Frihet + gemenskap – nyckelord i mitt yrkesval

Har du skygglapparna på eller går du mot ljuset?

Jag tänker på jobb. Hur jag själv tidigare mest ”kört på” av ren bekvämlighet eller trötthet, istället för att följa magkänslan och ta mig ur ekorrhjulet. Och att det ibland kan vara svårt att sätta fingret på vad en egentligen VILL.
Vad är viktigast i ditt arbetsliv? Bra lön, trygghet, passion, image, inflytande, bekvämligheter, gemenskap, frihet? Jag tycker det är bra att stanna upp och tänka över sin arbetssituation eftersom vi ändå spenderar så stor del av vårt liv på jobbet. Göra vad vi kan för att magkänslan ska vara ”YES!”.
Det var länge sen jag berättade om hur det går på mitt eget jobb, för dig som är nyfiken. Mycket eftersom jag tvekat ett tag över just det här och varit osäker på min plats. För ”vad är det jag VILL?”. Jag är förmodligen inte ensam om känslan att alltid sikta framåt, aldrig känna att jag kommer i mål. Det kittlande i att drömma och hela tiden hitta nya vägar. Efter snart ett år som chefredaktör på SportHälsa har jag dock landat i ett lugn. Tidigare i veckan hade jag ett möte med min chef har vi hittat ett upplägg som både passar företaget och mig som person.
Att jobba med något jag brinner för känna frihet har alltid vart det absolut viktigaste för mig. Med målet att jobbet ska vara så roligt att jag vill göra det på fritiden, men ändå inte känna mig ”låst”. Eget företag är en lösning, men samtidigt mår jag bra av gemenskap som du får av att ha kollegor som anställd. Och ensam är inte stark, i alla fall inte jag. Jag och mina kollegor kompletterar varandra bra, har blivit samspelta under året och skrattar ihop dagligen.

Speciellt jag och vår AD Derin har funnit varandra. Vi är egentligen ganska olika, men balanserar upp varandra bra. Både med våra arbetsuppgifter, mentalt och fysiskt. I torsdags gick vi på lunchyoga på SATS. Så värdefull jobbpaus som gav massor av energi och kan bli vår nya rutin.
Jag har varit med och format min roll på SportHälsa, nu ännu mer som jag önskat. Eftersom en stor del av tiden består av att formulera texter på ett bra sätt behöver jag lugn omkring mig. Därför får jag sitta hemma i tystheten de dagar jag vill, men ska vara på kontoret minst 2 dagar i veckan. Antar att jag kommer vilja vara där mer än så, eftersom jag trivs så ihop med kollegorna, men bara vetskapen om att jag styr min tid och förtroendet från min uppdragsgivare får fötterna att sväva en bit ovan för marken. Tänk – det finns sätt att både känna frihet OCH gemenskap. En viktig del av min life design har varit att hitta ett yrke där jag kan känna så, men som tagit många år att forma. Och förmodligen är jag inte framme än..
Är du? Vore intressant att höra lite om dig som läser, vad du jobbar med och om du känner att du hittat ett arbetssätt du trivs med? Skriv gärna i kommentarsfältet. Kram!

10 kommentarer
  1. Pilla – skönt att du också får den friheten. Funkar såklart inte i alla yrken, men för den som jobbar mycket digitalt är det t.ex. inga problem att ha ett ”flexibelt kontor”.

 1. Jag sitter på kontor och planerar kollektivtrafik i Stockholm och även om man inte kan tro det så är det väldigt kreativt! 1000-tals små bitar (avgångar) som ska kopplas ihop till omlopp för fordon som sedan ska klippas upp till tjänster för förare. Det är som att spela Terris hela dagarna! Jag har även mycket stor frihet i när och vart jag jobbar vilket är skönt, jag jobbar hemma minst 1 ggr i veckan och minst 1 ggr i veckan på en depå som ligger ”rätt” för att slippa rusningstrafik och precis vid stora mataffärer och det gör privatlivet smidigt! Men gemenskapen på jobbet då? Vi är ett stort gäng som gör mycket olika saker ihop, innebandy på fredagsmornar, aw några gånger om året, lunchjogg på vår och höst och jag har till och med semestrat med kolleger som har barn i samma ålder som jag. Jag tycker att gemenskap bygger man, det är inget som bara kommer och man har alltid något gemensamt med ALLA! …. sedan är jag översocial och kan konversera vem som helst om teater, motorcyklar, bullrecept, Göta kanal, motorsågar, bandy eller vad som helst (som jag så klart kan typ 0 om…) men det handlar till 80% om att lyssna och se andra människor för att trivas ihop!

  1. Vad spännande Åsa! Tack för att du delar med dig. Det är så många yrken man inte har koll på. Och roligt att du också trivs så bra med dina kollegor. Det är verkligen en viktig del om en som du och jag gillar människor.

  1. Karin – ja, det känns bra! Ja, jag är i juryn och grattis till din nominering 🙂
   Kommer dock inte själv kunna vara med på middagen, men hoppas att du och alla andra får trevligt!
   KRAM!

 2. Jag jobbar på en stort företag, fem dagar i veckan, fasta tider som 05.45-14.30 varje dag. Mitt arbete är kanske inte det roligaste men jag trivs fantastiskt bra med mina arbetskompisar, tider och att jag har en fast inkomst lugnar magen en hel del. Jag vet i katten om jag hade fixat oron över om jag ska få in några pengar denna månaden eller inte, nej det är inget för mig. Friheten vinner inte över en fast månadslön. De är väldigt bra på min arbetsplats, jag kan ta ledigt för semester, jag kan gå in till arbetsledaren och säga att jag måste sticka nu pga…., vi har bra friskvård (får extra betalt för att träna en timme i veckan i deras hall och gym) Men jag kan inte jobba hemifrån. Vill jag det? Nä, jag vill släppa jobbet när jag stämplar ut och återkomma i morgon 🙂

  1. Cecilia – underbart att du hittat så rätt! Som du skriver spelar arbetsuppgifterna mindre roll om en trivs med kollegor, slipper oro och får sin fritid. Jag är också glad att ha en fast inkomst, men nu ännu större frihet. Dock får jag jobba endel helger etc., men det är mitt eget val.

 3. Det här är så spännande just nu! Har jobbat som lärare i 17 år (mest för att jag ”kom in på lärarprogrammet”). Längtar efter kreativitet, jobbglädje, pirr i magen, frihet men ändå kollegor ibland, ett jobb med fokus på hälsa och träning, möjlighet att jobba hemifrån ibland, större flexibilitet med hämtningar och lämningar på förskola. Känner för att starta eget i ligen skala och ha ett 50% jobb som bas. Så jag har sagt upp mig! Har ingen aning om vad jag ska göra istället men det känns bara spännande och bra! Och såna här inlägg gör att det finns hopp! Det är lite nya tider nu, man måste inte jobba med samma hela livet, man måste inte nöja sig. Eller?

  1. Lotta – vad spännande! Grattis till ditt nya, hur det än tar form. Håller med om att vi kan jobba med mycket olika, att många arbetsroller innehåller många olika uppgifter där erfarenhet av olika är till fördel. Håller tummarna för att det går bra för dig. Att följa magkänslan är viktigt, även om vägen kan vara krokig ibland.. 🙂

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras