Det sägs ju att ett äpple om dagen håller doktorn från magen, vilket även måste gälla i pajformat, eller hur?
Så gott, snabbt, enkelt och med passande mix av ingredienser – hälsosamt med en sockerfri äppelpaj. Dessutom funkar det.. jämt!? Med bara några få justeringar kan du skapa en mättande och näringsrik frukostpaj, en proteinrik ”post workout-paj” eller en fikapaj med njutning som främsta syfte. Även om jag törs lova att alla varianter jag tipsar dig om är goda.
Nu är det dessutom säsong för våra läckra Svenska äppelsorter, plus Äpplets dag 25 september. Med tanke på det, men framför allt med en full skål här hemma, bakade Jonna och jag en sockerfri äppelpaj häromdagen. Recept på den och andra godingar hittar du här.
Supergod, sockerfri äppelpaj – 3 recept för olika tillfällen
Sockerfri äppelpaj med knäckigt nöttäcke
Ingredienser 2 portioner:
- 1 äpple
- ½ tsk kanel
- 2 msk kokosolja
- 1 dl hackade, blandade nötter (jag tog mandel och hasselnötter)
- 0,5 dl havregryn
- 2 msk Sötströ (alt. fiber syrup eller annat sötningsmedel)
- ev. en nypa flingsalt
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200° och smält kokosolja i en ugnssäker form. På så sätt både smörjer du formen och får fett till pajen.
- Skiva äpplet tunt. Blanda med kanel och smöret i formen och sprid ut.
- Rör ihop havregryn, hackade nötter, sötströ och fördela smeten över äpplena. Strö gärna över lite flingsalt om du gillar det.
- In i ugnen ca 20-30 minuter, tills äpplena är mjuka och ytan blivit härligt knaprig.
- Servera gärna med tjock yoghurt, keso eller sockerfri vaniljkvarg.
Proteinrik ”post workout”-paj med vaniljsås
Ingredienser 2 portioner:
- 1 äpple
- 2 dl havregryn
- ½ tsk kanel
- 1 msk kikärtsmjöl (alt. mandelmjöl eller annan mjölsort)
- 2 tsk Sötströ (alt. fiber syrup eller annat sötningsmedel)
- 1 msk kokosolja
- 1 äggvita
- 1 dl vaniljproteinpulver
- vatten efter behov
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200° och smält kokosolja i en ugnssäker form. På så sätt både smörjer du formen och får smör till pajen.
- Skala och skiva äpplet tunt. Blanda med kanel och kokosolja i formen och sprid ut.
- Rör ihop havregryn, sötströ, kikärtsmjöl, äggvita och kanel (+ vatten om det blir för fast konsistens, ska vara kladdig).
- Fördela smeten över äpplena.
- In i ugnen ca 20-30 minuter, tills äpplena är mjuka och ytan blivit härligt knackig.
- Under tiden rör du ihop vaniljproteinpulver med lite lite vatten i taget till en tjock konsistens. Ställ svalt i väntan på pajen.
- Servera paj med proteinkrämen, enjoy!
Enkel sockerfri äppelsmulpaj
Ingredienser 2-4 portioner:
- 2-3 st äpplen
- 3 dl vetemjöl (alt. annan mjölsort)
- 2 msk sötströ
- 100 g smör
- ½ tsk kanel / kardemumma
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225°.
- Skala, kärna ur och skär äpplena smalt. Fördela i en smord ugnsfast form.
- Blanda och strö över sötströ och kanel.
- Knåda ihop smör, mjöl och sötströ till en smulig massa.
- Fördela över äpplena och grädda i mitten av ugnen ca 20-25 minuter.
- Servera med vaniljsås, lättvispad grädde, glass eller vad du önskar.
Mitt, Jonna och syskonens lyxiga fika tidigare i veckan – ditt idag eller i helgen kanske? Kram! /A
P.S. Här hittar du fler recept på olika varianter av enkel äppelpaj och andra goda ärbarheten med äpple. Och här en smarrig äppelkaka direkt i din skål. Eller är du mer sugen på en riktigt kladdig, sockerfri äppelklasskaka?