekspade till plättar.
  • Stek tills de fått fin färg, ca 3-4 minuter på varje sida.
  • Servera med exempelvis bär, sylt, bacon, fläsk, keso eller ät som de är.

lasagne_gotland-1 - resträtterÖverbliven, färdigstekt färs efter tacos eller andra middagar är alltid smidigt till lasagne eller en moussaka.

Lasagne med valfri färs

Ingredienser, 6 portioner:

  • 900 g färs (om inte färdig sås)
  • 1000 g färdig tomatssås/krossade tomater, gärna med basilika/vitlök
  • 8-10 dl färdig ostsås
  • 16 lasagneplattor av bönpasta, vanliga eller fullkornspasta
  • Salt & peppar

Topping:

  • 150 g riven ost

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Tillaga quornfärsen: Stek och krydda din färs och häll i tomatsås. Låt puttra några minuter.
  3. Lägg bakplåtspapper i en ugnsplåt. Börja med ostsås och varva sedan lasagneplattor, färssås och ostsås. Toppa sedan med riven ost.
  4. Gratinera i ugnen ca 30 minuter, tills din lasagne är mjuk inuti med fin gyllenbrun färg.
  5. Servera med färska grönsaker.

flygande jacobEn 80-talsklassiker och ett av alla goda recept jag brukar följa när bananerna börjar bli bruna.

Flygande Jacob

Ingredienser:

  • 1 grillad kyckling i bitar (eller 2 kycklingar om ni är fler än 4 personer)
  • 2-3 bananer
  • 3 dl grädde
  • 1,5 dl chilisås
  • italiensk salladskrydda
  • curry
  • 1 paket bacon (knaperstekt)
  • jordnötter/cashewnötter

Gör så här:

  1. Lägg kycklingbitarna i en smord, ugnssäker form. Strö lite italiensk salladskrydda över.
  2. Dela bananerna på längden och lägg över kycklingen. Krydda med lite curry på dem.
  3. Stek bacon och låt rinna av på ett hushållspapper. Sätt ugnen på 225°.
  4. Vispa grädden fluffig och blanda i chilisås.
  5. Lägg på bacon över kycklingen och bananerna. Täck alltsammans med grädd- och chilisåsblandningen.
  6. In i ugnen i ca 10 minuter. Strö sedan över jordnötter.
  7. Servera gärna med en blandad sallad och ris.

fisksoppa_saffran2 - resträtterSoppa. Alltid ett hett (!!) tips av dina rester.

Fisksoppa med saffran

Ingredienser, 4 portioner:

  • 370 gram torsk eller sejfiléer
  • 300 gram laxfilé (alt. annan fisk, vi tog röding)
  • 150 gram skalade räkor
  • 1 st purjolök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 2 dl vatten
  • 2,5 dl vitt matlagningsvin
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 paket saffran
  • 1 tsk salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk basilika
  • olivolja
  • 3 msk fiskfond, ca., smaksätt efter eget tycke
  • bröd till servering

Gör så här:

  1. Skär fisken i 3 cm kuber.
  2. Strimla purjolök, finhacka vitlök och fräs i olja. Tillsätt salt, kryddor, vatten, fond, vin, grädde och crème fraiche och låt sjuda ca 10 minuter.
  3. Lägg i fisken, koka upp och sjud tills fisken är klar. Tillsätt räkorna.
  4. Servera soppan varm tillsamman med en bit gott bröd

resträtterKanske ändå det absolut enklaste om du vill skrapa ihop en middag av det du har hemma?

Wok

Ingredienser:

  • Olja till stekning
  • Blandade grönsaker
  • Kokosmjölk
  • Kryddor
  • Kött/fisk/fågel/bönor/kikärter/ägg/quorn/soja eller vad du vill

Gör så här:

  • Hetta upp olja i en stor stekpanna/wokpanna.
  • Fräs ingredienserna du har hemma tills det fått fin färg. Smaksätt med kryddor, ev. soja, sesampasta, chili, vitlök eller vad du tycker om.
  • Häll över kokosmjölk. Den enda ingrediensen jag verkligen vill ha i en wok, annars kan allt annat variera.
  • Toppa gärna med salta nötter och servera med exempelvis ris, nudlar, pasta eller som den är.

räkomelett goda recept resträtterYtterligare en bra skåprensningsrätt där det enda måste är ägg, annars kan övriga ingredienser varieras, fler goda recept på omelett hittar du här och en vegansk variant här.

Omelett

Ingredienser, ca 2 portioner:

  • 4 st ägg
  • 0,5 dl vatten/mjölk/grädde
  • 2 krm salt
  • valfria tillbehör som exempelvis kalkon, bladspenat, broccoli, lök, svamp, lax, ost, räkor?
  • Smör/olja till stekning

Gör så här:

  1. Blanda ägg, vätska och salt.
  2. Stek eventuella extratillbehör i smör/olja på medelhög temperatur.
  3. Häll i äggblandningen och peta lite i smeten så att den rinner ner i botten av stekpannan och stagnerar.
  4. Stektid beror på hur krämig du vill ha den.
  5. Servera med sallad och kanske en knäckemacka?

Med dessa goda resträtter kanske du kan slappna av på vägen hem från jobb eller skola? Spara ett par minuter genom att strunta i affären. Låt skåpen och mat där hemma som håller på att bli gammal bestämma vad det blir till middag idag eller senare i veckan.

Smaklig spis! /A

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.