Kvitfjell – utvärdering av Lissjanis skidsemester i bilder och film

jonna_slalom_kvitfjell

En skidort som levererar precis det du och familjen söker.

Vilken drömavslutning på skidsäsongen norska Kvitfjell har gett mig, Jonas och barnen. Under helgen har vi kramat ur det sista av vintern med mängder av snö och åkt skidor i backar som passar både långa och korta ben, för olika nivåer och smaker. Allt i en vacker natur med höga fjäll och mysiga timrade hus som smälter in i miljön.

Plus är också GudbrandsGard hotell´s mat, bad, gym och längdskidspår, men framför allt är det utförsåkningen vi applåderar. Här berättar jag mer i form av ord, bilder och en film där du får hänga med oss under helger och alla i familjen berättar om vad vi gillade bäst.

Vlogg – familjen Lissjanis skidsemester i Kvitfjell

skidlift_kvitfjell_annalissjanis
Skidåkningen

Häftigt med Kvitfjell är att du kan åka upp med liftar på båda sidor av fjället. Från GudbrandsGard hotell ser backarna väldigt branta ut, men när du kommer över på andra sidan finns lagom sluttande pister. Barnen hittade snabbt sina favoritbackar och imponerade stort våra två heldagar. I uppbyggda hopp, speciellt avverkade skogspartier för offpist, slalombanor och sköna pister uppåt 3 km långa.

Bra för barnen är också att det inte är några jobbiga transportsträckor där du måste staka dig, sköna sittliftar att vila benen i och att slippa liftköer. Det här var näst sista helgen anläggningen hade öppet och väldigt lugnt, men även under högsäsong finns såpass många liftar och backar att det aldrig blir någon trängsel.

Kvitfjell har påbörjat att bygga ut med ännu fler backar, så skidsystemet det kommer bli ännu större. Både för att kunna utöka turismen mot Sverige och Danmark, men även världscupen arrangeras i backarna varje år, norska alpineliten och många skidgymnasium tränar här.
lissjanis_skidor_kvitfjellkvitfjell_backeannalissjanis_jonna_skidJonna Lissjanis åker skidor i Kvitfjell

Resa och boende

Allt fler svenskar upptäcker Norge som alternativ till skidåkning i svenska fjällen där det finns bra med snö, säsongerna är långa och skolloven inte ligger lika planerade som de svenska vilket gör liftköerna kortare.

Resvägen från Stockholm är ungefär 70 mil, ca 8 timmar med bil inräknat fika- och kisspauser. Kvitfjell ligger ungefär i höjd med Sälen på norska sidan och går lättare att ta sig till från Göteborgstrakten, men med tanke på vad du får tycker jag det är värt ett par mil extra mot skidorterna kring Stockholm.  Lite närmare än till Kvitfjell ligger Hafjell som redan är specialinriktat på barnfamiljer, men jag gillar att Kvitfjell tilltalar alla åldrar utan att behöva göra sig till.  Här arrangeras också speciella aktiviteter under högsäsong, men upplevelsen är helt annan från mer ”turistiga” orter och varken jag eller barnen saknade bio, spelhall eller shopping när det finns skidåkning, coola istappar och fint boende.

De timrade, naturgrå hytterna (d.v.s. stugorna som du kan se exempel på här) och hotellen påminner om Alperna med sina grästak och rustika inredning. Väldigt mysigt!

gudbrandsgard_hotell

Maten

På GudbrandsGard hotell serveras en högklassig frukost- och middagsbuffé som vi mumsat på varje dag. Buffé är så bra med barn eftersom de kan plocka precis det de gillar, hur mycket de vill och uppmuntras testa nya saker. Jag har t.ex. aldrig sett Junior äta så mycket vattenmelon och gurka, Jonna Oliver och Hugo räkor som här.

Det märks över lag att de satsar på bra råvaror med tanke på skidåkare som står sig längre i skidbacken med näringsrik mat. Du som känner mig vet att jag är en finsmakare gällande äggröra, den här fick toppbetyg, och utöver det serveras gröt, grönsaker och traktens råvaror av kött och fisk. Ingenstans någon friterad mat, varken på hotellet eller lunchställena i backen vilket gör att barnen väljer bättre grejer, men godaker som varm choklad och våfflor hör förstås också till.

Många restauranger hade stängt såhär näst sista helgen Kitfjell hade öppet, men vi hittade en riktigt juste restaurang mitt i backen. Kanongod skagentoast, ceasarsallad, spaghetti bolognese och lite väl varm choklad för ivriga små munnar. Stackars Junior brände tungan ordentligt och grät en halvtimme.
middag_kvitfjell_lissjanisjonna_frukost_kvitfjellfrukost_vaffla_annalissjanischoklad_kvitfjell_lissjanis

Träning

För oss är utförsåkning nr 1 under en skidsemester med barnen, men extra plus är att få in någon annan form av träning. Det finns längdskidspår i Kvitfjell men det är inte vad de satsar på främst med sina perfekta fjäll för utförsåkning. Som nämnt tränar norska alpinlandslaget här med egna test- och fyslokaler på hotellet, men även gymmet för turister är välutrustat med bl.a. fria vikter, smithmaskin, löpband och styrkemaskiner.

En av mornarna körde jag ett styrkepass och båda dagarna har vi utnyttjat badet. En större simbassäng och varm bubbelpool, fantastiskt skön att krypa ner i som massage för stela skidåkarmuskler.

hantelrodd_annalissjanisbubbelbad

Summering

Som du se och kan höra i filmen är alla Lissjaisar nöjda med skidhelgen i Kvitfjell, speciellt sista dagen som bjöd på strålande sol. Ingen ville åka hem. Två dagars skidåkning är lite väl kort med tanke på resväg och tid för att hyra utrutning till 6 personer, men annars prisvärt, snösäkert och grym skidåkning. I och med valutakursen är det just nu billigare att resa till Norge än på väldigt länge och vi får hoppas att det fortsätter så. Hit åker vi gärna igen!

skidor_lift_kvitfjellTack till all trevlig personal i Kvitfjell och Visit Norway för samarbetet med mig som resebloggare.  Det har gett hela familjen en fin skidupplevelse.

2 kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras