Knäckig äppelpaj – recept

40-årskalas

Godmorgon goding!

Jag missade att lägga upp receptet på knäckig äppelpaj på ”äpplets dag” i tisdags som jag först tänkt. Den smarriga efterrätten du kanske såg att syster Mia och jag gjorde på min födelsedagsfest? Men äpplen är alltid lika ”inne”, kanske speciellt mycket den här årstiden som jag skrev om tidigare. Jag äter det så gott som dagligen just nu, eftersom jag älskar våra svenska sorter. Favoriterna är Aroma och Gravenstein. Har du någon annan att rekommendera?
Oavsett sort är det snabbt, gott och enkelt att göra en äppelpaj av. Här en lite lyxigare variant med både sirap, mjöl och havregryn för en extra knäckig yta.

Knäckig äppelpaj

Ingredienser, 6 portioner

 • 6 st äpple
 • 150 gram smör
 • 1,5 dl socker
 • 2 tsk kanel
 • 3 dl havregryn
 • 1,5 dl vetemjöl
 • 0,5 tsk bakpulver
 • 0,5 dl ljus sirap
 • 2 msk mjölk

Gör så här:

 1. Sätt din ugn på 175°.
 2. Om du vill skala, samt skiva dina äpplen i önskad storlek. Lägg dem sedan i en smord, ugnssäker form.
 3. Pudra över kanel och socker.
 4. Smält smöret och blanda med socker, havregryn, mjöl, bakpulver, sirap och mjölk.
 5. Smula över smeten så att den täcker äpplena och grädda ca 30 minuter i mitten av ugnen tills pajen fått fin gyllenbrun färg.
 6. Servera med vaniljsås, vispad grädde eller vaniljglass.Godare än tårta om du frågar mig, speciellt med tanken på att äpplena hängt utanför huset. Ett äppelträd är måste om jag får egen trädgård i framtiden och klimatet tillåter.
Varm kram! /A

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras