Mor Annas äppelpaj – recept och liten äppelskola

äppelpaj

Godmorgon med en frestande äppelpaj!

Från förra helgen, men i digital form som nygräddad. Jag älskar verkligen att ha en massa opublicerade bloggbilder i kameran. Och jag älskar Svenska äpplen, allt gott du kan göra av dem, och att i alla fall 2 av mina 4 barn ärvt mitt bak- och matlagningsintresse. Hampus och Jonna pysslar gärna på i köket, för en vecka sen med produkter och recept från ICA.

Vi hade fått hem en korg med äpplen och ingredienser till en äppelpaj, lätt att modifiera till en socker- och/eller glutenfri variant om du önskar.

Mor Annas äppelpaj

Ingredienser deg:

  • 150 g smör
  • 1 ⅔ dl socker (alt. Sötströ)
  • 1 ägg
  • 2 ½ dl vetemjöl (alt. mandelmjöl)

Ingredienser fyllning:

  • 3- 4 äpplen
  • 3 msk socker (alt. Sötströ)
  • 1 msk kanel

Gör så här:

  1. Lägg ett bakplåtspapper i en form, ca 24 cm i diameter.
  2. Mixa smör och socker. Tillsätt ägg, sen mjöl och blanda till en deg.
  3. Tryck ut degen i formen.
  4. Sätt ugnen på 175°. Dela och skär äpplena i klyftor som du sticker ner tätt i smeten.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter.
  6. Servera med lättvispad grädde, vaniljsås eller mjukrörd vaniljglass.


Ser möjligen lite bränd ut, men smaken var det verkligen inget fel på. Jättegod!
Intressant var även texten på påsarna till de olika äpplena jag fått hem. Att lära sig hur olika sorter passar till olika saker beroende på smak och konsistens.

Liten äppelskola

» Aroma – sprött äpple med fin balans mellan sött och syrligt. Aningen kryddig. Passar till matlagning eftersom det behåller konsistensen fint. Säsong: september – februari.
» Rubinola – friskt och lite syrligt med en tydlig arom. Passar bäst att äta som den är. Säsong: oktober – mars.
» Ingrid Marie – relativt syrlig smak med inslag av citrustoner. Lite sötma och lätta toner av gräs. Passar främst till efterrätter, men även i sallader och äppelkaka. Dessutom gott till stekt fläsk! Säsong: oktober – februari.

Goda som de är också. Och vackra.
Kram och gó helg!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.