Så får du motivation till hemmaträning – 10 knep

Ok, du har redskapen och övningarna, men saknar lust?

Hela internet svämmar över med idéer, men att få motivation till hemmaträning är ofta det svåraste. Jag har själv mer än tillräckligt av redskap, kunskap, en bokhylla full av träningsböcker och digital inspiration som sagt, men det är helt enkelt för mycket annat som lockar. Hemmet är så inbitet förknippat med chill i soffan, laga mat, hänga tvätt, sova, läsa läxor, spela spel.. – framför allt avkoppling. Vilket det bör vara tycker jag, men samtidigt är det ju väldans effektivt och praktiskt att träna hemma. Inte minst i Coronatider, då många gym, skolor och förskolor är stängda.

För vissa är hemmaträning enda chansen att få in sin träning i vardagspusslet oavsett hur samhällssituationen ser ut och som med allt gäller det ”bara” att komma igång. Att prioritera och kanske tvinga sig de första gångerna innan det blir till en rutin som går av ”sig själv”. Här några knep som kanske kan öka din – och min – motivation till hemmaträning:

Så får du motivation till hemmaträning – 10 knep

  1. Avsätt tid. Precis som du planerar in möten i kalendern är din träningstid viktig även hemma. Ställ klockan och gå upp 30 minuter tidigare än vanligt. Mer behövs inte för ett effektivt pass.
  2. Om möjligt – inred en del av hemmet till ett ”gym” så du slipper släpa eventuella redskap fram och tillbaka. Helst i eget rum där du kan stänga dörren om dig.
  3. Förbered allt inför passet. Skriv upp övningar, lägg fram redskap, fyll ett glas med vatten etc. så att du slipper avbryta och hämta saker/planera mitt i träningen.
  4. Träna tillsammans. Med sambon, en kompis eller barnen? Kanske aggera PT åt varandra? En rekommenderad bok är för rolig hemmapass och lekar är Rörelserik, 52 utmaningar som får igång hela familjen.
  5. Ta pepphjälp av en app, t.ex. en Tabata-app, MyMowo (där du bl.a. kan köra 2 olika kettlebellpass med mig) Mized eller Yogobe.
  6. Eller musik. Sätt ihop en bra Spotifylista med energilåtar.
  7. Tävla mot dig själv, t.ex. att utföra 300-reps på kortare tid från gång till gång (förslag på upplägg), lyfta tyngre vikter, göra fler reps etc.
  8. Roliga redskap. Det behövs inte så mycket om du väljer rätt. En kettlebell kommer du t.ex. långt med (träningspass här) och mycket behövs inga alls, t.ex. yoga (program hittar du här).
  9. Låt en PT online sätta ihop träningsprogram åt dig med de redskap du har. Du slipper tänka och kan lägga all energi på övningarna. Brukar finnas på ditt gym eller t.ex. hos Lofsangruppen.
  10. BÁ GÖR! Tänk inte så mycket, men om du inte kan låta bli så tänk att allt är bättre än inget. Att ”bara 30 minuters ös – sen soffan och Netflix”. Mer behövs inte om du verkligen tar i den avsatta tiden. Och var inte rädd att svettas (duschen är ju nära) och medan du tränar är det ok om det svider lite. Det är ju inget farligt och snabbt övergående.

En annan bra pepptanke är att se målet framför dig, alltså VARFÖR du tränar? Kanske har du några älskade ”morötter” du vill orka hänga med där hemma, som växer och behöver en frisk och stark förälder? Ja, även du i dig själv, med eller utan barn. Det är en tillräcklig anledning för motivation till hemmaträning.

Tävlingsvinnaren?

Apropå hemmaträning vill jag även passa på att meddela vinnaren av en ribbstol från Abilica – STORT GRATTIS till Mikaela som bjuder på ett enkelt motivationsknep: 

”Mitt bästa tips är nog just det – se till att det finns utrustning lättillgängligt för spontanaktivitet. Vi har en korg i vardagsrummet med maghjul, armhävningshandtag, gummiband, kettlebell och så vidare. Uppmuntrar till spontan aktivitet och enkelt tillgängligt för strukturerad träning!”

Enkelhet och lättillgänglighet – två nycklar jag också tror på. Grattis igen och tack till dig som också var med och delade dina hemmaträningstips. Massor av bra idéer som jag sparar och flera vinstchanser kommer, eventuellt redan på söndag.

Kram! /A

Fler pass som kan öka din motivation till hemmaträning:

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras