Om mellanbarn och bandet till Hampus – 11 år igår

Igår var ingen vanlig fredag – det var den här stjärnans födelsedag!

Hampus, familjens mellanbarn och sommarens sista födelsedagskille, fyllde 11 år. Omtänksamma medlaren, pajasen, retstickan, åskmolnet och solstrålen. Social och omtyckt bland vänner samtidigt som han även har ett behov av att dra sig undan och leka för sig själv ibland. Kloka killen som har lätt för sig både i skolan och flera sporter, men inte är den som hörs mest. Lillebror till Hugo och från 4-års ålder – storebror till tvillingar. Vilket innebar att han fick samma plats i syskonskaran som mig.

Jag älskar alla mina barn lika mycket, men har alltid känt ett speciellt band till Hampus. Dels p.g.a. att jag delar hans personlighet, den underfundiga humorn, energin och tjurskalligheten. Dels p.g.a positionen i syskonskaran. Jag är också mellanbarn med en storasyster och en lillebror och delar flera av de typiska egenskaperna som mellanbarn ofta har. Vet av erfarenhet att du kan behöva kämpa lite mer än dina syskon för att få uppmärksamhet, men att det även har sina fördelar med trygghet från storasyskon. Att vara född in i en familj där föräldrarna är lite coolare av sin erfarenhet och du redan har en eller flera kompisar.

Jag vet också att mellanbarn har lättare att hamna i trubbel p.g.a. sin kamp om uppmärksamhet, därav ännu en anledning till att jag är extra observant på min kära mellanpojke. Men jag vet även att det kan vara en positiv drivkraft. Jag vill att Hampus alltid ska känna sig älskad nog att inte behöva bevisa för alla att han är ”duktig”, men att han kan nyttja sina mellanbarnskrafter för att komma dit han vill i livet.

Det är intressant med psykologi och beteendevetenskap tycker jag, därför delar jag gärna detta om mellanbarn igen nu när Hampus fyller år. Vet inte om källorna är 100% tillförlitliga, men jag känner i alla fall igen flera av sidorna både hos mig själv och honom. Gör du, som också är mellanbarn?

Om mellanbarn:

Stereotypen: Ett socialt geni, en fredsbevarare och noggrann med rättvisa.
Ibland kallat det bortglömda barnet, eftersom det kan få svårt för det att göra sig synligt mellan stor och liten. Du har varit klämd i mitten och varken varit stor och duktig eller liten och gullig. Eftersom du har lärt dig att inte ställa till besvär utan hellre foga dig så har du också utvecklat stor flexibilitet och kan anpassa dig till de mest skiftande situationer.
Men det kan också ha varit svårt att byta roll, från att vara minst till att bli mellanbarn när ett nytt syskon föds. I en familj med tre pojkar kan den mellersta bli extremt manlig, han tvingas ta i för att synas. Om det är tre flickor satsar den mellersta ofta på utseendet, odlar sin kvinnlighet för att synas och bli bekräftad. Hon kan få svårt att hitta sin roll och kan få anlag för depression och är också överrepresenterad ibland kvinnliga alkoholister.

Bästa sidor: Du är en fredlig lagspelare som trivs bra i mitten. Mellanbarn har lärt sig att både ge och ta order och har fått psykologiska muskler för livet. Duktiga på att kompromissa och medla. Flexibla, tål förändringar bra och lyssnar gärna på andra.

Sämsta sidor: Tar inte ställning, blir alldeles för lagom och har inga bestämda åsikter. Smiter undan vissa uppgifter och hänger med kompisar och kollegor i stället. Kan dra sig in i sin drömvärld eller kämpa extra hårt för att utmärka sig.

Här trivs du inte: I konservativa, tråkiga yrken och miljöer. Där du känner dig ensam och inte hittar din identitet.

Partner: Eftersom du är flexibel och har erfarenhet av både äldre och yngre syskon så kan du passa ihop med nästan vem som helst.

Yrke: Diplomat, jurist, socialarbetare, medlare eller förhandlare. Mellanbarnet är också vanlig i fackliga sammanhang. Även programledare är ett typiskt yrke. Där får mellanbarnet synas ordentligt, men behöver inte stå för åsikter själv utan har en megafonroll.

Fakta från Sund.nu och Expressen Hälsoliv där du även kan läsa om övriga i syskonskaran.

Igår firade vi Hampus 11 årsdag från morgon till kväll här på Snäckö. Med sång och presenter på sängkanten, massor av bad, tårta, fotboll, pannkakor och spel. En riktig önskedag. Så roligt att kunna ge honom det nu när vi är lediga och har perfekta möjligheter.


Milla med familj var fortfarande kvar och fixade en jättegod tårta. Lovar att bjuda dig på receptet i ett annat inlägg. Hampus var i alla fall nöjd som du ser, vilket gör mig lika lycklig. Som jag skrev på Instagram – det är helt fantastiskt hur stor kärlek en kan få vid första mötet med en ny människa. Någon du gör vad som helt för. Jag minns min förlossning med Hampus som en av mitt livs största ögonblick, liksom en bomb av moderskänslor till den lilla varelsen, miljoner gånger starkare än smärtan det ändå är att föda ett barn. En gåva jag är otroligt tacksam att ha fått uppleva, med fina minnen som spelas upp extra mycket den 27 juli, år efter år.. ♥

Livet och kärleken vännen. Ta hand om det och fira så ofta du kan. KRAM! /A

3 kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras