Rätt klädd för att springa på vintern? Tips och trix

En collegetröja och mysbrallor i bomull och storlek XL, för att rymma en polotröja och långkallingar under.

Där har du mitt livs första uppsättning kläder för att springa på vintern. Alltså outfit för annat än skidåkning som jag började med långt innan löpning och annan utomhussport. Det var Nike-kopior som mamma beställt åt mig från Ellos postorderkatalog. Var det riktigt kallt ute tog jag en gammal vinterjacka och om det regnade en jacka i galon. Till det pappas stora reflexväst, en toppluva och fingervantar, ibland två par för att inte frysa.

Ja du. Det där med träningskläder som andas, transporterar bort svett och har reflex fanns inte på kartan när jag började springa på vintern och över lag för urminnes tider sen. Ännu mindre att de skulle vara snygga. Men det du inte vet om saknar du inte, så lika glad för det var jag. Möjligen bara lite mer begränsad, eftersom det inte gick att vara ute särskilt länge när svett och nederbörd kylde ner kroppen, eller vinden blåste rakt igenom en. Och tanken på hur grymma dagens vintermräningskläder är i jämförelse med förr får mig att uppskatta dem ännu mer. Dessutom trivs jag så i många av kläderna att jag skulle kunna gå på fest i dem.

På bilden från en vintdag i Jorm har jag funktionskläder från CRAFT som inte är varmfodrade, men under har jag ett underställ i ull från Ullmax och långa kompressionsstrumpor i ull från Gococo. På fötterna grovmönstrade löpskor från Saucony som även är varma och vattenavvisande. Ytterligare viktigheter är en buff runt halsen, samt mössa och vantar från CRAFT.

Rätt kläder för att springa på vintern?

Om det här, hur du klär dig rätt den här årstiden då det varken är varmt eller iskallt och några andra träningsrelaterade saker, frågade en läsare. Saker som kanske du också funderar på nu när vi går mot en kallare årstid?

– Hur klär jag mig för att springa på vintern? Vad är ”lagom” mycket för att inte svettas ihjäl men inte heller bli stelfrusen?

Kläder för löpning i kyla – mina bästa knep

» Lager-på-lager-principen. Mot kroppen underställ i ull, ett eller två lager beroende på temperatur, toppat av vindjacka och tights/vindbyxor. Plagg som går lätt att dra av och knyta runt midjan om du blir för varm.

» Skydda ”det som sticker ut”. Med värme åt öron, händer, fötter, bröst och rumpa kommer du långt. Då kan resten av klädseln vara sval eftersom det oftast är bålen du svettas på.

Vi är alla olika frusna av oss, men som van löpare året om (dessutom uppväxt i Jämtland med vinter ca halva året) har jag lärt mig att besegra kylan. Jag låter termometern bestämma klädsel enligt nedan:

» Vid +5° till – 4°

 • Tunn mössa/pannband. Ett smart alternativ är en buff som går att använda både som mössa, halsduk, pannband, scarf m.m.
 • Tunnare handskar
 • Funktionsstrumpor
 • Långärmad underställströja i funktionsmaterial alt. kortärmad i merinoull
 • Vattenavvisande vindjacka
 • Långa tajts
 • Vattentäta, varma och stabila skor

» Vid -5° till -12°

 • Varm mössa, gärna i ull eller fleece
 • Varma handskar
 • Långärmad varm underställströja, gärna i ull
 • Varmfodrad vindjacka
 • Långkalsoner, gärna i ull
 • Långa varmfodrade tajts
 • Varmfodrade strumpor, gärna långa kompressionsstrumpor i ull
 • Vattentäta skor med gummidubbar mot halka

» Vid -13° till -18°

Se samma klädsel som -5° till -12° men addera:

 • Shorts över tightsen eller extra varma boxertrosor
 • T-shirt i ull under alt. över den långärmade underställströjan
 • Tummvantar eller andra varma handskar ovanpå löphandskarna
 • Ev. värmeväxlare att andas genom alt. halsduk/buff över ansiktet

Är det kallare än så rekommenderar jag att du springer inomhushus, väljer annan träningsform eller vilar.

Inga köldrekord eller stora snömängder i Stockholm än (bild från förra vintern), men i torsdags var det i alla fall krispigt kallt och lätta flingor som föll. Jag älskar det, speciellt vid löpning. Luften är klar, marken torr och det är lättare att klä på sig än av. Hellre lite sval i början för att jobba upp värmen än för varm och loj av överhettning efter ett tag.

Andra tips för att springa på vintern är pannlampa och reflexväst. Sen finns det inga ursäkter att gå i löpide. Vinterlöpning kan vara helt fantastisk. Kram! /A

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras