Stolthet eller sårbarhet – vad behöver du se mer av?

Äsch jag vet inte, men måste dela några tankar med dig.

Om stoltet och sårbarhet på Instagram. Sociala mediekanalen som blivit en så stor del av mångas liv, antingen som kreatör, konsument eller både och. Som jag gillar massor, men ofta tycker är svår, speciellt när extra känslig p.g.a. trötthet och PMS som nu. Även om jag vet att mycket är iscensatt för att attrahera läsarna kan jag irritera mig på att det oftast bara är det extremt glada, häftiga, snygga, vi får se. Företagskonton är förmodligen inte lika påverkade rent emotionellt, men såklart alla tusentals intryck sätter sina spår. Att det kan vara bra att vara medveten om varför vi reagerar som vi gör.

Hur känner du t.ex. när du ser..

Stolthet

  1. Exempelvis deffade personer som snackar om hur mycket de äter och hur hårt de tränar? (Jämfört med andra ”medelmåttor”/mindre bra då? Eller inspirerar det dig att våga mer?)
  2. Självsäkra individer som har full makt över de stora frågorna här i livet? Jobb, familjesituation, boende? (Det ”optimala” sättet att tycka, vara, göra? Peppande, eller känner du dig ännu mer stressad och osäker?)
  3. Företags citat om ”mänsklighet” där ambassadörerna är de mest framgångsrika och attraktiva enligt majoritetens ideal? (Är det mänskligt att vara världskänd, snygg, sminkad och fotad av proffs? Eller ser du det bra med att stora konton används för att nå ut till så många som möjligt med viktiga budskap?)

Sårbarhet

  1. Den som ofta skriver öppet om sina problem, rädslor och svårigheter? (Sänker stämningen eller sänker axlarna hos andra som känner igen sig?)
  2. Som visar och skriver om det som skiljer sig från rådande ideal? (Underförstått ”allt/alla är ok” vilket kan vara befriande, eller påminner det snarare om att det som borde vara självklart inte är det?)
  3. Den osminkade sanningen. Vardagsbilder, där typiska ”fel” och ”fulhet” kommer fram, snarare än det stylade ”perfekta”. (Tröttsamt p.g.a. det har du redan omkring dig eller skönt avstressande?)

Som du förstår går Instagramposterna att tolka på olika sätt. Och som jag nämnde tror jag att hur vi reagerar ofta beror på våra egna behov och tillstånd för stunden, snarare än kontona vi följer. Sen finns det såklart fall som bara visar upp en sida, vilket åtminstone jag kan tycka är tröttsamt.

När Instagram får dig att må dåligt

Avfölja är en snabb lösning om det är något som får en att må dåligt. Jag själv gör det ytterst sällan eftersom jag rent yrkesmässigt tycker det är intressant att studera hur olika människor/företag förmedlar saker. Och även om stylade bilder älskar jag konstnärliga uttryck. Jag har även lärt mig tyda underliggande budskap och slå ifrån mig det som ger mindervärdeskomplex, men självklart kan jag få dålig magkänsla ibland. Då stänger jag ner Instagram, använder min tankestrategi och kan ofta spåra varför jag känner som jag gör.

Ska jag trendspana tror jag ändå att sårbarhet är vad många mår bäst av att se, eftersom väldigt få kan relatera till perfektion. Samtidigt missunnar jag ingen framgång med egen fotograf o.s.v. och jag är förmodligen själv den många stör sig på. Som visar upp mer av mitt livs positiva än sårbarhet i flödet? Underförstått är de stolta bilderna snarare för att ”krossa Jante” än att ”jag är så himla bra”, men jag försöker ta mod till mig att visa mina svagheter också ibland. Oavsett i vilken form – jag tror vi vill ha KÄNSLOR!

Vilken typ av Instagramkonton följer du helst – de som förmedlar stolthet eller sårbarhet? Eller som blandar lite av varje? Kram! /A

P.S. Då och då blir jag också fotad av proffs. Tycker du bilderna förmedlar det jag skriver om? Tagna av Pär Olsson. D.S

10 kommentarer
  1. Intressant fråga. Jag följer vänner och många andra som inspirerar på olika sätt. Ibland har det motsatt effekt när man känner sig ensam eller ledsen och ser som det tycks att alla är på resa/fest eller underbara upplevelser i stora sällskap. Uppskattar när någon ibland visar svaghet och man känner igen sig. Svårt att hålla sig ifrån sociala medier. Undrar ofta om det verkligen är bra för en.

    1. Lena – jag känner likadant och antar att vi inte är ensamma om det. Och jag tänker att sociala medier inte alltid är så bra för en, men det beror som sagt på hur man själv mår och hur man lär sig hantera intrycken.. <3

  2. Jag avföljde en massa instagramkonton och gjorde mig av med en massa ”vänner” på fb för ett tag sen, gömde bort de ikonerna på mobilen, slog av aviseringarna och upptäckte att jag blev mycket mindre stressad, avundsjuk och irriterad, plus att min skärmtid (på mobilen) minskade rejält! Tänk vad så lite kan göra så mycket för ens psykiska mående 🙂

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras