Enkel äppelpaj med knäckigt nöttäcke

ugnsbakat äpple

Det sägs ju att ett äpple om dagen håller doktorn från magen, vilket även måste gälla i pajformat, eller hur?

Så gott och snabbt att slänga ihop en enkel äppelpaj när suget slår till, av bara några få ingredienser. Ett äpple, lite havregryn, kanel, smör och nötter är i alla fall allt du behöver för den jag gjorde häromdagen. Det blev en läcker, enkel äppelpaj med crunch. Kanske kan vara något till ditt helgfika?

Min fick jag inspiration till när jag googlade runt efter recept på en enkel äppelpaj. Och jag skojar inte när jag säger att det kan ha varit den godaste varianten jag gjort. Det är något med sötman och den knapriga konsistensen i nötterna som passar så bra ihop med de syrliga äpplena. Prova!?

enkel äppelpaj

Enkel äppelpaj med knäckigt nöttäcke

Ingredienser 2 portioner:

 • 1 äpple
 • ½ tsk kanel
 • 2 msk smör
 • 1 dl hackade, blandade nötter (jag tog mandel och hasselnötter)
 • 0,5 dl havregryn
 • 0,5 dl honung eller fiber syrup (jag använde en från Nicks)
 • ev. en nypa flingsalt

Gör så här:

 1. Sätt ugnen på 200° och smält smöret i en ugnssäker form. På så sätt både smörjer du formen och får smör till pajen.
 2. Skiva äpplet tunt. Blanda med kanel och smöret i formen och sprid ut.
 3. Rör ihop havregryn, hackade nötter, honung/fiber syrup och fördela smeten över äpplena. Strö gärna över lite flingsalt om du gillar det.
 4. In i ugnen ca 20-30 minuter, tills äpplena är mjuka och ytan blivit härligt knaprig.
 5. Servera gärna med tjock yoghurt, keso eller lättvispad grädde.

enkel äppelpaj

Mitt lyxiga fika tidigare i veckan – ditt idag? Kram! /A

P.S. Här hittar du fler recept på olika varianter av enkel äppelpaj och andra goda ärbarheten med äpple. D.S.

4 kommentarer

  Berätta vad du tycker

  Din e-postadress kommer inte publiceras