Att förlora ett barn – så hanterar vi sorgen, Rörelseglädjepodden #25

Bara när jag klistrar in den här bilden från bloggarkivet rinner tårarna.

Och ännu mer när jag backar tillbaka och tänker på den där första tiden som förälder, som blev allt ifrån vad jag drömt om. I vårt dagsfärska avsnitt av Rörelseglädjepodden pratar Terese och jag om något som ofta beskrivs som ”det värsta du kan vara med om”. Att förlora ett barn, eller som för mig och Jonas – två barn. Jag har skrivit om det jag gått igenom tidigare, men aldrig särskilt detaljerat.

Det gör för ont. Eller, det har inte varit ”rätt tillfälle” att bryta ihop. För ja, att visa sina känslor ÄR jobbigt, men jag tror ändå på att prata, eller skriva, om det som tynger oss. Att vi (jag) ska försöka tänka bort ”jag vill inte att andra ska gå och tycka synd om mig” eller ”det finns dom som har det värre”, för nej – det går aldrig att jämföra känslor. Hur du hanterar en kris beror på vem du är och vad du har med dig sen tidigare, mer än orsaken, även om vissa saker såklart är tuffare än andra. Mitt råd i en sån här situation är i alla fall oavsett att ta emot allt stöd du kan få. Släpp ut sorgen, så att den inte byggs upp inombords. Vad jag menar kommer du få höra mer i podden.

Att förlora ett barn – så hanterar vi sorgen, Rörelseglädjepodden #25

Livet är långt ifrån ett glättigt Instagramflöde, du vet. När vi minst anar det kan det värsta drabba en. Terese är mitt i en sorg efter att ha fått avbryta sin graviditet i vecka 21+2, och jag har tidigare gått igenom ett liknande trauma – att förlora två barn. Sår som fortfarande gör ont, något du kommer märka om du lyssnar. Mycket starka känslor, gråt, men också glädje bjuds det på i detta väldigt personliga avsnitt.

Lyssna på Rörelseglädjepodden här eller där andra poddar finns, som Acast och Itunes. Du är även välkommen att ställa frågor till oss i en kommentar till det här inlägget som vi besvarar i nästa avsnitt. Tagga gärna även #rörelseglädjepodden om du skriver/publicerar något som har med den att göra. Så att vi alla kan hämta inspiration från varandra om träning, hälsa och familjeliv. Tack till er jag sett göra det redan!

Det sägs att ett barn inte kan ersätta ett annat, men jag tror ändå på ödet. Kan se en mening i det fruktansvärda som hände, även om det tagit sin tid. Våra änglabarn finns alltid med oss i våra hjärtan och rent fysiskt fick jag tillbaka det jag förlorade – och mycket mer. Som ett mirakel. Jag är en lycklig själ som får dela livet med just dessa 4 fantastiska individer.

Kram! /A

1 kommentar

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras