Race report från Tjejmilen 2022 – före, under, efter loppet

“För flickors lika villkor.”.

..om du zoomar ut. Och tar ut glädjen i förskott som mig och syster Mia inför Tjejmilen 2022 igår. Fin systertid och båda lika stolta över att få springa och representera Plan Sverige. Även om vår mil knappast förändrade flickors makt omedelbart räknas varje ynka steg i rätt riktning du vet. Och att uppmärksamma orättvisor är ett sätt att så ett frö till förändring.

Visste du t.ex. att ca 30 000 flickor tvingas gifta sig varje dag? Eller att 3 miljoner flickor utsätts för könsstympning varje år? Det är sjukt att flickors frihet och möjlighet att leva ett värdigt liv forfarande – trots 2022 – inte är jämställt med killars. Frågor Plan Sverige jobbar med att motverka och som berör oss alla, oavsett ålder och land.

Ok, jag skulle kunna skriva en roman om detta, men jag ska försöka att inte elda upp mig djupare än så just nu. Istället ta ut glädjen i förskott, mot förändring och med ett roligt race. Häng med!

Race report från Tjejmilen 2022 – före, under, efter

Före. Från en dramatisk morgon där Miss-Lo flytt från en hund högt upp i ett träd, ändå laddad med gröt och glass från kvällen innan och hit. Syster Mia parkerade hos mig i Hjorthagen, sen tog vi en kvarts promenad till startområdet på Gärdet där vi köpte vitaminer, laddade med varsin Clean, sista-minuten-kissade i bajamajor och hälsade på i Plan Sveriges tält där dessa bilder togs. Löpomständigheterna var perfekta. Runt 10°, mulen himmel, vindstilla och framför allt – luft hög på energi från alla tjejer.

Jag var som vanligt övertaggad som du kanske ser, men har svårt att hålla igen vid tillställningar som dessa.  I stämning av kittlande nervositet, förväntan, musik, vänner och..

Race time. Lite väl taggad kanske? Dansade loss till 90-talsmusik som var temat Tjejmilen 2022 och missade helt vilken startfålla vi skulle stå i. När skottet gått var det ingen som rörde sig framför oss och jag och Mia såg frågande på varandra. Sen fattade vi att starten var långt längre fram och lubbade vidare till nästa grupp istället. Aja, gick ju bra det med, ingen stress haha.

Under. Skönt flow och nej – jag överdriver inte. Syrran fick bestämma tempo och hon är en jäkel på sitt, men i träningsnivå vinner jag ändå och kunde “njutspringa”. Vi körde ändå på i jämnt- och hyfsat hög takt utan stopp, men inte mer än att jag kunde prata, filma och skutta till musik efter banan. Går inte att komma ifrån – det ÄR en helt annan känsla att springa i gemenskap av andra. Så roligt.

Samtidigt kunde jag känna ett liiitet sug efter att faktiskt tävla “på riktning”. Kroppen samarbetade, lätt ansträngande ibland, men hade mer att ge. Crossfit och egna intervaller har gett effekt. Jag fick verkligen mersmak efter att pusha mig ordentligt, att ge järnet vid ett lopp igen. Kanske nästa gång, men i år var det fun run med min kära syster som gällde. Bäst för tillfället också, en period då sömnen släpar efter av olika skäl. Jag fick hursomhelst ett fantastiskt kvitto på att träning är bra grejer för att kunna ha kul på vägen.

tjejmilen 2022

Efter. Nöjdheten går knappast att dölja va? I mål på ca 55 minuter, långt efter våra PB´s, men ännu längre före på andra fronter mot då rekorden togs. Några några fler ungar, utbildningar, bostadbyten, andra slags fester..  och särskilt klokare vette 17, men mål och vad man värdesätter mest förändras. Allt har sin tid du vet.

Lite eftersnack i Plans tält, sen knatade vi hem igen med ännu mer prat om livet. Bara det.. enormt värdefullt, liksom att kroppen håller för allt jag vill. Att springa Tjejmilen 2022 med en tjej- och för en organisation jag beundrar är ett bra exempel.

TACK igen min älskade syster, Plan Sverige, alla medlöpare, arrangörer och får inte glömma mig själv heller. Som tragglar på år efter år med (oftast) glatt sinne.

Inte bara längs löparbanor. Från Tjejmilen 2022 fortsatt jag nyttja post race-endorfinernerna till dom du ser här, plus att vika tvätten jag tvättat innan loppet, plocka ur diskmaskinen, laga mat, chilla med alla… varför en race report fick vänta. Och hur gick det med Miss-Lo undrar du? Jodå, en grym granne fixade en stege som Junior klättrade upp på och räddade henne från. Slutet gott, allting gott?

Ja lopp är häftiga, men det bästa och det som imponerar mest på mig är allt som sker utanför tävlingsbanan – varje dag. Och för att knyta ihop säcket med “flickors lika villkor”, det finns mycket att göra även gällande kvinnor på hemmaplan i Sverige. Jämställdhet berör oss alla, oavsett land och makt är att kunna belysa frågan även hos våra närstående. Att väcka tankar och sprida sunda värderingar om jämställdhet vidare till våra söner och döttrar. Att få vara med och påverka i stort och smått är guld. Jag är ingen expert på alla punkter, men gör mitt bästa och försöker fånga chanserna.

Idag tar jag det lugnt, men hejar upp Hampus på fotbollsmatch och Jonna till thaiboxningsträning. Ännu en dag ihop med en tuff brud och bröder alltså. Kram och hoppas du får en fin söndag nu! /A

P.S. Om nyfiken på mina tidigare Tjejmilen hittar du dom här. P.S.

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras

Anna Jonasson - Trend o träning