Hela gårdagen pratade vi kost och livsstil och idag fortsätter vi matas med intressant information. Läraren, Andreas Lanker, är väldigt kunnig och erfaren tränare och föreläsare med över 14 års yrkeserfarenhet. Han har stor koll på hur olika näringsämnen påverkar vår hälsa och våra träningsresultat. Socker är ofta ”boven” i många fall, förutom när de tajmas rätt vid träning, och precis som de flesta innerst inne vet är ”riktig mat” från bra källor det bästa för oss. Enligt flera studier, och som Andreas har stor erfarenhet av, är det för de flesta bra att minska mängden kolhydrater när det gäller viktnedgång, att förebygga/behandla diabetes, för att hålla ett jämnt humör utan blodsockerfall, undvika inflammationer och även för ökad prestation för vissa idrottare. Och proteinet vi äter komma från kött av gräsbetande kor (ej uppfödda på kraftfoder), viltfångad lax o.s.v.
Men. Som med allt gäller det att solla bland informationen och sätta ihop ett koncept du själv mår bra av och kan stå för. Speciellt som PT där du alltid måste se till varje individ, och enligt mina personliga erfarenheter vet jag mycket väl vet hur viktigt det är att ta hänsyn till psykologiska faktorer. Förbud kan skapa ätstörningar hos mottagliga personer – något som tyvärr är vanligt och mycket värre än socker för deras hälsa. Men övervikt är också en form av ätstörning och i båda fall kan en ändrad kost göra underverk för livskvalitén. Därför är det viktigt som PT att samla på sig så mycket information som möjligt om sin kund innan en kostplan kan läggas.
Och som jag skrev tidigare – sunt förnuft och ”allt men inte alltid” är bra riktlinjer för de flesta. För det mesta är vi redan medvetna om våra laster och varför vi inte får de resultat/den hälsa vi eftersträvar.
En av mina är proteinpulver även om jag äter betydligt mindre nu än jag gjorde förr, men jag kan äta det som godis ihop med kokosolja, frön och nötsmör. Idag ska jag fråga Andreas vad han anser om pulvret + hur kroppen påverkas av olika sorter av alla trendiga sötningsmedel, t.ex. stevia och kokossocker. Har du någon fråga om kost du vill att jag ställer till Andreas? Skriv den i en kommentar innan kl 12 idag, söndag 15/6, så får jag se om Andreas har tid att svara. Annars försöker jag själv 🙂
Hej! Kul och intressant med kost. Har gått hos en pt ett tag och pratade just om hur man ska äta. Jag upplever att vi i Sverige blir allt mer fixerade vi mat och då menar jag på ett jag på ett ohälsosamt. Det verkar som om fler och fler har ett onaturligt förhållande till mat. Det är ju inte hälsosamt om man inte kan slappna av runt mat utan hela tiden vara fokuserad på vad man äter osv. Varför har det blivit så? Även många barn har fått ett ohälsosamt förhållande till mat. Som sagt vad beror det på? ÄrSverige på väg åt samma håll som USA? Man ska vara hälsosam men i lagom mängd. Min far var. väldigt hälsosam åt perfekt mat fd världsmästare i orientering osv ändå dog han bara 73 år gammal trots att han levde ett perfekt liv som det oftast framställs på träningsbloggar. Han åt Paleo kost och hade gjort så sedan en ålder av30. Alltså
Det verkar som om Fler och fler har inget naturligt förhål
Det jag ville ha sagt är att han att de dieter som finns nu långt innan det ens blev populära. Men varför har vi blivit så extremt fixerade vid mat?förlåt för ett rörigt föregångare inlägg hoppas du får ihop min poäng
Tack för en bra blogg
Hej! Intressant det här med mat. Jag har tre frågor/funderingar.
1. Det här med fett känns ibland som en djungel. Kokosfett, olivolja, smör, palmolja, rapsolja… Vad ska man tänka på i sitt val av fett? Kokosolja är väldigt ”inne” just nu – man hittar det i många hälsokostaffärer. Men vad är det egentligen bra för och om man jämför det med andra fettkällor – vad kommer man fram till då?
2. Det verkar vara poppis att utesluta gluten och mjölkprodukter (alltså inte bara laktosfritt utan mejerifritt) och det uppfattas som en hälsosam kosthållning. Vad är motivet till att äta så och vad vinner man på detta?
3. Vad är en detox och i vilken situation gör man en sådan?
Tack snälla för en vettig, proffsig och inspirerande blogg!!
Kram från en läsare
Hej! Jag har haft ätstörningar (och kanske har, blir man någonsin helt frisk?) i några år där mat och träning har varit stort fokus och tagit onödigt med energi. Nu är jag på god väg att försöka få bort de negativa tankarna, men detta har även gjort att jag har gått upp i vikt. Nu är jag på gränsen till övervikt och vill verkligen inte fortsätta gå upp. Samtidigt är jag rädd att försöka gå ner i vikt då detta har så många negativa känslor för mig. Jag vill ju inte tänka och planera min mat, bara leva. Hur ska jag göra för att kanske gå ner lite i vikt utan att fastna i mitt gamla ätstörningsbeteende?
Jag är mycket intresserad av kost och har på grund av exsem, lite övervikt, trötthet mm prövat i olika omgångar, men för närvarande en längre tid, att undvika socker och kolhydrater i stor mängd (förutom från grönsaker)och jag äter också mindre frukt än tidigare. Jag ersätter med att äta mer fett som avacado, nötter, ägg och mer fett i största allmänhet så att jag alltid är mätt. Resultatet är att hudet är nu helt läkt, jag har gått ner 5 kg och är mycket piggare – utan alltför stora förändringar. Vad som jag finner interessant är att ju mindre socker jag äter, desto mindre behov av sött har jag. Jag blir piggare, gladare, mindre uppsnurrad och stressad, och har färre stresstankar runt mat. Jag känner mig drogad när jag äter sockerrika produkter, men jag, precis som du, vill inte bli fixerad vid tankar av vad jag får/inte får etc. och därför hamna i en snurr av ät/mattankar, så har jag vid tidigare försök tillåtit avsteg – för att avdramatisera det hela. Problemet, som jag ser det, är att om jag äter mer sött så går jag direkt tillbaka till där jag startade – jag får cravings, jag får problem med klåda/exsem, supertrött, vikten går upp och ner och kan inte sluta tänka på var nästa sockerfix ska komma från. Ända till jag får ngt socker i systemet. blir jag lugn men också osäker på vad jag håller på med och ångest runt mat = äter mer, äter sött igen, och så är hela karusellen igång igen. Så för mig är det lugnt och ångestfritt när jag inte äter socker/kolhydrater. Jag tror därför inte på devisen att lite socker är inte så farligt, att det är helheten, balansen som räknas. Alltså jag tror på det i teorin, men inte i praktiken. Jag har förstått att det funkat för dig, och att du förespråkar att det är nyttigare med skräpmat mellan varven (som varmkorv tex) än strikt hälsomat hela tiden, om det är så att alltför mycket hälsosam mat leder till fixering, vilket jag givetvis respekterar till 100%. Men för mig känns det fel- hur kan varmkorv ens bara någon gång ibland, vara något att förespråka, eftersom det inte ger en enda bra byggsten rent näringsmässigt? Eftersom jag inte har en ätstörning, så kan jag egentligen inte uttala mig – och jag ber om ursäkt på förhand om jag upprör läsare….. Vad jag tror, och vad jag skulle tycka vara interssant att få en kommentar tillbaka om från en kostexpert är – kommer sockerbaserad kost och godis om ca 10-20 år, få samma status som cigaretter har idag, eller andra vanebildande droger? Är det så att socker, och även snabba kolhydrater kommer anses så farligt (diabetes, övervikt, psykologisk ohälsa pga cravings etc) och leda till att västvärlden kommer att äta annorlunda på sikt, dvs att matproducenter kommer att tvingas ändra sockerhalt i sina produkter? Är det enligt dagens närlingsuppfattning och forskning, ett möjligt scenario att man rekommenderar patienter att inte äta sött, precis som man ordinerar att sluta röka? Spännande ämne, och tack på förhand och tack för en bra blogg.
MVH
Christina
Hej!
Jag har 2 frågor:
– Kan man äta ”för mycket” grönsaker? (Är en stor mängd dåligt för kroppen eller kan man få i sig för mkt kolhydrater genom grönsaker?)
– Hur bör man göra när man blir bortbjuden och blir serverad ”onyttig mat”? Är undantag okej någon gång i veckan, eller påverkar det hälsa / vikt mycket?
Hej
Jag är lite nyfiken på varför du fortfarande äter proteinpulver och framförallt som dessert istället för vanlig kost?
Miranda – jag äter det inte som dessert men som mellanmål innan/efter träning när jag är lat & sötsugen, trots att jag vet att vanlig mat är bättre. Inte alltid, men när jag är bekväm, och som jag skrev – något jag nu byter ut. Ännu en gång – jag åt ju inte proteintillskott under behandlingen, men med mer träning har jag större behov av protein och då är allt pulver vi har hemma i skåpet lätt att ta till även om det inte är bättre med mat. Som jag ville komma fram till – alla har vi våra laster som det är bra att jobba på, i alla fall om det är sådant som sker dagligen.
Tack för era intressanta frågor! Jag ska försöka besvara dem så snart jag kan.
Jag vet inte om jag ser kokossocker som ett trendigt sötningsmedel? Utan snarare som ett naturligt substitut till vanligt socker som gör många sjuka, bland annat mig. Jag har haft bulimi och IBS i många år. När jag tog bort socker och gluten i vintras har jag för första gången börjat få kontroll över min egen kropp och börjar känna harmoni. Det är trist med förbud, för sånt har fått mig att bli sjuk förut. Men nu fokuserar jag istället på vad jag bör äta för att vara frisk, dvs ren mat och där socker inte ingår. Vissa äter rawfood och blir friska, andra kör paleo. Jag tror, som en fråga du får i ett senare inlägg, också att hälsa kommer vara något annat i framtiden. Att sjukvården inte längre kommer rekommendera socker till de som varit sjuka i ätstörningar t.ex.
Det började i att jag reagerade på hur du skrev om kokossocker och så flög mina tankar om mat och socker iväg generellt 🙂 men jag vet inte om de tillhör samma kategori bara. stevia är för mig artificiellt även om det påstås vara naturligt..
Petra – bra tankar, och det gläder mig att du hittat balans. Jag kan hålla med dig i att socker och halvfabrikat egentligen inte bör ingå i en behandling utan att man ska lära sig äta ordentligt och det som kroppen mår bäst av. Samtidigt är det bra att lära sig äta dessa produkter för att slippa en inre stress av att alltid planera för vad du ska äta på resor/när du blir bortbjuden osv. Att kunna frångå sina principer utan att må dåligt. Dock är det en stor lättnad att inse & hitta sin egen väg att gå, som du med din socker- & glutenfria.
P.S. Kokossocker är inte alls artificiellt & har ett naturligt lägre GI än vanligt vitt socker & är därför väldigt populärt just nu. Vet inte om folk blir mer sjuka av det än vitt socker eller sötningsmedel, men som sagt – alla måste testa sig fram & hitta sin egen väg till hälsa. D.S.
Dåligt formulerat av mig, menade att vanligt vitt socker kan göra folk sjuka, och att kokossocker är ett bra substitut för detta. Bara konstigt formulerat av mig.
Tack för bra svar och intressant blogg. Jag är själv intresserad av den Eleiko-utbildningen du går. Förstår att många crossfittokiga (som jag) vill gå den, eftersom Eleiko är stora inom crossfit, och efter dina inlägg om utbildningen verkar den vara bra och täcka mycket.
Petra – ah! Då förstår jag. Trodde att du trodde kokossocker var sämre än vitt socker 🙂
Tror utbildningen skulle passa dig. Alla ”crossfitare” (gillar inte ordet – men vad säger man?) gillar upplägget, men även vi andra.
Hej!
Jag har en fråga angående kost.
Om man ätit bra frukost, lunch och mellanmål är kroppen i stort behov av en riktig middag efter man tränat på kvällen, eller räcker det om man äter typ gröt, omelett, sallad etc.? För jag känner att det är svårt att hinna laga både bra lunchlådor och middagar till kvällen, och vill gärna hinna med både träning och annat. När man kommer hem från träningen vill man ju gärna ha något snabbt. =)
/ Emma
Emma – det är helt ok att äta det du nämner på kvällen ist för mat om du ätit ordentligt under dagen tycker jag. Hellre att det går snabbt & att du sover gott av det du ätit 🙂