FILM: Träning med maskiner – mina 5 favoriter och varför

träning med maskiner

Först och främst – TACK bästa du!

Jag blir helt överväldigad av alla gratulationer i sociala medier, via telefon och öga mot öga. Att fyllt 40 år borde jag kanske räkna som en milstolpe som uppmärksammas av andra, men jag var ändå inte beredd på så mycket mer än mitt eget och mina närmastes friande under veckan. Därför blev det lite av en chock att så många noterade min födelsedag igår, positiv sådan såklart. TACK snälla. Hälsningarna värmer in i själen, ja även från dig jag aldrig träffat. Medmänsklighet och små vänliga ord gör en fantastisk skillnad! ♥
Mer om min födelsedag kommer jag berätta i ett eget inlägg, nu byter jag brutalt ämne till träning med maskiner. Det är något jag skriver ytterst sällan om här i bloggen eftersom..

Oftast väljer jag INTE att träna med maskiner för..

 1. ..att jag själv tycker det är roligast att träna med fria viker.
 2. ..att variationsmöjligheterna är större.
 3. ..att du tränar fler än en muskelgrupp i taget, mer likt hur du använder kroppen i vardagen och behöver stärka dig för.
 4. ..att du kan träna mer tidseffektivt eftersom hela kroppen aktiveras i övningarna.

Sen finns det såklart undantag då jag tycker maskinträning är super.

När jag tycker träning med maskiner är bra:

 1. För nybörjare! Det är extremt låg skaderisk i att träna med maskiner och fördel för dig som inte vant leder och ligament. Svårt att göra fel och ett sätt att bana in rörelser du sen kan göra med fria vikter.
 2. För gravida! Av samma skäl som ovan samt att du inte behöver jobba lika mycket för att stabilisera, vilket kan vara svårt när lederna blir mjukare under graviditeten. Dessutom belastas inte core- och magmusklerna lika mycket, som är uttänjda och kan behöva avlastning.
 3. För fångängan! Till skillnad mot fria vikter kan du isolera muskelgrupper och ta ut ”det lilla sista” på ett annat sätt än vad du orkar vid helkroppsövningar. Det är därför många bodybuilders tränar med maskiner, för att ”krama ur axlarna även om underarmarna är trötta” o.s.v.
 4. För bekvämligheten! Det är jäkligt skönt att sitta på en mjuk stol och att slippa byta vikter mer än med en liten spärr.

Här har jag filmat några av mina personliga favoritmaskiner och berättar även varför längre ner.

Träning med maskiner – mina 5 favoriter

 1. Rumpspark /Glute – rumpan är extremt användbar och bra för att ex. hålla oss skadefria vid löpning, men svår att få kontakt med för många. Här hittar du den verkligen och kan lasta på ordentligt.
 2. Hög rodd – bröstryggen är viktig att träna för god hållning, samt minskad belastning på nacken och axlarna. I en maskin kommer du långt bak med handtagen och har lätt att aktivera muskelgruppen.
 3. Enbens benspark – få andra övningar tränar specifikt musklerna kring knät lika effektivt och detta är en kanonövning för rehab/prehab vid knäskador. Jobba gärna med ett ben i taget och hjälp till med båda benen på vägen upp för att sen bromsa med benet du tränar på vägen ner.
 4. Axellyft åt sidan – problemet med att köra den här övningen med ex. hantlar är att många spänner nacken mycket eller jobbar med armarna istället. Här kan du lättare koncentrera dig på att slappna av i nacken och hitta kontakten med axlarna.
 5. Cabeldrag – här axelrotation utåt. En cabelmaskin är ett fint mellanting mellan mer stabil maskin och fria vikter, där du kan göra en massa olika övningar. Just axelns rotatorer är viktiga för att hålla dig skadefri. För dem gillar jag cabelmaskiner där du kan ställa in så att handtaget blir i midjehöjd.

Det var allt för mig och veckans träningsfilm. KRAM och hoppas du får en riktigt fin fredag nu! /A

5 kommentarer
 1. Jag tar till maskiner när motivationen tryter. När jag ”behöver” styrketräna men inte har kraften att ta ut mig så mycket som jag gör i tex tunga knäböj eller marklyft, då är det skönt att kunna köra lite sådär på halvfart rent mentalt.
  Kram och trevlig helg!

  1. Håller med dig Madde! Bra när en vill ”mysträna” lite och sitta bekvämt, utan att plocka på/av vikter.
   KRAM och trevlig helg du med!

 2. Jag har så svårt för maskinen axellyft åt sidan, vet inte om jag har för korta armar men de där ”kuddarna” som ska ligga på armen hamnar alltid längst ut på armbågen och nästan glider av, och det går inte att ställa om de smalare på maskinen vilket jag tycker är lite trist…

  1. Johanna – det är ännu ett problem med maskiner – de är inte anpassade efter alla kroppsformer! Håller med om att det är trist när de inte går att ställa in så att de passar en själv. Har samma problem som du med vissa maskiner, så tur att vi kan välja fria vikter också..

   1. Precis, det är tur att det finns fria vikter 🙂 Det är lite typiskt när jag tränar med sambon och så vill han köra en maskin, men jag kan inte för mina armar räcker inte till..

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras