Komplett guid till varierade tacos – skal, röror och fyllningar

tacos_skal

Vad är mer tacksamt att bjuda på inför helgen än tacos?

Precis som pizza går det att variera i det oändliga med olika former av bröd/skal och fyllningar. Inga sura miner när alla själva kan kombinera sin middag, småäta och sitta länge prata. Dessutom går det att göra hackandet av ingredienser till en mysig stund ihop. Sätt hela familjen i arbete så går det både fort, ni får en passade stund att prata igenom veckan och höjer stämningen med stolta små (och stora) kockar.

Mitt näst sista blogginlägg på tema mat den här veckan innehåller både egna tacotips och några som jag fått av er som följer mig. Bilden ovan la jag upp på Instagram förra veckan och frågade samtidigt ”hur äter du din taco?”. Som inspiration till morgondagens fredagsmys, eller någon annan dag, hittar du några av svaren här.

Tortillia /annalissjanis.se

Bröd och skal

» Hemgjort tortillabröd.

» Oopsies.

» Majskakor.

» Hemgjort tacoskal.

Ingredienser:

  • 2 dl majsmjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 dl vatten
  • rapsolja

Gör så här:

  1. Blanda majsmjöl, vetemjöl och salt. Tillsätt vatten och knåda ihop degen.
  2. Låt degen vila i 15 minuter. Forma sedan små runda bollar.
  3. Klipp ut två runda bitar av bakplåtspapper till varje bulle. Bitarna ska vara lagom stora för att kunna ligga i en stekpann.
  4. Hetta upp en stekpannan. Pensla två pappersbitar på ena sidan med rapsolja. Lägg en degboll på den ena biten (på den oljade sidan) och lägg på den andra.
  5. Ställ en kastrull ovanpå och pressa ned den allt vad du kan så att bullen blir helt platt.
  6. Lossa den övre biten försiktigt och lägg den åt sidan. Den andra biten med degplattan på, vänder du upp och ned i stekpannan, alltså med degen mot stekpannan så att den börjar stekas.
  7. Vänd på plätten i pannan som om du stekte pannkakor och låt den få lite fin brun färg. Efter ett par vändningar i pannan och en total stektid på några minuter bör den vara klar.
  8. Ta upp plätten ur pannan och vik den försiktigt tills den får formen av en taco.
  9. Låt den hänga och stelna.

roror

Sås och röror

» Hummus.

» Sås av turkisk yoghurt, gräddfil eller crème fraîche. Smaksätt exempelvis med pressad vitlök, citron, smulad fetaost, honung, chiliflakes, avocado, riven ingefära, salt och peppar.

» Aubergineröra.

» Het salsa. Koka ihop 1 hackad gul lök, 2 pressade vitlöksklyftor, 2 röda chilifrukter, 2 burkar krossade tomater, 2 msk limesaft, 1 msk honung, 0,5 tsk salt, svartpeppar, 1 kruka koriander (kan uteslutas). Låt puttra ihop i ca 15 minuter. Svalna av.

» Guacemole. 2 avocados, 2 msk saft från citron, 2 dl turkisk yoghurt, 1-2 pressad vitlöksklyfta, lite torkade chiliflakes alt. färsk finhackad chili, citronflingsalt (alt. vanligt salt), svartpeppar. Mosa och rör ihop.

» Fetaoströra.

taco_fyllning

Fyllning

» Klassisk basfyllning: sallad, gurka, tomat, majs, köttfärst, rostad/färsk lök, salsa och riven ost.

» Alternativa proteinkällor: räkor, keso, kycklingfärs, stekt quornfärs/quornbitar, strimlad lövbiff, sojafärs, bönor, rostade kikärtor, fetaost, jordnötter, mandel, stekt och  strimlat ägg.

» Tropsika tillbehör: krossad annanas, banan, mango, kokos.

» Varma grönsaker: ugnsgrilla aubergine, zucchini, champinjoner, rödlök, grönkål, blomkål, broccoli, paprika, pumpa. Eller stek bladspenat med pressad vitlök, eller wokgrönsaker.

» Nordiska tillbehör: stekta kantareller, lingon, hjortron, mesost, kokt potatis, älg- eller renskav, rivna morötter.

» Tacotårta! Bred ut nachochips och gör en härlig tårta med basingredienser alla gillar. Sen kan var och en plocka bitar och lägga till valfria extra tillbehör.

» Trend just nu:

Fish tacos

Ingredienser:

  • 400 g vit fisk
  • 2 dl panko
  • 2 dl mjöl
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk chilipulver
  • salt
  • olja till fritering

Gör så här:

  1. Skär fisken i bitar. Salta och låt stå i ca 30 min.
  2. Blanda mjöl, spiskummin och chili. Rör ut ägget och häll upp panko på en tallrik.
  3. Panera fisken i mjölblandningen, sen i ägget och sist i panko.
  4. Hettar upp oljan och fritera ca två minuter på varje sida.
  5. Servera gärna tillsammans med lime, färsk koriander, picklad rödlök och rödkål.

Trevlig helg!

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.