Min bästa vardagsmat – 14 goda middagsrecept

vardagsmat

Tillbaka i stan innebär också tillbaka till vår vardagsmat.

Vardagsmat i form av så mycket mat som möjligt på så kort tid-, med så lite tillsyn-, stänk- och disk som möjligt. Där har du mitt tänk. Sjävklart som även är god och gärna ger rester över till fler dagar.

Har du också vardagsrätter som går på repeat? Som du nästan kan blunda och laga, med livsmedel du på rutin slänger ner i matvarukorgen? Och det fina med en tid ifrån de här rätterna är att ha byggt upp ett sug igen.

Att slänga in lite av varje på en plåt i ugnen funkar alltid, men här har jag även bullat upp med 14 andra favoritrecept. Vardagsmat du lätt slänger ihop efter en lång arbetsdag, utan att tumma på varken smaken eller variationsgraden. Rätter du ena veckan och på helgerna lagar mer från grunden, för att nästa glida på resterna. En rullande 2-veckors matsedel.

Min bästa vardagsmat – 14 goda middagsrecept

quornkarne

1. Meat free Monday. Stek 2 paket quornfärs där du fryser ner hälften och i andra delen blandar ner 1 burk vitabönor med tomatsås. Krydda ordentligt till en het chiliquorncarne. Servera med grönsaker och ris eller exempelvis bönpasta.

lax_plat

2. Fisktisdag. Kryddar en laxsida med dill, flingsalt, peppar och en skvätt citron. Vid sidorna lägger du potatis, morötter och andra ugnsgrönsaker du gillar och kan äta till fisken.Ringla olivolja över grönsakerna och krydda med örtsalt. In med en plåten i ugnen på 225° i ca 20-30 minuter, tills fiskköttet delar sig när du petar på det. Servera laxen med min enkla gott-till-allt-sås.

Spar undan och frys ner en del av laxen till nästa vecka.

kyckling_sotpot

3. Kycklingonsdag. Tina 2 påsar kycklingfilé. Blanda hela filéer med olivolja, sojasås, örtsalt, curry, peppar och paprikapulver (eller valfria kryddor) och in i ugnen ihop med sötpotatis och andra passande grönsaker (precis som laxen). Ät ihop med sallad, fetaost och rester av den kalla créme fraîche-såsen du gjorde dagen innan.

Hälften av kycklingfiléerna fryser du ner.

Pannkaka i 4 varianter.

4. Äggtorsdag. En dag att göra någon variant av pannkaka på av mjölk som håller på att gå ut, t.ex. ugns- eller bananpannkaka.

tacos

5. Tacofredag. Stek ett stort paket köttfärs (alt. vegofärs) av vilket du fryser ner hälften och blandar ner tacokryddmix i resten. Ät med traditionella taco-/nacho-/tortillliatillbehör. En guide till varierade tacos med skal, röror och fyllningar hittar du här.

sushi_annalissjanis

6. Hämtmatslördag. Minst en dag i veckan tycker jag det är skönt att slippa matlagning och unna sig hämtmat. För oss blir det ofta någon variant av sushi. Vad blir det för dig?

kottgryta_thaistyle

7. Långkokssöndag. Stek på köttgrytsbitar i en järngryta direkt på morgonen och låt sen stå och småputtra på låg värme hela dagen. Häll på vatten, buljong och koka vidare. I min brukar jag även ha i svamp, lök, sojasås och mot slutet grädde eller kokosmjölk för en thaistyle. Smaskens till potatis, ris eller vad du gillar.

Quornpaj /annalissjanis.se

Vecka 2

8. Meat free Monday. Tina resten av qurnfärsen från förra veckan. Av den gör du en god quornpaj.

lax_tortillini

9. Fisktisdag. Koka tortillini med ricottaost och spenat, plocka fram resterna av laxen från förra veckan och blanda allt i wokpannan. Häll över en skvätt matlagningsgrädde/kokosmjölk och smula ev. över fetaost. Servera med sallad.

ceasar15

10. Kycklingonsdag. Tina kycklingfiléerna från veckan innan. Stek bacon knaprigt och gör en krämig ceasardressing. Riv parmesanost och gör en grönsallad av romansallad. Varva sallad, dressing, kyckling, bacon och toppa med krutonger till en härlig ceasarsallad.

4 st omeletter

11. Äggtorsdag. Gör en av alla varianter av omelett. Här hittar du grundrecept och 9 olika varianter av omeletter.

12. Lasagnefredag. Tina resten av köttfärsen (alt. färdig vegofärssås) från förra fredagen som du gör en smakrik sås av med passerade tomater. Varva färssåsen med lasagneplattor och ostsås till en läcker lasagne. Servera med grönsaker och riven parmesanost.

blomkpizza

13. Hämtmatslördag. Köp hem pizza, gör egna snabbvarianter av tortillabröd eller om du ändå vill pyssla på i köket – gör en saftig blomkålspizza. En av de godaste pizzorna jag ätit faktiskt.

Tjälknöl med potatis och brasås /Anna Lissjanis

14. Långkokssöndag. Stek på en köttbit i en järngryta direkt på morgonen och låt sen stå och småputtra på låg värme hela dagen. Krydda ordentligt och vänd på den då och då. Mot middagstid är köttet så mört att det trillar isär, som pulled beef. Servera gärna med ugnsrostad potatis, en kall sås och krispiga grönsaker.

Här hittar du recept på pulled beef och tjälknöl.

Bon apetit! /A

2 kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras