Kosttrender då, nu, sen

frukt_pressv

Butiken Life – näst största hälsokostkedjan i Europa, fyller 20 år och bjöd i morse in till pressfrukost med föredrag om trender och rön om hur vi ska äta. Ett intressant ämne för mig med erfarenhet av alla möjliga sätt att äta, som läst mycket kost och har bra koll men gärna tar del av mer.

smoothie_gron

Det bjöds på mackor, kaffe, te, frukt och gröna smoothies med bl.a. sprulina, kanel och kokosolja – ungefär i samma ordning nämnt som utvecklingen gått. Förr rekommenderades ”mängd” med mycket fullkorn och frukt medan det hetaste idag är superfood med hälsofrämjande egenskaper i koncentrerad form. Life´s försäljningen går allt mer ”från piller till friskvård, sport och träning”.

anna_hegestrand

Bloggaren, journalisten och nu författaren Anna Hegestrand, som även driver podden Livshjulet, pratade om sin bok ”Är det så här vi ska äta”. I den följde hon Livsmedelverkets rekommendationer (ovan ser du dagens råd i korthet) i en månads tid vilket för henne var en stor utmaning både för att få i sig all näring och motionera. Bara allt bröd, ”6-8 skivor/dag”, var svårt att få i sig – en rekommendation som idag ändrats. Det hon kom fram till är att vi alla bör plocka bland den uppsjö råd och rön vi matas med, helt enkelt äta det vi själva mår bra av.

Precis det går trenden mot också – att individanpassa hälsoråden. Så här har det sett ut sen några år tillbaka enligt Life:

DÅ:

  • 1900 – mycket uppiggande kosttillskott som Ginseng och Rosenrot.
  • 2000-2004 – ”hunger kontroll”-produkter som kalorisnåla måltidsdrycker och bars var hett.
  • 2005-2009 – detox, Atkins-diet och produkter samt spikmattan låg på topplistan av försäljning.
  • 2010-2013 – supermat! Alger, spirulina, D-vitamin, kokosolja är fortfarande trendigt och det pratas även mer om vikten av vila och återhämtning.

kosttrendJag själv boostar också min mat med mycket superlivsmedel och kosttillskott som forskats mycket kring, t.ex. D-vitamin. En kommande produkt som nämndes i morse var D-vitamin blandad med kokosolja för ett bra upptag och att få i sig båda produkternas goda egenskaper.

NU – hetaste trenderna idag:

  • Clean eating – att äta ”ren mat” utan kemiska tillsatser och gärna ekologiskt, obehandlat och ”raw” (d.v.s. icke upphettad mat).
  • ”Strong is the new skinny” – träningstrenden ger ideal att vara och se vältränade ut istället för ”smala”. Extremsporter, barfotaskor och muskler är vardag (något som enligt mig inte behöver vara mer hälsosamt än ”smalhetstrenden”).
  • Hållbar skönhet med naturlig hud- och hårvård, kost och kläder. Miljömedvetenhet och hälsa i ett längre perspektiv är viktigt.

SEN – framtidens hälsa:

  • All konstant uppkoppling och kontroll släpps allt mer. Vi lär oss leva mer i nuet.
  • Individuellt skräddarsydda hälsorekommendationer. Kost och hälsa är individuellt och därför går det inte att ge allmänna råd.
  • Ytterligare växande supermat-trend.
  • Träningsprodukter för nya grupper av människor som ej varit aktiva förr.
  • Mer stressförebyggande produkter och tjänster.
  • Back to basics! Vi lever mer naturnära, ex. flyttar från stan och odlar vår mat själva.
  • Holistisk hälsa med balans mellan vila, kost och träning.

Framtiden ser ljus ut tycker jag, men det gäller som sagt att testa själv vad du personligen gillar och mår bra av. Ett medvetet men avslappnat ätbeteende är många gånger mer hälsosamt än att strikt följa en viss typ av diet eller rekommendationer – något både jag och Anna har bevis på. 

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.