8 roligt rörliga sommarlovsaktiviteter

Ett ”oändligt” långt sommarlov betyder också att aktivera barnen om dom inte självmant håller igång.

Det finns flera studier som pekar på att det är just under helger och lov som barn är som mest stillasittande, varför jag vill tipsa dig om roligt rörliga sommarlovsaktivteter. Självklart ingår avkopplande tid utan några måsten, men inte en hel sommar. Och ansvaret ligger ju hos oss föräldrar, eller andra anhöriga, att barnen inte bara sitter inne framför en skärm.

Här har jag samlat några ideér till dig som tycker det är svårt att hitta på saker och/eller som själv behöver jobba men vill att barnen sysselsätter sig.

8 roligt rörliga sommarlovsaktiviteter

1. Gå ut. Det absolut enklaste för att locka fram den spontana rörelsen. Naturen – och någon lekvänliga plats ibland – har en magisk förmåga att trigga både fantasi och lyckokänslor. Behövs det, komplettera med enkla saker som bollar, ett hopprep eller olika racketsporter. 

2. Turas om att välja utflyktsmål. Låt en familjemedlem i taget välja ”dagens aktivitet”, vilket inte behöver vara märkvärdigare än en lekpark, ett museum, en speciell butik, ett café eller liknande.

3. Låt barnen gå på läger. Lite sent för i år kanske, men det finns annars massor av olika läger beroende på intresse. Perfekt för att även växa av ansvar, hitta nya kompisar och lära sig nya saker. Junior och Jonna är t.ex. på tampolinläger på Jumpyard en vecka.

sommarlovsaktivteterProdukterna från Abilica Active är framtagna just för att locka till rolig rörelse i hemmet, liksom på resan eller utomhus. Perfekta till sommarlovslekarna.

4. Skapa en rörelsevänlig miljö – både inne och ute. Hur du gör hemmet inbjudande för aktiv lek har jag skrivit om här, men även utomhus finns mycket att göra. En studsmatta är t.ex. helt fantastisk vet jag av erfarenhet. Liksom gungor, bollar, cyklar och stora ytor att springa runt på.

5. Nätverka med andra föräldrar, släktingar och vänner. Turas om att ta med barnen på olika aktiviteter eller gör det tillsammans som en social utflykt.

6. Sätt upp dagliga projekt. Om du jobbar när barnen är lediga, ge dom olika uppdrag att fixa under dagarna. Det kan vara ”cykla till x och köp glass” eller ”hänga upp tvätten” mot en summa. Hur maffiga belöningarna är beror på ekonomi och vad dina barn är vana vid, men även om lite gnäll törs jag lova att dom kommer känna sig viktiga och stolta.

7. Gå till något vatten. Sjö som hav, bäck, älv, å eller bassäng. Precis som jag skrev om att gå ut har vatten en magisk förmåga att både aktivera och ge lugn inombords.

8. Planera de lediga dagarna tillsammans. Vilka förvändningar har alla? Vad vill ni hitta på? Så mycket som möjligt – gör aktiviteter ihop! Gemenskapen stärker relationerna och fördubblar stämningen, oavsett vad ni gör. Du som vuxen är barnens förebild och dom gör som du gör, snarare än vad du säger. Se sommarlovet som en möjlighet att skapa härliga minnen ihop.

sommarlovsaktivteterFörra sommaren var vi i Åre för vandring, bad, cykling och chill. En kanonvecka. Läs mer om ”kul att göra i Åre på sommaren” här.

Har du barn i skolåldern? Kanske sitter på flera förslag på sommarlovsaktivteter? Fyll gärna på min lista med dina egna knep så kan vi dela idéer med varandra.

Kram! /A

2 kommentarer
  1. Att busa, leka, göra övningar och promenera med en barnvänlig hund. Vi har ingen egen hund men mormors hund kan få fart på den tröttaste sommarlovsungen!

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras