Byt prestationsångest mot träningsglädje – enklaste knepet

Minnet av löpturerna längs Kvarntjärnsvägen – så långt ifrån prestationsångest jag kan komma.

Som jag skrivit om flera gånger den här sommaren blåser naturen bort press och ångest av all möjlig sort. Byter ut det som förminskar dig mot acceptans och energi. För elitidrottare kan prestationsångest däremot vara en sporrande fördel, men för oss som mest tränar för att må bra – ofta så onödigt. Vi som är ute efter känslan, att hålla oss friska och inte bara vill orka med livet, utan även göra det så lätt och njutbart som möjligt. Vi behöver inte ”ta i till blodsmak” varje pass.
Och det gäller inte bara träningssammanhang. Många känner press över att göra karriär, att följare ska gilla bilder på sociala medier, att bo fint, vara en exemplarisk förälder och så vidare. Jag med somliga dagar. Min ”duktiga mellanbarnsflicka” hänger med i det mesta jag tar mig för. Inte alltid i negativ bemärkelse, jag är tacksam för mitt driv som fått mig att uppleva och förverkliga många drömmar, men jag har slutat att utsätta mig för just den där onödiga prestationspressen på flera plan.
Vid min egen träning till exempel, går det lätt. Den har jag lärt mig att älska för så mycket annat än prestation, men även att jobba målinriktat är kul. Inte som ett måste, utan för powerkänslan. Att ”jag kan!”
Men vid tävlingar. Löjligt, jag vet, men även om det inte är någon annan än mig själv jag jämför med får jag prestationsångest. Får rent av fysiska känningar, blir sammanbiten, näst intill illamående och vill klå min gamla tid på lopp jag sprungit förr. Som Tjejmilen. Nu ska jag springa loppet för 4e gången, men eftersom jag inte vill tävla kom jag på ett annat sätt. Världens bästa för att bli av med sin ångest.

En vän.

En person som tycker om dig för den du är, oavsett vad du presterar. Så istället för att jaga mitt rekord på 42 minuter ska jag springa Tjejmilen med Milla. ”För henne”, tjejers rättigheter på platser där de konsekvent förnekas eller motarbetas, tillsammans med henne. Milla alltså. Det ska bli så roligt att uppleva träningsfesten med henne. Ta oss runt vackra Djurgården tillsammans, snacka, flyta med av stämningen och peppa varandra.
Vänner och naturen är fasen det bästa för bli kvitt onödig prestationsångest. Byta den mot det du behöver, som acceptans, förståelse och en kärleksfull puff i ryggen.

1 kommentar

    Berätta vad du tycker

    Din e-postadress kommer inte publiceras