Storkok v.s. solokök – 8 matlagningstips och recept

Mat till 5 personer v.s. en?

Storkok v.s. solokök, där har du mig varannan vecka. Dessutom i ett minimalt kök med bara en halvstor frys och kyl, så jag kan alltså inte bunkra eller frysa in så mycket. I början, efter separationen och flytt till mitt och barnens lilla compakt lovin-hem, tyckte jag det var svårt att växla om. Att handla lagom mycket, tillräckligt dom veckor barnen är här, men inte FÖR så att allt får plats. Sen att sluta fylla korgen med storpack när jag var solo, för det värsta jag vet är att kasta mat. Det minsta man kan göra för miljön (och ekonomin) är ju att undvika svinn.

Nu har jag ändå hittat en struktur av mer storkok när barnen är här, mer ”tagervadmanhaver” när jag är själv. Ofta beställer jag hem från ICA för att slippa släpa 1000 kassar inför förälderveckorna, men ofta är det samma barvaror som ligger till grund, oavsett antal personer.

Här får du som lever ett liknande ”varannanveckaliv” 8 middagstips och recept, men rätterna funkar såklart även i andra konstellationer. För en/flera personer, barn/vuxna, men så här ser det ofta ut hos mig.

Storkok v.s. solokök – 8 matlagningstips och recept

Storkok med lax

Ingredienser:

  • 1 laxsida
  • potatis (ca 4 per person)
  • champinjoner
  • paprika (gärna 1 röd och 1 gul)
  • olivolja
  • flingsalt
  • kryddor enligt smak (jag har gärna dill, örtsalt, peppar)

Gör så här:

  1. Lägg laxen på en plåt med bakplåtspapper. Strö över flingsalt.
  2. Skölj och skiva potatis och grönsaker. Lägg runt laxen.
  3. Ringla olivolja över potatis och grönsaker. Krydda både fisk och grönsker.
  4. In i ugnen på 250° i ca 20-30 minuter. Kika så att fiskköttet är saftigt och rosa inuti, utan att vara rått. Ev kan du behöva ta ut lax eller grönsaker tidigare och låta resten grillas lite extra.

Laxpasta – barnens favorit

Gör så här:

  1. Koka pastan, låt rinna av och lägg ner i en panna med någon typ av fett.
  2. Tillsätt färdigstekt lax (eller stek färsk i bitar i några minuter). Häll på matlagningsgrädde och krydda.
  3. Låt puttra i minst 5-10 minuter så att rätten kokar ihop och blir krämig.
  4. Servera med färska grönsaker.

Solokök:

Äter ofta laxen med de tillbehör jag har hemma, t.ex. bönpasta eller ris, ägg, grönsaker och någon sås.

Storkok med kyckling

Knaperstekt ugnskyckling

Ingredienser, ca 6 port:

  • 6 hela kycklingklubbor
  • 1-2 msk olivolja
  • 1 msk sojasås
  • 1 tsk curry
  • 2 tsk örtsalt
  • peppar

Gör så här: 

  1. Ta ev. bort endel skinn från kycklingen för att smaken ska sätta sig i köttet.
  2. Lägg kycklingklubborna på en plåt med bakplåtspapper.
  3. Ringla över olja, sojasås och krydda.
  4. Gnid in kycklingen i blandningen.
  5. In i ugnen på 225° i ca 30-45 minuter (beroende på ugn och kycklingens storlek. Ta ut och skär lite i kycklingen så att den inte är rosa intill benen).
  6. Servera med ex. ris, som vi – pommes, sötpotatis eller vad du önskar + grönsaker och sås. Jag gillar bearnaisesås till det mesta, men även denna enkla vitlökssås eller hummus är gott till.

Solokök:

Samma, men ofta fuskar jag med färdigköpt grillad kyckling. Räcker till mig och en matlåda.

Storkok med pizza

Tortilliapizza

Ingredienser:

  • tortilliabröd
  • färdig tomatsås
  • kalkon (alt. kyckling / skinka eller vego)
  • riven ost

Gör så här:

  1. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper.
  2. Bred tomatsås över, strimlad kalkon och riven ost.
  3. In i ugnen på 225° i ca 5-10 minuter.
  4. Servera med grönsallad.

broccolipizza

Solo: broccolipizza

Ingredienser till 1 stor botten:

  • 1 litet rivet broccolihuvud (ca 180 g)
  • 1 ägg
  • 4 dl riven ost 
  • 1 msk chiafrön (för extra crunchig botten)
  • 0,5 tsk salt

Ingredienser fyllning (min variant):

  • tomatås
  • strimlad kalkon
  • riven eller hel mozarella i skivor
  • örtsalt

Gör så här:

  1. Riv broccoli och blanda med ägg och riven ost i en bunke. Sätt ugnen på 200°.
  2. Platta smeten på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ca 10-20 minuter i mitten på ugnen tills den fått en gyllenbrun färg.
  3. Sprid på tomatsås, lägg på kalkon, riven ost och eventuellt övrigt du önskar.
  4. Grädda ytterligare 5-15 min.
  5. Servera!

Storkok med färs

Köttfärssås / vegofärssås

Ingredienser:

  • 1 gul lök
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 3 msk olivolja
  • 500 g köttfärs eller vegofärs (ex quorn)
  • 1 förpackning (500 g) passerade tomater
  • salt & peppar
  • 2 dl grädde

Gör så här:

  1. Skala och finhacka lök och vitlök.
  2. Fräs löken i 1 msk av olivoljan i en stekpanna.
  3. Tillsätt färsen och låt bryna med tills den fått fin färg.
  4. Häll över tomater, grädde och smaka av med salt och peppar.
  5. Låt puttra samtidigt som du kokar pasta.
  6. Servera med grönsaker, bon apetit!

moussaka

Solo moussaka

Ingredienser:

  • 1 gul lök
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 3 msk olivolja
  • 500 g vegofärs (ex quorn)
  • 1 förpackning (500 g) krossade tomater
  • salt & peppar
  • 2 auberginer, ca 600 g
  • 2 dl grädde
  • 3 ägg
  • 2 dl riven parmesanost (alt. fetaost)

Gör så här:

  1. Skala och finhacka lök och vitlök.
  2. Fräs löken i 1 msk av olivoljan i en stekpanna.
  3. Tillsätt färsen och låt bryna med tills den fått fin färg.
  4. Häll över tomatkross och smaka av med salt och peppar. Låt puttra under lock ca 30 min.
  5. Under tiden – skölj och skär auberginen i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg ut skivorna på dubbelvikt hushållspapper och strö över salt. Låt ligga ca 15 min.
  6. Riv permasanost under tiden.

Hoppas du hittar något gott att prova till ditt storkok eller solokök, kram! /A

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras