Säg det med hjärtmat – 3 mattips till Alla Hjärtans Dag

mattips till alla hjärtans dag

Det är ju ”hjärtdagen”  i morgon.

Till dig som vill fira gott ger jag några mattips till alla hjärtans dag. Eller struntar du i kärlekens högtidsdag för att du tycker det känns som en press att du måste köpa något? Eller känsla av utanförskap om du inte har en partner? Jag förstår om det är så. Kärlek är det största och vackraste vi har, men även mest smärtsamma i perioder. Fast jag tänker att den här dagen inte bara är ett tillfälle att skämma bort dom du älskar lite extra, utan lika mycket dig själv. Ta en riktigt lång sovmorgon, promenad, träna det du tycker är roligast, tänd ljus, ta ett bad och ät blodpudding till middag.

Ok, blodpudding vet jag att inte är allas favorit, men jag vill ändå ge dig några mattips till Alla Hjärtans dag med hjärttema på olika sätt. Och det sägs att vi inte ska fira med mat, ”bana in ett känsloätande” – oavsett om det är positivt eller negativt. Men äta ska man ju oavsett och att göra något speciellt av maten tycker jag alltid är en bra idé, oavsett högtidsdag eller inte, men dagen till ära ger jag dig lite inspiration på ♥-tema.

Säg det med hjärtmat – 3 mattips till Alla Hjärtans Dag

1. Hjärtpudding

Tryck ut blodpuddingen i hjärtform med pepparkaksformar. Själv älskade jag blodpudding som barn och kan fortfarande få ett väldans sug efter det. Perfekt, kul snabbmat och barnen bryr sig knappast om det är dyr hummer och champagne eller blodpuddingshjärtan med apelsinjuice som serveras. Förmodligen uppskattas detta mest!

2. Våffelhjärtan

Festligt och gott på flera sätt. Det här kommer bli våran middag ikväll, med grädde, bär, sylt och keso till. Och nu för tiden finns det så många olika typer av våfflor att göra om du har någon slags allergi, är vegan eller äter specialkost av andra skäl. Här hittar du tre olika recept.

Frasvåfflor

Ingredienser, ca 8 st:

 • 75 g smör
 • 4 dl vetemjöl
 • 1/2 tsk salt
 • ½ tsk bakpulver
 • 2 ½ dl mjölk
 • 2 ½ dl vatten

Gör så här:

 1. Smält smöret.
 2. Blanda mjöl, salt och bakpulver.
 3. Häll i mjölken och hälften av vattnet. Vispa till en slät smet.
 4. Tillsätt resten av vattnet och smöret och vispa ihop.
 5. Pensla våffeljärnet med lite smör innan du gräddar första laggen.
 6. Grädda våfflorna.

Kokosvåfflor

Ingredienser:

 • 8 ägg
 • 2 dl kokosmjölk
 • 2 dl kokosmjöl
 • 1/2 tsk bakpulver
 • 1/2 tsk salt
 • 1 tsk vaniljpulver
Gör så här:
 1. Vispa ägg och kokosmjölk.
 2. Rör i mjöl, bakpulver och salt.
 3. Låt smeten vila medan våffeljärnet blir riktigt varmt.
 4. Pensla våffeljärnet med kokosolja, klicka ut smeten och grädda våfflorna gyllenbruna.

mattips till alla hjärtans dag

Mandelvåfflor

Ingredienser (6-8 stycken):

 • 2 dl mandelmjöl
 • 1 dl mjölk
 • 2 ägg + 2 vitor
 • 2 tsk fiberhusk
 • 100 gram kesella 1%
 • 1 tsk bakpulver
 • 0,5 tsk salt

Gör så här:

 • Blanda alla ingredienser och låt svälla 15 minuter innan du gräddar dem i våffeljärnet. Du kan behöva smörja järnet lite, men mandelmjölet i sig är fett.
 • Servera nygräddade, t.ex. ihop med bär och vispad grädde med en nypa vaniljpulver och 1 tsk Sötströ.

3. Hjärtegod lax

Lax är rikt på bland annat omega-3 fett, vilket är bra för dina blodkärl och hjärtat. Men framför allt – underbart gott om du frågar mig, på mängder av sätt. Därför utmärkt mat på kärleksdagen till dig själv.

mattips till alla hjärtans dag

Sist men inte minst vill jag säga att jag är så GLAD över att du hänger med mig här i bloggen. Du har en stor del i allt spännande och yrkesmässigt under åren och jag vill att du ska veta att du betyder massor för mig. Alla kommentarer, tankar, hejarop och tröst när jag har det tufft (just nu Instagramgnag). TACK.

Önskar dig en riktigt fin dag nu, oavsett om du firar Alla Hjärtans Dag på något speciellt sätt eller inte. Kram och kärlek! ♥/A

4 kommentarer
 1. Och du är en stor inspiration för mig och jag är så tacksam över att du finns och delar med dig av smått och stort! 🥰 Har följt dig sedan 2016 tror jag det är och inga planer på att sluta såklart!

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras