Fudge brownie med kola och salta nötter – recept by Fanny

Fanny Roethlisberger har länge varit en stor inspiratör till mina egna bakexperiment, hon delar min syn på kost och gosaker och höll även en bak-workshop vid vårt första Frisk och Stark Familj-event.

Inför helgens goa stunder och som den Throw back Thursday det är, återpublicerar jag här ett recept på Fannys Fudge brownie med kola och salta jordnötter. Låter namnet och Fannys bild tala för sig själv, men som du kanske förstår: en magisk mix av sött och salt i olika texturer. Och hemgjort fika är ofta godast, dessutom är dessa brownies lätta att göra själv och lika bra för tänderna som magen och smaklökarna.

Fudge brownie med kola och salta nötter

Ingredienser till ca 12 browniebitar;

Brownie:

  • 3 dl vita bönor
  • 1 ägg
  • 1 stor äggvita (eller två små)
  • 1,5 dl kakao
  • 1 dl sötströ (eller annan sötning)
  • 1/2 msk kokosolja
  • 1 msk mjölk
  • 1 tsk balsamvinäger
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk bikarbonat

Kola:

  • 1 dl mjuka, urkärnade dadlar
  • 2 msk jordnötssmör
  • 2 msk mjölk

Topping:

  • 1 dl saltade jordnötter
  • 70 g mörk choklad

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175° och lägg ett bakplåtspapper i botten av en ugnsform.Börja med kola-såsen; kärna ur dadlarna och mixa med jordnötssmör och mjölk. Ställ åt sidan.
  2. Mixa allt till brownien och häll smeten i den bakplåtspappersklädda formen. Grädda i 12-15 minuter, ta ut och låt svalna helt.
  3. Bre ut kolasåsen över den avsvalnade brownien och strö över de salta jordnötterna.
  4. Smält chokladen och ringla över brownien. Skär i bitar, servera och njut!

”Att äta hälsosamt rimmar i mångas ögon illa med att äta gott – framför allt sött. Men med några enkla knep slipper du välja gott ELLER hälsosamt, kan t.o.m. äta kaka till frukost om du vill..”

Mer om Fanny Roethlisberger

”Jag älskar både träning och choklad. Jag älskar både att svettas och att äta glass. Jag tycker inte att man ska behöva välja! Något som kommit att bli en riktig favorit hos mig är bakverk med bönor. Det låter kanske lite knasigt, men gör man det rätt så blir resultatet grymt! Bönor som bas gör bakverken både naturligt rika på protein och tillför extra näring till fikat. Viktigt är att alltid skölja bönorna noga, gärna flera gånger.

Här får ni receptet på ett av mina allra bästa bönrecept: en underbart chokladig brownie med kolasås och salta jordnötter. Receptet är ur min senaste bok Everything Chocolate, som precis som namnet avslöjar är en bok fylld med enbart choklad-recept! Samtliga godsaker är hälsosamma, men framför allt så är de fantastiskt goda!”

/Fanny

fannybudffe
Foto: Lina Eidenberg Adamo

Under året har Fanny bl.a. samarbetat med Reneé Voltaire, medverkat som receptkreatör för både Biofood och Kung Markatta, stått modell för träningsklädföretaget W-Sportswear, gett ut 3 st e-kokböcker, och medverkat i ICA’s tidning Buffé. Läs hela webbversion här.

Missa inte alla Fannys e-böcker eller instagarmkonto, fulla med flerr härliga frestelser. Kram! /A

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras