Det duggar tätt mellan kostinläggen den här helgen, men jag vet att fler än vi lyxar till det lite extra på helgerna varför det känns passande. För är det något som många gillar att mumsa på framför Melodifestivalen så är det choklad. Igår slog vi till med stor chokladprovning av det vi hade hemma i skåpen + att jag improviserade ihop en mugcake, inspirerad av mitt instagramflöde.
Ingredienser:
- 1 skopa proteinpulver med chokladsmak (jag använde Gourmet-Pro Double Chocolate)
- 1 ägg
- Raw Kakaonibs (alt. kakao)
- 1 tsk kokosolja
- hackade hasselnötter
- 1 tsk kokossocker (alt. annat socker/sötningsmedel)
- ett par bitar mörk choklad i mitten
Gör så här: Blanda allt i en mugg. Pluppa i ett par bitar mörk choklad i mitten och micra 20-30 sekunder. Hellre för kort än lång stund.
Det geggiga i mitten var mycket gott, men mot kanterna hade proteinpulvret stelnat för mycket. Ok vardagsgodis, men hellre en riktig kladdkaka (glutenfri eller det megakladdiga originalet). Betyg (av max 5 chokladhjärtan): ♥♥
Bättre upp med köpechokladen. Vilken var godast ihop med min kaffekopp? Jag smakade, jämförde och gav betyg.
- Seashells med hasselnötkräm-fyllning – söt och god nötkräm. Betyg: ♥♥♥
- Karl Fazer Mjölkchoklad – gräddig och god mjölkchokladsmak (godare än Marabou tycker jag). Betyg: ♥♥♥♥
- Vivani Ecuador Edel Bitter Chili-choklad 70% – riktigt bra! Het chili som bryter av chokladsmaken. Betyg: ♥♥♥♥♥ – en klar vinnare enligt mina smaklökar, även om Fazer var mer ”lättäten”.
- Ica Selection 72% Fair Trade-choklad – en fin chokladsugsdödare med sin kraftiga, smått bittra smak. Betyg: ♥♥♥
Vilken är din favoritchoklad? Eller bakar du hellre något själv?




Anna Jonasson
Min favorit är mjölkchoklad (tyvärr). Men även Lindts Sealsalt är riktigt god!
Köpechokladen köper jag att det är ”lyx”. Men är Kokosolja, proteinpulver ägg och nötter att ”lyxa till det i helgen”….? Är det inte såpass nyttigt att man äter det nästintill dagligen på olika sätt. Vad äter man annars i veckorna som är ÄNNU mindre ”lyxigt”…? 🙁
För vissa är hemgjord mugcake att lyxa, men vi åt som sagt massa annan choklad också.
Själv äter jag choklad dagligen i någon form, oavsett veckodag, & det blir både i ”nyttiga” & sockriga varianter.
Lindts ”creme brulé” är fantastiskt god. Även Lindts mörka choklad med lakritsnibs är god liksom Marabou Premiums mörka choklad med saltlakrits.
Lisa – jag är inte så förtjust i lakrits, men ”creme brule” måste testas. Tack för tipset!
Jag råkar vara allergisk mot choklad i perioder och däremellan mår jag bara ok av vissa märken och sorter. Dessutom är jag vegan och kan inte äta sojalecitin just nu (allergiskt barn som ammar fast han nog borde sluta med det snart). Med det sagt: mina favoriter är Lindts 90% choklad, Anthon Bergs mörka ”sticks” med havssalt mandel (tål jag dåligt) och Vantastic Foods mjölkfria vita choklad med kaffe (som innehåller sojalecitin). Sedan finns det en billig mörk blockchoklad som jag tror heter Fantasty eller något liknande och som faktiskt är helt ok. Men rätt söt…
Josefine – Anthon Bergs sticks tycker jag också är grymma!
Vi finnar importerar ju Fazers blå till världens ände i vanliga fall, men i Sverige är det bara att gå till valfri mataffär och köpa den 🙂 Testa Fazers blå med popcorn! Låter inte så god, men är min nya favorit! En 150 grams kaka försvinner på en halvtimme för mig o A.
Milla – nej, det låter inte gott men om du säger det så. Ska testas om jag hittar den!