FILM: Stel bröstrygg? 5 enkla övningar

Framåtroterad hållning och diverse problem som följd – tyvärr inget ovanligt.

Övningar mot en stel bröstrygg, för att mjuka upp kring axlar och skuldror efterfrågades av en läsare. Och hon är knappast om att tillbringa mycket tid framför datorn, där en paus med rörlighetsövningar kan göra stor skillnad. Krävs inte en massa redskap heller, stolen du redan sitter på funkar fint. Framför allt handlar det om att vi lätt glömmer bort våra små muskler därbak, något som inte är så konstigt när skärmarna slukar vår uppmärksamhet.

I filmen visar jag dig 5 enkla övningar mot stel bröstrygg, för att aktivera en sovande baksida, mjuka upp en förkortad framsida, förbättra din hållning och minska eventuella besvär. Inte bara för dig som sitter mycket framöver datorn. Övningarna kan även användas för att mjuka upp inför exempelvis ett styrkepass. God rörlighet kring axlarna och bröstryggen ökar din prestation i många övningar och minskar skaderisken även där.

Stel bröstrygg? 5 enkla övningar

  1. Axelrotation + skulderaktivering – först i cirklar, sen böjer du armarna i 90° med handflatan uppåt och roterar underarmarna utåt sidorna. Knip åt mellan skulderbladen, upprepa.
  2. Stolstretch – sträck ut så att du får lång rygg och mjukar åt i bröstet. Trampa gärna lite med hälarna mot golvet för att sträck extra på en sida i taget.
  3. Sittande sträck + rotation – sträck ut en arm i taget mot taket, ta sen tag i stolen och bordet och rotera. Upprepa för andra sidan.
  4. Bröstöppnare – sätt fingrarna på bröstbenet och sträck fram andra armen, krumma och brösta upp dig om vartannat.
  5. Framåtfällning – fläta fingrarna bakom ryggen, fäll fram och håll några andetag medan stelheter släpper.

Upplägg: Välj ut en eller ett par av övningarna och kör under arbetsdagen eller inför träningspasset.

P.S. Vågar inte uttala mig om att övningarna hjälper mot skador (därav ”tutan”), men kan eventuellt förebygga. En god hållning minskar t.ex. trycket på lederna, lär kunna minska huvudvärk och ge energi.

stel bröstrygg

Jag brukar själv hamna i en taskig position framför datorn, utan att tänka på det. Men kroppen är smart och efter en stund säger den ifrån. Att välja ut en eller några av övningarna från filmen och mjuka upp med brukar vara skönt. Hoppas något som kan hjälpa dig med. Kram! /A

Fler övningar som kan hjälpa mot stel bröstrygg:

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras