För kallt att springa utomhus? Där går gränsen

-14°. Frost i fransarna, knarr under sulorna och visserligen steg som i slowmotion och för kallt att stanna upp för 1000 bilder, men för fint att låta bli..

..vid min morgonjogg i tisdags, men när är det för kallt att springa utomhus? Eller köra annan pulshöjande träning? Under -18° var gränsen för att ställa in skidträningen och utomhusgympan i Jorm när jag var liten, men var kom det ifrån? Jag blev själv nyfiken på om det finns några mer allmänna riktlinjer att gå efter, baserade på forskning. Så för dig som undrar samma sak..

För kallt att springa utomhus vid minusgrader?

– Det är INTE farligt att träna när det är kallt ute, men det anstränger luftrören, förklarar Bengt-Olov Tengmark, läkare och löpcoach i TSM-Running på Marathon.se

Kort och koncist: Med bra skor och lager på lager av funktionella kläder, klarar man många minusgrader. Skidtävlingar brukar (precis som vid min bardom) ställas in när termometern sjunker under -18° C.
Vid lägre temperatur än så är det även för kallt att springa p.g.a. risk för nedkylning, problem med andningen och förfrysning. Det är alltså inte farligt att träna när det är kallt ute, men kan som vanligt vara individuellt och den torra och kalla luften kan kännas obehaglig och svårare att andas. Har du redan lungbesvär, astma eller förfrusit någon kroppsdel är du känsligare, så prova dig fram.

Doktorns tips till dig som tränar i kyla

  • Behandla nästäppa så att du kan andas med både näsa och mun.
  • Ha gärna en halsduk, sjal runt ansiktet och framför munnen.
  • Värm upp i lugnt tempo innan passen så att kylan inte kommer som en chock för luftvägarna
.
  • Drick ordentligt innan träningen för att undvika uttorkning av luftvägarna.
  • Om du känner sig ansträngd under löpningen, sänk farten.
  • Be läkare skriva ut luftrörsvidgande medicin för luftvägarna om du är astmatiker eller har svåra besvär.
  • Använd eventuellt en värmeväxlare.

För kallt att springa utomhus

Fördelen med många minusgrader är att det ofta är som allra vackrast ute då. Och här i Stockholm kan jag tycka det känns varmare än när temperaturen ligger runt nollan, eftersom luften är torrare och inte ”blåser in i benmärgen” på samma sätt. Däremot varken läge att springa extremt pulshöjande intervaller eller stanna upp några längre stunder för att ta av vantarna och fota. Tycker ändå jag lyckades fånga ett par bilder som förmedlar känslan den där krispiga morgonen.. varm kram! /A

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras