Heltidsjobb, familj, hem, nöjen.. hur får du tid till träning?

“Hur får du tid till träning?”

En fråga jag ofta får är hur jag hittar tid till träning med både ett heltidsjobb, 4 barn, 2 katter, eget hem, nöjen.. När jag jobbade heltid på gym var det lätt att få in den en timme före-, efter- eller om PT-klienter avbokade eftersom jag redan var på plats. Som mammaledig och egenföretagare var det inte heller några problem att få in träningen, eftersom jag inte jobbade heltid och styrde dagarna själv. Så det är egentligen först nu, med heltidsjobb på kontor, som det varit en utmaning att få in den träningsdos jag vill.

Positivt i det hela är att jag lärt mig hitta ett system som funkar, har fått insikt att det GÅR att få ihop bitarna även som singelmamma, plus att jag fått större förståelse för dig i samma sits. Det är inte så jäkla enkelt att “hänga upp gummibandet” när du kommer hem efter en lång arbetsdag, då alla är hungriga och trötta. Inte heller att “kliva upp en timme tidigare” på morgonen om du behöver vara skärpt i skallen en hel lång dag. För mig är det i alla fall viktigare att göra vara pigg, glad och göra ett bra jobb. Så hur gör man för att ändå få sin må-bra-dos träning?

Mitt önskescenario är att springa 2 gånger i veckan, köra egen styrka/rörlighet 2 gånger i veckan och crossfit 2 gånger. Verkligheten är att tiden på gymmet kapas, men för det mesta lyckas det rätt bra. Så här har jag gjort.

Heltidsjobb, familj, hem, nöjen.. hur får du tid till träning?

» Utnyttja helgerna till mängdträning. Det är då jag springer lite längre eller kör intervaller och lägger extra krut på “behovträning” i gymmet (det min kropp/lust behöver och jag inte fått under veckans crossfitpass).

» Lunchträna. På vardagarna är vi flera på kontoret som tränar crossfit på lunchen. Det får visserligen kompenseras med mat framför datorn efteråt, men gör stor skillnad på energin, plus gemenskapen.

» Träna på vägen. Nu sitter jag hemma 3 dagar i veckan och tränar ofta direkt på morgonen, men min tidigare lösning då jag cyklade till jobbet var att stanna en stund på gymmet utefter vägen. Perfekt för ett några styrkeövningar för det jag prioriterar mest.

» Vila de mest uppbokade dagarna. När jag är som mest uppbokad lägger jag mina vilodagar, eller som nu: på fredagar då jag ofta är som mest sliten efter veckan och inför helgen då jag tränar tuffare pass. Som motionär är det ju bara jag som planerar. Jag vinner inget på att sova mindre eller stressa för att trycka in mer träning.

» Flextid. Funkar inte på alla arbetsplatser, men för oss som jobbar över internet kan det gå. Jag morgon-, kvälls- och helgjobbar ofta små stunder i och med att SportHälsa uppdaterar sin sajt och sociala kanaler alla dagar i veckan. Ofta fixar jag lite innan arbetsdagen börjat och har därmed tid till träning senare.

Som du ser – det finns många sätt att få in träningen, med planering och förberedelser i form av matlådor och färdigpackad väska kvällen innan. Ändå har jag dragit ner ordentligt på mängden träning mot förr. Det hade jag kanske inte behövt om jag tränat hemma, men det är något jag har extremt svårt att motivera mig till om jag inte måste. Och kvällstid prioriterar jag att varva ner och chilla ihop med katterna och barnen när dom är hos mig.

Träningen är en sak, den går lätt på rutin för mig, men det jag kan sakna med ett är att boka gruppträning i yoga, mer “bara-vara-tid” med barnen och spontana dejter med vänner – det är också sånt jag lägger på helger, lunchtid eller i kombination med event. Men förutom planering och pusslande är min strategi att glädjas åt de små guldkornen. Kvällsrutinen med att läsa läxor med barnen och prata om hur dagen varit, att djupandas och fånga sol under cykelturen till/från jobbet, middagen med familjen, min träning – om så bara 30 minuter. Klyschigt, men lyckan i det lilla är ett vinnande koncept oavsett hur ditt liv ser ut.

Har du några andra bra knep för att få tid till träning och annat du gillar i agendan? Tipsa gärna. Kram! /A

Fler lästips om hu urdu får tid till träning:

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras

Anna Jonasson - Trend o träning