10 sista-minuten- tips inför Tjejmilen

Prick en vecka kvar till det här!

Nordens största lopp för tjejer som jag springer för Plan Sverige. Och du som också ska vara med har kanske full koll, men jag vill ändå ge dig mina bästa tips inför Tjejmilen. Även för att lugna nerverna, något jag av erfarenhet vet är största anledningen till att komma väl förberedd till startlinjen.

Tidigare skrev jag lite mer ingående om själva banan och gav mina 3 allra viktigaste råd till dig som springer, men här ytterligare några.

10 sista-minuten- tips inför Tjejmilen

1. Chilla: Din förbättrande träning är klar vid det här laget och du har mer glädje av pigga ben än extra pass, men allt beror på dig/din träningsbakgrund. Lätt rörelse under veckan kan ändå vara skönt, dels mentalt och så att benen inte känns tunga och stela, men helvila – helt ok!

2. Kläder: Du blir alltid varm när du väl börjat springa, så tänk hellre ”lite för sval” eller för varm. T.ex. t-shirt eller tunn, långärmad funktionströja och shorts/tights (gärna med avlastande kompression). Kanske en keps och långa kompressionstrumpor som hjälper till att avlasta vaderna + jacka du kan lämna innan start (eller slit-och-släng-tröja du bara kan kasta bort).

Min och Jonnas outfit inför Tjejmilen Sälen.

3. Skor: Använd de du är van att springa i (aldrig helt nya) och sätt ev. på förebyggande skavsårsplåster.

4. Mat tävlingsdagen: Välj det du vet din mage mår bra. Ät förslagsvis en ordentlig frukost som inte gör magen orolig, sen ett lätt mellanmål ca 1-2 h innan start (ta del av löpstjärnan Elmina Saksis mattips här).

Bilder från 2018.

5. Dryck: Nästan ännu viktigare än maten är att du dricker ordentligt. Men lugn – det finns vätskestationer längs med banan och genom att du ökar kolhydratmängden i maten binder du mer vätska i kroppen. Sista timmen innan loppet brukar något koffeinrikt ge en fin kick.

6. Akuttips: Inför ev. orolig mage rekommenderar jag Imodium Plus (receptfritt på Apoteket) som motverkar ”diarré med gaser och magknip”. Har du känslig mage – köp och ta med en tablett till starten.

7. Mentalt: Ladda psykiskt med en positiv inställning och så lite press som möjligt om du inte tävlingsspringer. Prestationsmål kan va kul och triggande så KÖR om du vill, men var snäll mot dig själv och glöm inte bort att ha roligt. Oavsett, njut av stämningen och måla upp en inre bild av ett lyckat lopp (mer om mentala målbilder hittar du här).

Precis så här galet glad och stolt är jag att få springa för Plan Sverige och tjejers rättigheter.

8. Under loppet: Go with the flow! Låt kroppen dras med av adrenalin, energi från medtävlande och publik. Sug åt dig hejarrop, känn dig världsbäst och tänk ”stark, snabb, stolt” när du springer. Måste du gå? Du är grym ändå som bara tagit dig till start. Var stolt och tävla bara mot dig själv.

9. Efter loppet: Unna dig sen en stund för massage, ät din banan, ostkaka och fira ordentligt!

tips inför tjejmilen
En mil är en mil och en medalj en medalj.

10. STORT lycka till!

Have fun och säg gärna hej om du ser mig och min syster! ♥/A

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras

Anna Jonasson - Trend o träning