Upplägg för snabba, lätta 1-minutersintervaller


En solig promenad är jag sugen på, men det blir ingen löpning för mig idag. Den karamellen spar jag tills i morgon, men du kanske ska springa? Därför vill jag gärna tipsa om upplägget på löpintervallerna som jag körde på Djurgården i torsdags.
Jag fick en så bra idé för att springa riktigt snabbt. Att lura hjärnan, som ofta är den som sätter stopp, och samtidigt få ett bra pulsintervall. Tanken var att istället för att trappa upp tempot som jag brukar, springa min snabbaste minut relativt tidigt i passet och sen trappa ner.

Upplägg för snabba, lätta 1-minutersintervaller

 • Uppvärmning, 10 minuters jogging
 • 1 minut ”halvsnabb” intervall
 • 30 sekunders jogg/gång
 • 1 minut i maxtempo
 • 30 sekunders jogg/gång
 • 1 minut lite snabbare än ”halvsnabbt”
 • 30 sekunders jogg/gång
 • 1 minut i snäppet under maxtempo
 • 30 sekunders jogg/gång
 • 1 minut lite snabbare än lite snabbare än ”halvsnabbt”
 • o.s.v. tills du sprungit 10 1-minutersintervaller

Det här är lättare att köra på löpband där du kan ställa in exakt tempo. Utomhus får du istället ha en klocka med koll på farten eller gå efter upplevd ansträngning. Tanken är i alla fall att du kör varannan 1-minutersintervall med hög puls, varannan lite lägre, samtidigt som du trappar ner de snabbaste och trappar upp de ”långsammare”.
Fysiskt springer du då som snabbast när du har som mest energi i början av passet, plus att hjärtat upplever de halvsnabba intervallerna som lätta i jämförelse med ditt maxtempo. Mentalt kan du tänka att du bockar av de jobbigaste i början av passet, sen blir det lättare. Ett upplägg som passade mig. Kanske dig också? Ha en skön tur om du testar!

Fler lästips om löpning

3 kommentarer
 1. Kan du inte skriva ett inlägg om praktiska förberedelser inför ett marathon? Ska göra debut i Hbg den 2/9 och dras med en envis förkylning. Hoppas på att tillfriskna, men tills dess hade det varit kanon att få lite tips på vad man ska tänka på rent praktiskt och vad man kan förbereda. Tack för en fantastisk blogg!

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras