FISK hela veckan -receptbank

Jag älskar när ni som läser bloggen kommer med önskemål om ämnen till den här bloggen – som fisk. Jenny skrev i en kommentar:

”Ser att du ofta lagar till fisk (hel) och använder den på många olika sätt. Det skulle vara så roligt om du i ett inlägg ville dela med dig av några recept och tips på hur man på ett enkelt sätt tillagar fisk och vad man ska tänka på. Det är ju så gott!”

Nu är jag ingen superkock men tycker om att laga mat och delar gärna med mig av mina tips. Främsta knepet jag lärt mig är att inte snåla på saltet eller tillaga den för länge så att fisken blir torr. Den fortsätter tillagas av sin egen värme även efter ugn/stekning/kokning, så när fiskköttet precis börjar dela sig är den klar.

aggsas

Ett annat tips är mumsiga tillbehör. Själv gillar jag t.ex. fisk ihop spenat och ägg. Senaste receptet jag provlagade var torsk med äggsås (bild ovan). Snabblaggat och otroligt gott med den smör-och-äggiga såsen till ganska smaklös torsk.

Torsk med äggsås, 1 portion:

 • 1 bit torskrygg à 125 gram
 • 1 msk smält smör
 • 1 msk hackad dill
 • Salt och vitpeppar

Gör så här:

 1. Krydda fisken med salt, peppar och dill. Lägg i en smord ugnsform och pensla med smält smör.
 2. Grädda 10-15 minuter i 175° i (tid beroende på fiskens tjocklek. Den ska bara bli genomvarm, annars kan den lätt bli lite torr).

Äggsås, 1 portion:

 • 1-2 kokta ägg
 • 1 dl grädde
 • 1-2 msk smör
 • 1/4 buljongtärning
 • ½ tsk pressad citron
 • Salt och vitpeppar

Gör så här:

 1. Koka upp grädden med buljong och krydda med salt och peppar.
 2. Skär äggen i små tärningar och rör ner tillsammans med citronsaften när såsen tjocknat.
 3. Koka upp, dra av från värmen och rör ner smöret.

fiskratter

Hos oss äter vi fisk flera gånger i veckan. Oftast lax eftersom det är så lätt att laga och nästan alltid sushi en av dagarna, men jag testar även annat när tid och inspiration finns. Här några fler fiskrecept:

lax_grillad

Godast och enklast tycker jag ändå helstekt lax i ugn är. Det blir alltid lyckat, uppskattas av hela familjen och tillagar sig själv på en plåt tillsammans med tillbehören. Sen är det bara att servera med sallad och röra ihop en kall sås, t.ex. av turkisk yoghurt och fetaost/vitlök, en romsås (2 dl crème fraîche, 0,5 dl majonäs, 2 msk stenbitsrom och 1 tsk salt), hollandaisås eller äta med Ponzu Mayo.

Gör så här:

 1. Lägg laxsidan på en långpanna med bakplåtspapper under.
 2. Rikligt med flingsalt, lite peppar och dill på.
 3. Skär ett par paprikor i bitar och lägger runt laxen. Gott är även broccoli champinjoner eller vad du tycker om. Grönsakerna blir grillade i ugnen och får god smak av laxens fett.
 4. In i ugnen på ca 200 ° i ca 20 min (beroende på laxens tjocklek). Peta lite i fisken mot slutet, den ska vara saftig och falla isär lätt.
 5. Till laxen är det gott med wokad bladspenat, kokt ägg, citron att pressa över, sallad och kokt potatis eller ris om man önskar.

Själva laxen brukar jag först strö flingsalt över och låta stå 5-10 min. Detta gör att det hinner krypa in och gör att fiskköttet ”faller isär” fint har jag hört. Sen kryddar jag med lite peppar och dill. Ringlar olivolja över eventuella grönsaker och tillagar i ugnen på 250° i ca 20 minuter. Tid beror på laxens tjocklek så peta lite i den då och då mot slutet. Köttet ska helst dela sig och vara mörkrosa i mitten för saftigt, fin lax.

Detta är min enkla ”standardlax”, men fisken är lätt och god att variera på många olika sätt. Här några förslag:

Tips till dig Jenny och övriga läsare inför veckans middagar. Sluta grubbla, relax med en lax!

5 kommentarer
 1. Ett tips som jag precis lärt mig är att riva på massa citrusskal på laxen innan den går i ugnen. Citron är ju klassiskt till fisk men även apelsin är jättegott på fisken, gärna tillsammans med lime och/eller citron. Fräscht!

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras