10 träningstrender 2019


Med namnet ”trend o träning” var olika träningstrender mitt huvudfokus på den här bloggen i begynnelsen. Du som följt mig minns kanske att jag brukade sammanfatta det jag noterat genom mitt jobb branschen varje år? Och nja, jag tycker mycket av det jag sett tidigare fortfarande lever kvar med några enstaka raketer. De här trenderna från 2016, om både träning, mode, kost och hälsa, kan du t.ex. räkna med under 2019 också.
I år har jag inte gjort någon egen spaning, men lånar Derins lista från ACSM’s Health & Fitness Journal®. För 13e året i rad har de gjort en världsomfattande undersökning för att se vad som blir de största träningstrenderna 2019. Mest intressant för dig som vill testa något nytt eller som jobbar med träning tänker jag, men även av ren nyfikenhet.

10 träningstrender 2019

1. HIIT

High intensity interval training, HIIT, är fortfarande en träningsform som folk gillar såpass att det hamnat på 1a plats av alla träningstrender 2019. Inte så konstigt med tanke på hur uppbokade och prestationsinriktade många är, samt hur lättillgänglig träningen är. Ett HIIT-pass kan du ju både köra ute, inne, på gymmet, ensam, i gruppträningsform, på löpbandet m.m.

2. Gruppträning

Enligt den här undersökningen hamnar gruppträning alltså på andra plats. Gemenskap, pepp och instruktioner av en tränare är inte överskattat.

3. Teknologi

Bärbar teknik som GPS-enheter och smarta klockor, aktivitetsarmband, VR-glasögon och träningsmaskiner fortsätter att utvecklas. Via dessa appar och trådlös anslutning till sociala medier så att vi kan dela vår träning med vänner på ex. Facebook och Snapchat. Vi vill ha ständig kontroll och tillgänglighet till coaching och professionell mätning, när vi själva känner för, men som är lätt att förstå och känns som ”på riktigt”.

löpbandsintervaller

4. Löpbandet

Tänk att en så gammal träningsmaskin kan ligga på 4e plats bland rapportens träningstrender 2019? Älskat och hatat av lika många, men så har ju även gruppträning på löpband kommit de senaste åren, vilket förmodligen drar fler till gymmens band.

5. Yoga

Yoga, meditation och rörlighetsträning blir allt viktigare i kontrast till stress och stillasittande. Vi behöver avsatt tid till mental avkoppling och minska spänningar i kroppen och klassisk yogan kommer i allt fler varianter, som SUP-yoga till exempel (vilket jag testade här vid Yoga Mountain Festival).

6. Kroppsvikt och enkelhet

Vår uppbokade tillvaro ställer krav på att träningen ska vara enkel och lättillgänglig, något som armhävningar, burpees och annan kroppsviktsträning alltid är. Och det går ju att få fantastisk träning med bara sin kropp, några exempelfilmer hittar du här.

40-passet

7. Online

Coaching av appar, PT-online och via sociala medier ligger i tiden. Det är där jag själv främst finns som tränare numera, här i bloggen, på Youtube, Instagram och SportHälsa. Det är både billigt och smidigt att få övningar och andra idéer via cyber space. Instagram är min egen personliga favorit för att både kommunicera med vänner och få ny inspiration.

8. Återhämtning

Fantastiskt bra att även återhämtning och skadeförebyggande träning hamnat på topplistan. Jag snackar (och behöver) mycket om hållbarhet, både för kropp och själ. Där är återhämtning och vila en del och prehab (ex. för hela axlar här och för knä och höft här) en.

9. Träna på arbetet

Ännu en superbra trend är att allt fler företag inser att personalhälsan är en grym investering. Friskare medarbetare = mindre sjukskrivningar och personal som stannar. Dessutom ökar både trivsel, kreativitet, produktivitet och gemenskap. Jag själv älskar att gå och yoga med min AD-Derin.

10. Träning som medicin

Hör ihop med punkt 8 och 9 och innebär träning som fungerar förebyggande mot sjukdomar och skador. Träning har enormt positiva effekter, både fysiskt och mentalt, och kan i många fall ersätta mediciner.

Är dessa trender något du själv känner igen dig i och påverkas av? Jag tror som alltid att vi måste hitta våra egna trender, men många av dessa punker är sånt jag tror de flesta kan må bra av. Kram! /A

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras