”Jobb, barn och allas träningar – hur får du in matlagningen?”
Ja du, inte lätt alla gånger, men jag har ändå mina knep för smart vardagsmat. Visst slinker det ner endel halvfabrikat i det här hemmet som hos många andra, om jag inte haft tid och ork att planera. Vilket inte är fel ibland om det minskar stressen. Det är ju ofta det som saknas mitt i ruschen – tid. Så att ligga steget före är knep nr 1, i alla fall när det kommer till smart vardagsmat. På helgerna eller lugnare dagar hemma är det skönt att vara mer spontan tycker jag, även om mycket går på autopilot även då.
Jag försöker i alla fall tänka igenom kommande dagar redan när jag skriver inköpslistan. Och det tar ju inte mycket längre tid att laga mycket av något än liten. Därför ser jag till att ha stora mängder av basvarorna hemma, som räcker till flera dagar. Här ger jag dig ett exempel med recept för 4 middagar.
Smart vardagsmat där 2 basvaror ger dig 4 middagar
Dag 1: Ugnsgrillad laxsida
Ingredienser:
- 1 hel laxsida
- 1 aubergine
- 1 broccolihuvud
- Pesto
- Olivolja
- Flingsalt
- Peppar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 250°.
- Lägg laxen och skivad aubergine på en plåt med bakplåtspapper. Strö över flingsalt, peppar och låt stå att dra in.
- Lägg gärna andra grönsaker du har hemmafrun om laxen, ex. broccoli, paprika, rödlök, sötpotatis och morötter blir gott ihop. Jag hade inte så mycket här.
- Bred på pesto på laxen om du önskar.
- Ringla olivolja över allt samman. In i ugnen i ca 20-30 minuter beroende på laxens tjocklek. Skär lite i den och se om den är klar. Då ska köttet vara gyllene utanpå, rosa inuti och lätt falla isär.
- Servera med exempelvis ris eller potatis, vitlökssås och färska grönsaker.
O.B.S. Spar undan minst ⅓ av laxen till dag 3.
Dag 2: Köttfärssås & Co.
Ingredienser:
- 2 kg köttfärs (alt. vegofärs)
- 2 förpackningar (á 500 g) passerade tomater
- 5 dl matlagningsgrädde (alt. Oatly eller liknande)
- 2 msk ketchup
- 2 msk sojasås
- 2 msk olja/smör att steka i
- salt, peppar, valfria kryddor
Gör så här:
- Stek köttfärsen i fett tills den är genomstekt.
- Tillsätt övriga ingredienser och smaka av med kryddor.
- Lått gärna puttra i minst 10 minuter.
- Servera med exempelvis pasta eller pitabröd med färska grönsaker och vitlökssås.
O.B.S. Spar undan minst ½ satsen köttfärsås tills dag 4, gärna även kokt pasta till dag 3.
Dag 3: Laxpasta
Ingredienser:
- Lax över från dag 1
- Kokt pasta (ev. över från dag 2)
- 5 dl matlagningsgrädde (alt. Oatly eller liknande). Mängd efter önskad konsistens.
- Salt, peppar och andra valfria kryddor (ex. dill, något jag brukar ha på i efterhand till dom som vill ha).
Gör så här:
- Värm på laxen i stekpannan.
- Koka pastan, låt rinna av och lägg ner tillsammans med laxen.
- Häll på matlagningsgrädde, krydda och smaka av. Låt puttra i minst 5-10 minuter så att rätten kokar ihop och blir krämig.
- Servera med färska grönsaker, exempelvis broccoli, morötter och en sallad.
Dag 4: Lasagne
Ingredienser:
- Köttfärsås/vegofärssås från dag 2.
- ca 16 lasagneplattor (bönpasta eller vanliga)
- 1-2 förpackningar (á 4 dl) färdig ostsås (mängd beroende på önskad krämighet)
Topping:
- ca 150 g riven ost
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225°.
- Lägg bakplåtspapper i en ugnsplåt. Börja med ostsås och varva sedan lasagneplattor, köttfärssås/vegofärssås och ostsås. Toppa sedan med riven ost.
- Gratinera i ugnen ca 30 minuter, tills din lasagne är mjuk inuti med fin gyllenbrun färg.
- Servera med färska grönsaker.
Hoppas det är något som smakar och kan underlättar din vardag. Kram! /A