Äpplets dag..
..varje dag om vi får tro den gamla ”ett om dagen”-mellodin. Men i lördags snodde jag iallafall ihop en enkel sockerfri äppelkaka på äpplets officiella högtidsdag 25 september. Jag var ändå sugen på något gott och just nu är det ju säsong för våra svenska äpplen – extra smarriga och smakrika.
Som vanligt höftade jag mina ingredienser, men det lyckades riktigt bra den här gången. Och nej, jag är inte rädd för vanligt socker, äter det också med jämna mellanrum, men nu hade jag bara sötströ hemma så det fick bli så här. Smaken av smält, karamelliserat smör, äpple och kanel är dock en lika vinnande smaksensation som vanligt.
Smarrig sockerfri äppelkaka direkt i din skål – enkelt recept
Ingredienser, 1-2 portioner:
- 1 litet äpple
- 2 msk smält smör
- 2 msk mandelmjöl
- 1 st ägg
- 2 msk sötströ /socker eller annat sötningsmedel
- 0,5 tsk kanel
- 1 nypa vaniljpulver
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225°.
- Smält smöret direkt i skålen du ska ha kakan i. Häll det sen i en annan skål.
- Skiva äpplet tunt och lägg i kakans skål.
- Rör ner 1 ägg, mandelmjöl, sötströ och 1 nypa vanlijpulver i smöret.
- Pudra kanel och sötströ över äppelskivorna, häll därefter på ägg/smör-mixen.
- In i ugnen i ca 10 minuter, tills äpplet är mjukt och kakan fått fin färg.
- Servera med lättvispad grädde, vaniljsås eller glass.
Dessutom smidigt att göra en portion sockerfri äppelkakadirekt i en skål du kan äta ur. Spara på disken, även om jag (mätt efter middagen) dumt nog ändå tog en tallrik vid sidan av. Åt ju ändå upp hela.
Svårt att motstå. Prova gärna och se.. kram! /A