Så pimpar du din sallad till en lyxmåltid – 7 knep

Efter en röd jul kommer en grön vår och sommar. Det är sen gammalt.

Gröna blad på träden, gräsmattorna och sallad på din tallrik att pimpa med olika tillbehör? Fast sistnämnda passar ju året runt. Att sallader skulle vara “sommarmat”, “trist diet- eller kaninmat” och “inte ge all näring eller mätta” behöver inte stämma. Visst, om du bara äter isbergssallad och gurka, men du kan lätt skapa matig och mättande sallad med alla näringsämnen. Dessutom tillsätta varma livsmedel, vilket passar bra såhär års. Tillfredställande för både öga, mage och mun.

På söndag 22 maj är det “Picknickens dag”, men grönsaker hoppas jag du äter varje dag och här får du mina bästa knep för att förvandla en sallad till värsta lyxmåltiden. Något du känner igen eller kan tänka dig att testa?

Så pimpar du din sallad till en lyxmåltid – 7 knep

Ägg på sallad /annalissjanis.se

Ägg. Ger både god smak och ökar proteininnehållet. Jag gillar mina som på bilden, med fast äggvita och krämig gula. På bilden ser du även ugnsgrillade- och stekta grönsaker. Tillagade kan råvarorna få en helt annan smak och karaktär.

sallad balsamico

Balsamico. Eller om du blandar egen vinegrette av balsamvinäger, olivolja och örtsalt. Kryddorna och fettet i oljan höjer smakerna. Sistnämnda hjälper dig även att ta upp vissa fettlösliga vitaminer.

Typiska tapasprodukter. Blanda pesto i pasta för en smakrik pastasallad, smula över fetaost, addera bönor, kikärtor (även gott att göra hummus av) och oliver. Mums med mättnad.

sallad ägg

Frön och nötter. Pumpakärnor, solrosfrön, chiafrön, jordnötter och cashewnötter t.ex. Eller smula över fröknäckebröd, tips för extra gott crunch, smak, fett och fibrer.

vitlokssas sallad

Sås. Som denna “gott-till-allt-vitlökssås“, klassisk Beasås, Ceasardressing eller ponzu mayo t.ex.

Herbamare /annalissjanis.se sallad

Örtsalt. En klassiker som passar på all typ av mat, här över ägg, lax och ugnsgrillade grönsaker.

ost_sallad

Ost. Gärna parmesan eller någon annan smakrik variant, fetaost, halloumi eller cottage cheese. Finemang som smakhöjare, för ökat kalcium- och proteininnehåll.

Har du fler förslag på vad som är gott på sallad? Skriv gärna i en kommentar så att jag och andra läsare får ännu fler idéer. Det är alltid kul med variation. Kram! /A

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras

Anna Jonasson - Trend o träning